SAADAANKO D VITAMIINIA TARPEEKSI RUUASTA?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 30221

Linkki artikkeliin

On aivan selvää, että hyvä, ei siis tavallinen tai keskimääräinen, ruokavalio on terveyden perusta.

D-vitamiinia saadaan kuitenkin parhaimmillaankin ruuasta vain 10 mcg, mutta tarve on 50- 150 mcg, jotta veressä D:n taso saadaan talvella terveelliselle eli kesäaikaiselle 75-150 nmol:n tasolle.

Immuunijärjestelmä tarvitsee optimissaan paljon enemmän ravinteita yleensä ja kuitua erityisesti, kuin mitä suomalaisessa tavallisessa maitotuote-, pasta-, eines -, leipä- tai pikaruokapitoisessa ruuassa on. Kuidusta valmistetaan suolessa ns. tappajasoluja, jotka etsivät tunnistavat ja tuhoavat vieraat patogeenit kehossa.

D-vitamiinin vaikutuksen taas näimme viime kesänä, kun korona lähes hävisi 3 kuukaudeksi, samoin kuin flunssa- aallot katoavat joka kesä ja sairaalat ovat puolityhjiä, kun D:n yleistervehdyttävä vaikutus on niin voimakas.

D-vitamiinin biokemia ja tehovaikutus vastustuskykyyn tunnetaan tieteessä vesiselvästi ja samaten miksi D estää vakavien tautimuotojen kehittymistä.

D:n syönti niin, että vuoden ympäri veressä on optimaalinen aurinkolomataso maksaa vain vähän toista kymppiä/v, mitään riskejä ei ole, joten ainakin omilla aivoillaan ajatteleva fiksu ihminen ottaa sen ilman muuta ohjelmaansa sanovatpa terveyspolitiikkaa tekevät omista motiiveistaan käsin mitä hyvänsä.