ONKO MEILLÄ OIKEASTI SÄHKÖPULA ?

Vessin mielipide HS 190822

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009010778.html

 

Kaikkien ydinvoimaloiden ja valmistuvassa olevien tuulipuistojen käydessä, kun aluelämpölaitokset ovat myös päällä, tuotamme luokkaa 11.000 – 12.000 MW sähköä.

Tästä riittää hyvin lauhoilla keleillä, jopa vanhoilla huolettomilla kulutustavoilla, minkä pitäisi pitää sähkön hinta kohtuullisena.

Koko vuonna sähköstä on tullut hyvin halpaa, kun tuotanto on ollut edes lähellä kulutusta. Onko tämä nyt jotenkin muuttumassa, kun siitä jatkuvasti pelotellaan?

Tehokkaina lisäkeinoina meillä on myös lisätä kovilla pakkasilla puiden käyttöä Suomen miljoonissa takoissa ja tulisijoissa ja vähentää tyypillistä ja suurta turhakekulutustamme, johon olemme oppineet halvan sähkön aikaan.
Samalla ilmakehä kiittää, koska kaikki sähkön tuotanto ja kulutus aiheuttaa enemmän tai vähemmän päästöjä.

Voimme myös kautta kuljettaa sähköä Suomen läpi Pohjois-Ruotsista Viroon noin 1000 MW teholla ongelmitta hyvän pääverkkomme ansiosta.

Viranomaisten tulisi huoltovarmuuden nimissä katsoa, että sähkön hintaa ei manipuloida, johon sähkön tuottajilla on varmasti suuri houkutus. Tänä vuonna kulutus- tuotanto – hintataulukosta näkyy epäilyttävästi ja toistuvasti, että kun vesivoimaa vähennetään, sähkön tukkuhinta nousee moninkertaiseksi ja kaikki tuottajat hyötyvät. Tämä ilmiö pitäisi olla viranomaisten jatkuvana tarkkailu- ja puuttumiskohteena.

Osin veronmaksajien rahoilla pystytetyn laadukkaan infran käyttäminen sähkön vientiin niin, että hinta kotimaisille kuluttajille nousee, on epäoikeudenmukaista ja ehkä laitontakin. Kansalaisten, viranomaisten ja päättäjien tuleekin jatkuvasti tarkasti katsoa, että näin ei tapahdu.

Nykytilanteessa sähkön siirron löperö hintasääntelysäännöstä alueellisessa siirtomonopolissa (esim. Savon Voima) tulisi välittömässä korjata. Ei ole oikein eikä järkevää, että jopa kuntien omistamat sähkön tuottajat ja verkko-omistajat käärivät kohtuuttomia voittoja (monta kymmentä prosenttia liikevaihdosta) vähävaraisten kotitalouksien kustannuksella, kuten nyt tapahtuu.