PUFFET MESSU – PIHOILLA

”Pihojen messussa” tavoite on luoda eri tarpeisille osallistujille ympäristö, jossa voi omaan tahtiin ja omine ajatuksineen liikkua ja saada virikkeitä ja palveluksia eri pihoissa.

Jo ennen alkamisaikaa vastaanottajat / järjestäjät ovat ovilla, jotka sydämellisen tervehdyksen jälkeen antavat kartan / käsiohjelman kirkossa olevista tapahtuma ”pihoista”. Taustalla soi hiljainen kaunis musiikki paitsi, kun kuoro laulaa. Kirkon ulkopuolella palavat tervapadat ja sisällä on paljon kynttilöitä sekä vähän jotain kivaa suitsuketta / terveellistä aromaattista öljyä ilmassa lievää tuoksua antamaan.

Ihmiset voivat valita vapaasti missä kulkevat ja mihin pihoihin haluavat pysähtyä ja osallistua sen pihan palveluun. Kullakin ”pihalla” on omia istuimiaan ja omat selvät ohjeensa vielä taululle kirjoitettuna.
Varsinaista yhteistä penkeissä istumista ei ole ollenkaan.
Pihat on sijoitettu eri puolille kirkkoa, eivätkä ne näin häiritse toisiaan. Vain kuoron laulu, silloin kun se laulaa, kuuluu kaikille.

Palvelut voivat olla auki 1.5 – 2 t riippuen yleisön määrästä. Kun vieraat ovat käyneet haluamillaan pihoilla, he poistuvat kirkosta omine aikoineen, paitsi jos ohjelmaan on sisällytetty myös yhteinen ateria tarjoiltavaksi kirkon käytävillä / seurakuntasalissa palveluksen päätyttyä.

Tämä messu toteutuu parhaiten seurakuntien yhteistyönä ja niin, että se ja sen rekvisiitta pihojen hoitajineen kiertää useissa seurakunnissa peräkkäisinä viikonloppuina, kun maine tästä messusta on ensin saanut ihmiset kiinnostumaan.

Tarkoituksena on järjestää pihoihin ohjelmaa monille erilaisille ihmisille lapsista alkaen, mikä tulee huomioida myös tapahtuman markkinoinnissa ja tiedotuksessa.

Palvelupihoja voidaan järjestää monenlaisia mm. seuraavia:

