SAUNOMISEN SUURTAPAHTUMA SUOMESSA 27.7

Vessin kommenttihyödylliseen projektiin Hs 130519
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006103110.html

Saunakulttuurin edistäminen on erinomaisen kannattavaa ja hyödyllistä.

Saunomisella on yli 20 terveysvaikutusta ”johtavan” saunaterveysartikkelin mukaan. Uuden hallituksen kannattaisi ottaa saunomisen edistäminen ohjelmaansa :=) monestakin syystä.

”Suomalainen perinteinen saunatapa” (= isäntä, emäntä, lapset, piiat, rengit saunoivat yhteisöllisesti yhdessä kerran viikossa maatilan suuressa saunassa lauantai iltana) joka oli voimissaan 1600- luvulta 1800 luvun lopulle, tulisi taas elvyttää. Tältä pohjaltahan suomessa oli myös kyläsaunoja.

Näitä tapoja on kuvattu ansioituneessa ja erittäin mielenkiintoisessa historia – kuvateoksessa ”Sauna-Kautta Aikojen”.

Valitettavasti Englannista kuningatar Victorian masinoima puritanismi (”ihmiskeho on synnillinen ja hävettävä ja se pitää peittää, eikä naiset ja miehet saa kylpeä yhdessä”) tuhosi tämän arvokkaan tavan 1900-luvun alkuun mennessä.

Onneksi yhteisöllinen saunominen on tulossa takaisin.

Body positiivisuus, tasa-arvo, häiritsemättömyyden periaate, yksinäisyyden lisääntyminen kannustavat terveelliseen ja mukavaan yhteissaunomiseen.

Siitä on osoituksena yksi Suomen suosituimmista saunoista ”Sompasauna”, joka monista tuhopoltoista huolimatta aina rakennetaan uudestaan, lämpiää joka ilta laajan ja sitkeän kannattajajoukon voimin.

Ilmaisessa saunassa voi saunoa maksutta ja ilman muita sääntöjä kuin häiritsemättömyyssääntö.

HS:n pari vuotta sitten tekemän saunakyselyn mukaan reilusti yli puolet vastanneista kannatti yhteissaunomista uikkarilla tai ilman.

Olisi kovin kannatettavaa, että YLE:n ja BLombergin arvokkaat aloitteet poikisivat aktiivisen saunapäivän 27.7. jolloin sadat tuhannet saunat saisivat miljoonia kylpijöitä.

Näin Suomi pääsisi taas maailman uutisiin yhdellä erikoisella, kadehdittavalla ja hauskalla tempauksella, mikä edistäisi terveellistä saunomista ja kasvattaisi elämysmatkailua.