ONKO NUORISOVÄKIVALTA VÄLTETTÄVISSÄ ?

Vessin HS kommentti 291220

Linkki artikkeliin

Alkeellisuutena ja kehittymättömyytenä yhteiskunnassamme on huono ihmissuhde ja vuorovaikutuskulttuuri, johon liittyy osatekijöinä myös huono itsetuntemus, puhumattomuus, tunteiden tunnistamattomuus ja ilmaisun osaamattomuus.

Kun on henkistä tai sosiaalista pahoinvointia, em. puutteet tekevät sen selvittelystä ja korjaamisesta vaikeaa tai lähes mahdotonta. Kiusaamista, henkistä ja fyysistäkin väkivaltaa ja rasismia esiintyy automaattisesti näissä asioissa kehittymättömissä oloissamme.

Voimme vain todeta että opetus- ja sosiaalialan viranomaiset ovat epäonnistuneet pahasti, koska henkinen huonovointisuus on rakenteista ja toimintakulttuurista johtuvaa.

Jos koulutuksen ja sosiaalityön viranomaiset (suunnittelijat ja toteuttajat) sekä opetuksen ja sosiaalityön ammattilaiset saisivat kunnollisen koulutuksen ilmaisevan, tietoisen ja sosiaalisesti turvallisen yhteisön kehittämiseksi ja opetussuunnitelmamme ja koulujen tavoitteissa turvallinen yhteisö olisi tiukkaan paalutettu ja keinot ja menetelmät sen saavuttamiseksi olisi koulutettuina hyvin sisäistettynä, ongelmat olisi suurimmaksi osaksi sillä ratkaistu.

Parempi neuvolatyö, järkevämpi alkoholipolitiikka ja tehokkaampi nuorisotyö myös urheilu ja harrastejärjestöjen sekä kuntien ja seurakuntien nuorisotyön ja muiden toimijoiden kautta pitäisi myös valjastaa henkisen hyvinvoinnin tekijöiksi tietoisina ja hyvin koulutettuina.

Kaikkien lasten ja nuorison kanssa tekemisissä olevien, vanhemmat ml. pitäisi nyt herätä, nostaa tietoisuutensa ja tietojensa tasoa, keskustella ja osallistua.

Paljon on tehtävää ja se pitäisi aloittaa heti.

Budjettia tähän ei tarvita, vain halu ja päätös.