Vessin asiantuntijakommentti 160522
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008652309.html
”Tärkein syy välilevytyrien ilmaantumiseen ovat Rytsölän mukaan perintötekijät.”
Tästä väittämästä voi perustellusti olla täysin eri mieltä.
Suomessa välilevytyrät eli prolabsit ovat yleistyneet hurjaa vauhtia viime vuosikymmeninä huonon istumisen lisääntymisen, ei ihmisen perimän muutoksen takia.
Pääsyy (muita: tupakointi, liikkumattomuus, ylipaino) on istuminen perinteisessä, huonossa asennossa eli selkä pyöreänä. Tavallinen tuoli aiheuttaa alaselän nikaminen virheasennon selän pyöristyessä väistämättä. Selän lihasten ja kudosten heikkous ja liikunnan vähäisyys (eli hapen ja ravinteiden vähäinen tulo kudoksiin) nopeuttavat kudosten haurastumista ja siten myös välilevytyrien ilmaantumista.
Selkä tarvitsisi istuessaankin hyvän ryhdin ja lihaksiin pientä liikettä, joka pitäisi paineen välilevyyn tasaisena (ei siis vaurioittavan kiilamaisena), nopeuttaisi hapen ja ravinteiden tuloa kudoksiin ja kuona-aineiden poistumista mikrotiehyitä pitkin.
Tehokas ja toimiva tapa selän suojelemiseksi rappeutumisilta ja jopa parantaa vioittunut selkä on siirtyä työssä / opiskelussa istumaan hyväryhtisesti keinuvalle satulatuolille, jonka eteen tarvitaan pikasäätöinen (ihanteellisesti muistipaikoilla) pöytä seisomista mutta myös lukemisen ja kirjoittamisen optimikorkeusvaihteluita varten. Tuolissa tulisi olla myös keskirako, joka edesauttaa parempaan ryhtiin ja estää genitaali – lantioelinvaivoja.
On edullista, että pöydässä on mahakolo ja kyynärpehmikkeet, jolloin kyynärpäät tukeutuvat pöytään sivuilla ja kantavat käsien ja hartioiden painon mikä on pois alaselkää painamasta. Ylipaino onkin yksi riskitekijä alaselkävaivoissa.
Jutussa kuvatut erittäin yleiset alaselkävaivat ovat valtava haitta ihmisille itselleen, heidän työnantajilleen ja koko kansantaloudelle.
Kipulääkkeiden myyjille ja leikkaaville klinikoille (n. 20.000 selkäleikkausta) on sen sijaan satojen miljoonien business, josta ei tietenkään haluta luopua.