SYDÄN- JA VERISUONITERVEYDEN YLLÄPITO

Sydän- ja verisuonisairauksiin (SVS) kuolee edelleen n. 40 % (n. 24.000/v, vrt. syövät n. 13.000) ihmisistä. Joka toiselle ensimmäinen ilmenevä oire on tappava sydänkohtaus tai aivohalvaus.
Kansanterveytemme ehkäisee sydäntauteja tehottomilla ja monia haittavaikutuksia aiheuttavilla statiineilla (joita ottaa n. 700.000 ihmistä), koska statiinit ja kroonistuneet sydänpotilaat ovat valtava business sairaanhoitoteollisuudelle. Tästä huonosta hoitokäytännöstä on tehty paljon kirjoja.

Sydänvaivat on melko helppo torjua ja siksi ne ovat monen asiantuntijan mielestä siksi melko ”turha ja tarpeeton” sairaus.
Sydän- ja verisuonisairauksien syytekijöiden aiheuttama usein oireeton sairastuminen alkaa invalidisoida tai tappaa ihmisiä jo 30 – 40 kymppisenä tahdin kiihtyessä iän noustessa kun kehon omat korjaavat toimet eivät riitä eliminoimaan huonojen elintapojen ja riskitekijöiden vaikutusta.
Maailmassa on erilaisista riskitekijöiden yleisyyden takia alueita, joissa SVS:iin kuolee joko hyvin vähän tai hyvin paljon ihmisiä. Suomi on edelleen yksi maailman heikoimpia maita sairastuvuudessa, mutta meilläkin on alueita (mm. länsirannikko), jotka ovat samalla tasolla Euroopan parhaiden maiden kanssa.

SYYTEKIJÖINÄ SVS:iin ovat tupakanpoltto, alkoholin juonti, korkea verenpaine, ravinnepuutteet (Omega3 rasvat, seleeni, sinkki, kupari, magnesium, D-vitamiini), ylipaino, korkea veren sokeri, liian korkea veren rautataso, esidiabetes ja diabetes, liikkumattomuus, stressi, kehossa eri elimissä esiintyvä hiljainen tulehdus ja pienellä osalla kansasta perintötekijät ml. familiaarinen hyperkolesteroli eli normaalia korkeampi perinnöllinen kokonaiskolesterolin taso.

TAPPAVA TAI INVALIDISOIVA TILANNE SYNTYY, kun eri riskitekijöiden summana verisuonet aivoissa ja erityisesti sydämessä plakkiutuvat, eli niiden seinämien sisäpuolelle tai seinämiin kertyy ylimääräistä ainetta ”kalkkeutumaa”, jossa suurimpana osana on kalsiumia ja vähemmistöosana myös kolesterolia.

Tulehtuneesta verisuonen seinästä plakki voi irrota yhtäkkiä. Jos se tapahtuu tärkeässä sydämen verisuonessa, kuolema seuraa pian. Sydämen verisuonet voivat myös kasvaa oireettomasti pikkuhiljaa umpeen. Jos tämä havaitaan ajoissa, sairautta voidaan hoitaa.
Plakkiutuneet ja jäykistyneet aivoverisuonet voivat ponnistuksessa tai muuten vaan tai korkean verenpaineen vaikutuksesta revetä, josta syntyvä aivohalvaus voi tappaa heti tai invalidisoida eri asteisesti pysyvästi tai ainakin pitkäaikaisesti.

Paljon puhuttu kokonaiskolesterolin taso on huono terveysmittari. Tärkeää on, että LDL kolesterolin pienimmät ns. ”small dence” fraktiot eivät hapetu antioksidanttien puutteessa ja korkean veren sokerin vaikutuksesta.

SYÄNTERYDEN YLLÄPIDOSSA KESKEISTÄ ON VÄLTTÄÄ EM RISKITEKIJÖITÄ, eli omaksua sydänterveellinen elintapa.
Asian hallintaan ottamisessa suosittelen alkuun myös seuraavia toimia:

