Sairaan- vai terveydenhoitoa ?

Kommentti Maaseuduntulevaisuuteen 191021

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.1603956

Jutussa on ilmaisuvirhe.

 

Pitäisi puhua sairaanhoitokuluista, eikä terveyskuluista. Ne ovat ihan eri asia.

Terveystoimilla edistetään terveyttä ravintorikkaalla ja luomuruualla tai superfuudeilla, yrteillä tai lääkesienillä, järkevillä lisäravinteilla, liikunta- ja kylpyläpalveluilla, hyvällä ergonomialla, hyvällä sängyllä ja pimennysverhoilla, käymällä ravintovalmentajalla, hierojalla yms. hoitajilla, ostamalla liikuntavaatteita tai terveellisiä työvaatteita, ostamalla terveyttä edistäviä kirjoja yms.

Jos eniten sairastavat kuluttaisivat enemmän tällaisia asioita, heidän sairaanhoitomenonsa olisivat paljon pienemmät, kuten tietysti kaikilla.

 

Meidän yhteiskuntamme valitsee olla kannustamatta ja tukematta terveyden- siis ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Tämä on tietysti lääke- ja sairaanhoitoliiketoimen mieleen ja lobbauksen mukaista, johon on koko yhteiskunta saatu höynäytettyä mukaan, kärjessä poliitikot ja THL.

 

THL:n lääkekeskeisyys ei tosin ole yllätys, kun katsoo miten tiiviit suhteet sillä on lääketeollisuuteen. THL:n laatima lääkärien ”raamattu” Käypähoito-ohjeisto, (erittäin lääkekeskeinen ja ennaltaehkäisyvastainen) on asiantuntijalääkärien kirjoittama, joista useimmat (mm. MOT:n ym. todistamana) saavat erilaisia ”palkkioita” lääketeollisuudesta.

 

Huonovointisuuden lisääntyessä sairaanhoitokeskeinen kansaterveyden hoito on johtamassa meidät katastrofiin. Meiltä loppuu siihen rahat (budjetit ovat jo paukkuneet) ja rahanmeno siihen (n. 30 mrd) kuristaa muita yhteiskunnan palveluja kuten turvallisuutta, koulutusta ja tutkimusta.

 

Yhteiskunnan ja poliitikkojen olisi aika herätä ja alkaa oikeasti hoitaa terveyttä ja median käyttää oikeita ilmauksia.