RAJOITUSTOIMET TULEVAT LIIAN KALLIIKSI

Vessin kommentti Hs 120721

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008117838.html

Kiurun ja johtajalääkärien vaatimalle tiukalle rajoituspolitiikalle alkaa kasaantua jättimäisiä kustannuksia. Jutun mainitsemat työikäisissä alle 50 v. naisissa 5 %:n ja miehissä 3 %:n nousu työkyvyttömyydessä merkitsevät yli 100.000 ihmistä lisää työkyvyttömiä.

Tämäkin on tietysti vain jäävuoren huippu, koska asiantuntijat ovat jo todenneet toisaalla lasten ja nuorten sekä seniorien henkisen ja fyysisen terveyden rapistuneen paljon. Liikunnan harrastaminen ja sitä seuraava huonompi terveys on vaarana jäädä pysyväksi, samoin myös tuhoisan yksinäisyyden lisäys.

Suomalaisten katastrofaalisen huonot unitavat eli nukkumaan meneminen näkyy sähkön kulutustilastossa, jonka mukaan valtaosa menee unille 24.00 – 04.00 välisenä aikana. Voi helposti arvata, että ruutuaddiktio pitää ihmiset valveilla. Joillakin vieläkin huonompi vaihtoehto, alkoholi.

Nyt on tapahtunut ja tapahtumassa, mitä monet asiantuntijat jo varoittelivat terveiden alle 60 kymppisten rajoitustoimien alkaessa.

Yli 900:n koronaan kuolleen joukossa on vain 59 alle 60 vuotiasta, ja 41 heistäkin on 40-60 vuotiasta. Helposti voi päätellä, että hekin ovat olleet monisairaita riskiryhmäläisiä.

Järkevämpi mennyt politiikka, ja myös tuleva, olisi auttaa riskiryhmäläisiä suojaamaan itseään ja antaa muuten yhteiskunnan toimia normaalisti ja vain sietää koronaan sairastumisia.

Pahoin pelkään, että kesän mentyä, kun kansalaisten D-vitamiinin määrä alkaa laskea, ja siksi tartuntojen määrä alkaa viime vuoden tapaan nousta rokotuksista huolimatta, rajoitustoimia aletaan taas kapeakatseisesti vaatia yhteiskunnallisista jättimäisitä haittavaikutuksista huolimatta.

Järkevintä olisi kannustaa kaikkia hoitamaan tärkeintä terveysturvaansa, eli omaa vastustuskykyään reilulla D-vitamiinilla ja muilla hyvillä immuniteettiterveystavoilla.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on viime aikoina alkanut kehottaa katsomaan vain vakavasti sairastuneiden ja kuolleiden lukuja ja aloittamaan keskustelun kokonaishaittojen ja rajoitustoimien suhteesta ja asenteen normalisoimisesta ylähengitystievirus covid19:ta osana normaalia influenssaviruskirjoa.