OVATKO TEFLONPANNUT HAITATTOMIA ?

Vessin HS kommentti 180621

https://www.hs.fi/koti/art-2000008017766.html

”Ihmiskeholle pinnoitehiukkaset eivät kuitenkaan ole vaarallisia. Saamme muutoinkin mikromuovia päivittäin kehoomme”

 

Tämä väite on täysin pötyä. Teflonpannujen muovi ja teflon ovat molemmat osoitettu tuottavan ruokaan haitallisia yhdisteitä ja molekyylejä.

 

Vanhat teflonpannut ovat aina kuluneita. Olemme itse syöneet elimistöömme suurimman osan niistä irronneista ja takuulla epäterveellisistä kemikaaleista.

 

USA:n johtavat ennaltaehkäisyasiantuntijat ovat jo vuosia esittäneet tutkimuksia monista ”non-stick” – pannujen haitoista.

 

Muistan kerran TV:ssä esitetyn ruotsalaisen tutkimuksen, missä syntyneen sikiön vereen oli äidin järkytykseksi kumuloitunut 30 kertaa enemmän pannuista irronneita kemikaaleja kuin mitä oli äidin veressä.

 

Minusta on hyvin häiritsevää, että HS, joka väittää olevansa laatumedia, julkaisee jatkuvasti maailmalla terveyshaitoiksi osoittautuneita ilmiöitä terveysturvallisiksi, eikä käytä maailman parhaiden tutkijoiden julkaisuja, vaan huonosti asiaa tuntevien ihmisten musta tuntuu- tason mielipiteitä.

 

Tässäkin jutussa esiintyneen asiantuntija olisi pitänyt viitata moniin todettuihin terveyshaittoihin ja oman eriävän mielipiteensä tueksi esittää ainakin pari riippumatonta ja laadukasta tutkimusta, jotka tukisivat hänen mielipidettään. Laatuartikkelissa näin tärkeässä ja yleisessä terveysasiassa myös tefloneihin kielteisesti suhtautuvalle asiantuntijuudelle olisi pitänyt antaa tilaa.