ONKO HEVOSEN PITO VÄLTTÄMÄTTÄ KALLISTA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 80823

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000009754989.html

 

Kustannuksia voi ratsastuksessa säästää monin tavoin, jos kieltäytyy olemasta lypsylehmä.

Ratsastajan ei tarvitse olla harjoituksissa kalliissa merkkivaatteissa. Myös varusteissa brändistä saa maksaa ylihintaa.

Koulu- ja esteratsastuksessa kalliin kengityksen pakollisuus on kaupallinen myytti. Kengityksen tuottamia yleisiä jalkavaivoja hoitavat sitten eläinlääkärit.

Kaviot ja jalat ovat huomattavasti terveempiä ilman kavion luonnolliselle ja tärkeälle askeljoustolle haitallista kengitystä, joka myös heikentää oleellisesti jalan alaosan verenkiertoa ja nivelterveyttä.

Kengätöntä hevosta voi tarhata edullisemmin ja terveellisemmin ryhmissä, joissa hevoset laumaeläiminä voivat henkisesti paljon paremmin ja telmivät, josta tulee kuntoa ja liikevalmiuksia.  Kengätön hevonen ei myöskään tarvitse pintelöintiä kuljetuksissa. Virhe tehdään jo varsojen kengityksissä. Jo kengitetty ja haurastunut kaviokin sopeutuu aina kengättömyyteen muutaman kuukauden sopeutuksella.

Työläs ja siten kallis loimittaminen on mennyt älyttömyyksiin. Hevosella on loistava kyky sopeutua lämpötilamuutoksiin, jotka myös parantavat sen aineenvaihduntaa. Loimettomuus aktivoi ulkoliikuntaa, kun loimi ei ole hevosta tumpuloimassa.

Hevosen tarharuokinta on työmenekin puolesta halvinta ja terveellisintä tehdä kuivalla maalla tai lumella pyörittämällä paali auki pitkään tarhaan ohueksi matoksi, josta hevonen syö sen ”laidunliikunnan omaisesti”. Silloin hevonen ottaa tuhansia nivelterveyttä edistäviä askeleita luonnollisen liikkumisen (n. 16 t/vrk) tavoin.

Jos haluaa olla kansallisella tai KV huipulla, silloin tunnetun ja jo tuloksia saaneen hevosen ostohinta on valitettavan korkea, paitsi jos itse, tai ystävien avulla osaa kouluttaa 2-3 vuotiaasta varsasta kilpahevosen.

Hevosille syötetään usein liian hienojakoista rehua, mikä lisää suolistovaivoja ja eläinlääkärikuluja.

Ulkopihatossa pito parantaa kokonais- ja keuhkoterveyttä.

Hevosenpidon saa halvaksi ja eläinlääkärikulut olemattomiksi, jos ymmärtää hevosen tosiasialliset luontaiset tarpeet ja hoitaa vain niiden mukaan eikä sorru yleiseen ja haitalliseen ylihoitamiseen, jolla pyöritetään isoa businestä.