ONKO LASTEN KUNTOROMAHDUS VÄLTETTÄVISSÄ ?

Vessin asiantuntijakommentti Savon Sanomat 141222

https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/5592686#kommentit

 

Lasten liikkumattomuudelle on selvät syyt ja siksi myös tiedossa on kehittämistoimet, jos yhteiskunnalla, kouluilla ja vanhemmilla on ymmärrystä ja jämäkkyyttä niiden toteuttamiseen.

Roskaruokaan addiktoituminen on lapsilla yleistä. Tämä nostaa painoa ja laskee energiaa, jolloin liikutaan entistä vähemmän.

Maatiloilla lapset usein ovat kokonaan syrjässä töistä, jolloin askeleitakaan ei tule. Sielläkin lapsilla voisi olla kohtuudella askareita, joista tulisi ulkoliikuntaa. Samoin OK taloissa voisi tehdä ainakin kodin-, lumi- ja puutarhatöitä.
Terve lapsi voisi mainiosti pyöräillä vaikka 45 min matkan eli 12 km kouluun, mutta pyörän pitäisi olla hyvä.
Kouluissa pitäisi olla kannustavaa (ei paljon kilpailuja) liikuntaa joka päivä, mikä tutkitusti parantaisi myös oppimistuloksia.
Koulujen pihoilla tulisi olla houkuttelevia liikuntapaikkoja, jotka yhdessä ulkoilupakon ja kouluaikaisen puhelinparkin kanssa varmasti lisäisivät liikuntaa.
Iltapäivisin tarvitaan kouluissa liikuntakerhoja terveellisen (ei sokerisen tai pullamössö) välipalan jälkeen.
Yhteiskunta voisi ja tulisi vaatia urheiluseuroilta enemmän toimia lasten liikuttamiseksi kilpaurheilun lisäksi avustuksia vastaan.
Lasten yleiset ja vanhempien sallimat huonot unitavat tuottavat väsymystä ja tietysti liikkumishaluttomuutta.
Pahin liikunnan tappaja lapsilla on nettiaddiktio, joka vain pahenee, jos koulut ja vanhemmat sallivat rajoituksettoman puhelimen käytön.
Tällä hetkellä lasten kunto, liikuntataidot ja painokehitys on viemässä täydelliseen terveyskatastrofiin. Romahtava kunto myös heikentää älykkyyttä ja henkistä vireyttä ja heikentää tulevaa urakehitystä.

Selkärangaton, vastuuton ja ”kukkahattutätimäinen” lepsuilu lasten terveysympäristön hoidossa romahduttaa PISA tulosten lisäksi kansalaiskunnon, kansanterveyden ja kansantalouden.