NAISETKO ARMEIJAAN?

Vessin kommentti YLE 40621

https://yle.fi/uutiset/3-11963586

Yhteiseläminen armeijassa on tarpeellista ja hyödyllistä yhteisöllisyyden ja yhteistoiminnan opettelua.

Kun Suomessakin miessukupuoli on koko ajan ”herkistymässä” ja toisaalta jämäköitä naisia on tulossa vapaaehtoisiksi, naisten mukaan ottaminen tasaveroisina on ehdottomasti puolustusvalmiuden etu.

Luonnollisuuskasvatus yhteismajoituksessa muokkaa ihmisiä hyväksymään toiset ja pois asenteellisuudesta ja seksistisyydestä (erottelua sukupuolen perustella) kohti tasa-arvoa ja erilaisuuden ymmärtämistä ja hyväksymistä.

Tällainen toiminta mahdollistaa myös paremman vuorovaikutuksen, jossa yhä suurempi osa viestejä on kannustavia, hyväksyviä, tukevia ja keskinäistä turhaa ja haitallista kilpailua ja nokkimista on yhä vähemmän. Seksistiset vitsit, herjat ja huomautukset on hyvä molemmin puolin oppia jättämään pois kielenkäytöstä pelkästään vahingollisina joukon rakenteesta riippumatta.

Kun yhteiselokulttuuri kehittyy myös suihkutilat ja yhteissaunat tulee sallia niille luonnollisena yhteiselona, joille se on ok, ja samalla sallia ujompien saunoa tai suihkutella seuraavalla vuorolla.

Minusta olemassa oleva kehitys pitäisi viedä seuraavalle tasolle, eli avata armeija kaikille nuorille maanpuolustustehtävänä. Aseettomiakin tehtäviä sen piiristä löytyy pilvin pimein niille, jotka eivät halua kantaa asetta.

Hyvähenkinen ja laadukas henkilöstö (miehineen ja naisineen) olisi hyvä maapuolustuksen kivijalka, mikä kuitenkin asettaa nykyisen maanpuolustuksen johdolle tiukkoja kehittämistavoitteita perinteisen ajattelun ja suhtautumisen yli.