  1. Kuoropiha. Kuka vaan voi mennä kuoroon ja saa siellä nuotit /laulukirjan. Siellä on kuoron johtaja, jolla on myös jokin säestysinstrumentti, vaikka piano, kitara tms. Ryhmä laulaa lauluja, joiden aikana kirkon hiljainen mietiskelevä taustamusiikki lakkaa. Kuoropihassa voi olla laulamassa myös kirkkokuoro tms. kuoro, jonka lauluun voivat muut kävijät yhtyä. Jos vieraslaulajia ei ole, kirkkokuoron laulu kuuluu silti aika ajoin.
  2. Opetuspiha. Tässä on joku opettaja, joka ilman mikrofonia pitää useita peräkkäisiä max. 10 min UT:een perustuvia opetustuokioita, joka on mietitty sopivaksi kirkossa kävijöille ja heidän kristilliseen kasvuunsa tukevaksi. Niiden ei tarvitse noudattaa kirkkokäsikirjan tai päivän tekstiä. Kun kuulijayleisö vaihtuu, myös jo puhutun opetuksen voi ottaa uudestaan. Paikalla on joitakin tuoleja lähellä toisiaan ja puhujaa. Jotkut voivat myös valita seistä.
  3. Rukouspiha. Tämä on tarkoitettu omaan hiljaiseen rukoukseen kynttilöiden ja mietelauseiden tukemana.
  4. Esirukouspiha. Täällä on sekä kanssa- että esirukoilijoita, mutta esirukouspyynnön voi myös jättää kirjallisesti laatikkoon, josta esirukoilijat ottavat ne messun aikana (ja jopa rukoilevat rukouksen jättäneen kanssa) tai tapahtuman jälkeen rukouspalvelussa.
  5. Rippipiha. Siinä voi jutella jonkun srk työntekijän kanssa mieltään painavasta asiasta ja saada myös synninpäästön kahdestaan keskustellen.
  6. Surupiha. Täällä voivat surevat ihmiset rukoilla, hiljentyä ja surra itsekseen ajankohtaista asiaa tauluille kirjoitettujen mietelauseiden, kynttilöiden ja raamatunkohtien vierellä tai jopa jakaa asiansa toisten siellä olevan vapaaehtoisen työntekijän kanssa.
  7. Kiitospiha. Tämä piha on niitä varten, jotka voivat ja haluavat kiittää elämässään saamistaan lahjoista tai siunauksista mietelauseiden ja kynttilöiden ja jopa toisten siellä vierailevien kanssa.
  8. Raamattupiha. Tällä pihalla on taitava ja selkeä lukija, joka lukee joitakin valittuja UT:n osia, jotka kestävät vain muutamia minuutteja kukin. Kun yleisö vaihtuu, voidaan jo kertaalleen luetut lukea uudestaan.
  9. Kolehtipiha. Tällä pihalla on muutamiin eri tarkoituksiin nimettyä lipasta, johon voi laittaa oman lahjansa ja ehkä jopa vapaaehtoisia, jotka voivat olla kysymässä kävijöiden halua sitoutua säännöllisiksi lahjoittajiksi johonkin hyvään asiaan tai tehdä testamenttisopimus jonkin järjestön eduksi.
  10. Vapaaehtoistyöpiha. Täällä SRK:n työntekijä keskustelee ja ottaa vastaan ihmisten tarjouksia ja ideoita omasta työpanosmahdollisuudestaan seurakunnan vapaaehtoistyössä.
  11. Avunpyyntöpiha. Tällä pihalla apua tarvitsevat ihmiset voivat jättää avunpyyntönsä seurakunnalle, joka koettaa resurssiensa mukaan järjestää vapaaehtoisista avustustyöntekijöistä rinnalla kulkijoita apua pyytäville.
  12. Ideapiha. Tällä pihalla pihan hoitaja kokoaa yhteen kävijöiden seurakunnan palveluja parantavia ideoita ja ajatuksia. Tämäkin on ohjeistettu tauluin. Ideat voi esittää suullisesti pihan hoitajalle tai kirjallisesti ja panna ne lippaaseen.
  13. Tanssipiha. Tällä pihalla on tarjolla ylistys- ja iloryhmätanssi. Pihan pitäjällä on sopiva hiljaisehko musiikki tanssiin ja yksinkertaiset askeleet. Tanssiin voi tulla kesken tai se voidaan aloittaa uudestaan, kun muutamia ihmisiä on tullut paikalle. Tavoitteena on iloita liikkeen, kosketuksen ja musiikin avulla.
  14. Kohtaamisten piha. Tällä pihalla voivat ihmiset kohdata toisiaan. Kätellä, jutella, halata, vaihtaa ajatuksiaan seisten, istuen, epämuodollisesti ja vapaasti ja myös solmia uusia tuttavuuksia. Tällä torilla on tarjolla myös jotain terveellistä mutta edullista ruokaa kuten kaurapuuroa, viherteetä, kahvia, hedelmiä ja kauraisia teeleipiä, joiden kanssa voi viipyillä ja jutella uusien ”ystävien” kanssa. Tälle pihalle tulevat yksinäiset ja seuraa tarvitsevat.
  15. Terveyspiha. Tällä pihalla ihmiset voivat saada ja jakaa yksinkertaisia ja selviä sairauksia ennaltaehkäiseviä neuvoja ja vinkkejä, miten minkä ikäisenä vaan, voi saada enemmän iloa ja energiaa terveellisistä elintavoista. Sairaanhoidon konsultaatioita pihalla ei anneta.
  16. Ehtoollisalttari. Tällä pihalla ehtoollisen jakaja antaa ehtoollisen sinne tuleville ja haluaville.
  17. Lasten piha. Tälle pihalle voivat perheet jättää leikki-ikäiset lapsensa leikkimään, että pääsevät rauhassa muille pihoille.
  18. Lasten tarinapiha. Pihan pitäjä kertoo eloisasti ja kiinnostavasti omin sanoin raamatun tarinoita riippuen pihalla kulloinkin olevien osallistujien iästä ja vastaanottokyvystä.
  19. Elokuvapiha. Tällä pihalla pyörii Jeesuksesta kertova, tai muu hengellistä sanomaa sisältävä laadukas elokuva, mutta niin hiljaa, että ääni ei häiritse muita tai jopa kuulokkein.
  20. Lähtöeteinen. Täällä vapaaehtoiset hyvästelevät lähtijät, antavat tietoa tulevista tapahtumista, laskevat kävijät, arvioivat ikäryhmien koot ja keräävät palautetta, miten ihmiset ovat tämän messun kokeneet.