MITEN UNIRYTMI KOHDALLEEN?

Vessin asiantuntijakommentti HS 100722

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008772558.html

 

THL:n unitutkija Paunio: ”joka kolmas suomalainen elää oman kronotyyppinsä vastaisesti”

Tämä pitää paikkansa, mutta toisin päin kuin Paunio antaa ymmärtää. Todellisuudessa ihmiset valvovat liian pitkään viihteen, nettiaddiktion tai alkoholin aktivoimana ja virkistämänä. Myös lapset on vedetty mukaan tämän huonon unen tapaan, mikä näkyy kouluissa paljon vakavampana väsymyksenä, kuin vaikka 40 v sitten.

Yö kukkuminen näkyi taas viime yönä, kun sähkön kulutus väheni 1000 MV (1/7 osa kok. kulutuksesta) klo 12 ja klo 05 välillä aamuyöllä.

Aamuyön kukkujia oli siis valtava määrä (luokkaa puoli miljoonaa), jotka sammuttivat silloin laitteensa tai ”baarinsa” vasta silloin ja menivät nukkumaan.

Useimmilla suomalaisilla on aivan riittämättömät pimennysverhot, joiden takia makuuhuoneissa on liikaa valoa ja siksi uni on huonolaatuista. Monilla sänky on ymmärtämättömästi lisäksi maasäteilysuonen päällä, mikä heikentää unta paljon.

Erittäin yleinen myöhäisillan / yön jännitysviihde on supertehokas sotkemaan unirytmin ja myös heikentämään unen laatua stressihormonien jäädessä elimistöön sänkyyn mennessä. Myös voimakas muu tunnedraama, voi saada aikaan saman.

Suurin osa aikuisista tunnistaa myös nettiriippuvuuden voiman, joka liimaa itse kunkin ruudun ääreen tunti toisensa jälkeen, kun pitäisi olla nukkumassa.

Harva osaa käyttää melatoniinia tai terveyskaupasta saatavia yrttejä (mm. kamomilla) nukahtamisapuna, josta olisi hyötyä myös voimakkaana aivoja suojelevana antioksidanttina.

Luotettava tapa mitata oma kronotyyppi olisi tehdä se sähköttömässä ympäristössä, vaikka erämaakämpällä tai sähköttömällä mökillä pimeän yön vuodenaikana syksystä varhaiskevääseen, jossa sähkövalo, liikenne tai viihde-elektroniikka ei ole illalla luonnollisia unirytmiämme sotkemassa. Siellä iltakukkujia ja aamutorkkujia on sopeutumisajan jälkeen hyvin vähän.

Nyt nettiaikana moninkertaiseksi yleistynyt yö valvominen ja sen lisäksi huono-unisuus nakertaa merkittävästi suomalaisten kansanterveyttä, nopeuttaa ikääntymistä ja heikentää väsyneiden oppimista ja työntekoa.

Järkevintä oman luonnollisen unirytmin toteutusta olisi laittaa ruudut kiinni ainakin 1 t ennen järkevää nukahtamisaikaa ja jättää iltasnapsit ja oluet ottamatta. Pieni puuhastelu, kävely pimeässä ja ei-jännittävän kirjan lukeminen auttaa haukotusten ilmaantumista, jotka ovat luonnollinen ja hyvä lähtömerkki sänkyyn menemiselle.  Pienten lasten tulisi olla nukkumassa klo 20 ja vanhempien kasvuikäisten klo 22 mennessä.

Meille ei ole valitettavasti edes muodostunut sellaista kulttuuria, että uniasia otettaisiin vakavasti niin, että hyvät unitavat olisivat hallittu ja tavoiteltu kansalaistaito.

Valitettavasti THL ei ole retuperällä olevaa uniterveyttä edes edistämässä, löperöine mitään edistämättömine ja huonoja unitapoja myötäilevine lausuntoineen.