 1. Ota itsellesi hyvä sairausvakuutus. Saat sen kun mitään näkyviä oireita ei vielä ole. Vakuutusyhtiö voi vaatia erilaisia testejä ennen myöntämistä.
 2. Käy juttelemassa projektistasi jonkin ennaltaehkäisevästi suuntautuneen lääkärin kanssa.
 3. TÄRKEÄT TESTIT:
 • Veren rakenne ja raudan taso.
 • Verisuonien ja sydämen kunto: kuntotesti, rasitus EKG, kaulasuonten plakkien varjoainekuvaus (Töölön Mehiläisen klinikka).
 • Sydänkriittiset ravinteet kuten Mg, K, Se, sekä Omega 3 ja Omega 6. rasvahappojen suhde, joka on erittäin merkitsevä. O6 / O3 suhde tulisi olla enintään 3 mielellään 2.
 • Homokysteiinipitoisuuden (haitallinen aminohappo) tulee olla alle 8. Sitä saa laskettua kasviksilla, B12 vitamiinilla ja foolihapolla.
 • Hemoglobiini (Hb) alle 155 ja s-ferritiini (varastorauta) alle 100. Jos ne ovat korkeampia luovuta säännöllisesti verta.
 • Seuraa verenpainetta omalla mittarilla. Mitä matalampi, sen parempi. Pidä se joka tapauksessa alle 120 / 80 vaikka lääkkeillä.
 • Osta apteekista verensokerimittari ja käytä sitä testiluonteisesti niin näet, miten sydänterveydelle tärkeä veren sokeri käyttäytyy erilaisten aterioiden jälkeen ja opettele sitten syömään niin, että verensokeri ei nouse kovin ylös syötyäsi.

Lue Utriaisen ja Tolosen kirjoja statiinihuijauksesta ja katso MOT:n ohjelmat ”Rasvainen kupla” https://areena.yle.fi/1-50096560 ja ”Kolesterolipommi” https://areena.yle.fi/1-50179436, jotta osaat välttää väärää informaatiota.

 1. Lue muitakin ennaltaehkäisevien asiantuntijoiden kirjoituksia sydänterveydestä.
 2. Kun saat tiedot elimistösi kunnosta ja tietomääräsi nousee, motivaatiosi ja taitosi ennaltaehkäisyyn samalla paranee.

 

ALOITA VÄLITTÖMÄSTI SYDÄNTERVEELLINEN ELINTAPA, ottaen käyttöön seuraavat toimet:

 • Ota säännöllisesti D-vitamiinia 100 – 150 mcg (enemmän talvella), Mg (400 mg), seleeniä (200 mcg), sinkkiä (15 mg), kuparia 1-2 mg (mm. edistää sinkin imeyt.), puhdistettua Omega 3 rasvaa (3-4 g), B-vitamiinivalmiste, jossa on kaikki tärkeimmät B-ryhmän vitamiinit erit. B3, jodia 150 mcg, lisäravinteena glukosamiinia päivittäin ja fermentoitu valkosipulipuriste 2 krt/pv sekä K2 vitamiinia.
 • Siivoa ruokavaliostasi ja kodistasi pois lisättyä sokeria ja nopeita tärkkelyshiilihydraatteja sisältävät ruuat ja punainen liha (aiheuttaa tulehdusta) säännöllisesti syötynä. Syö leipänä vain 100 % kauraa ja sitäkin vain enintään 2-3 palaa päivässä. Selitä asioiden tärkeys perheellesi, jotka tarvitset avuksi tähän ja joille itselleenkin sydänterveys on tärkeää.
 • Syö kuitupitoisia ruokia (liotetut siemenet tehosekoitettuina, marjat, pähkinät, vihannekset, sienet) tehokkaimmillaan smoothiena, jossa on sydänterveellisiä yrttejä. Kuidut vähentävät kehon tulehdusta, poistavat haitallista kolesterolia, nopeuttavat tärkeää vilkasta suolen toimintaa (tyhjennys 2 krt/pv) ja siivoavat pois huonoja rasvoja ym. haitallisia jätteitä.
 • Liiku joka päivä ja mieluiten jopa 3 krt/pv ulkona (aamu – päivä – ilta), jotta keho saa happea ja nestekierto huoltaa kehoa. Osa liikunnasta tulisi olla rauhallisen liikunnan lisäksi hengästyttävää ja osa voimaharjoittelua.
 • Pidä ientulehdus (yleinen ja suuri tulehduspesäke) poissa sokerittomalla ruokavaliolla ja 2 krt/pv puhdistamalla hammasvälit ja harjaamalla sekä poistattamalla hammaskiven vähintään joka toinen vuosi.
 • Opettele korvaamaan voileivät itse tekemälläsi hedelmäsalaateilla (voi syödä kerman kanssa) tai saksan- + parapähkinä sekoituksella (vaikka pari rusinaa joukossa) tai syömällä raakoja tuoreita ja laadukkaita kasviksia kuten tomaatteja, porkkanoita ja erityisesti parsakaalia.
 • Sydänterveyttä parantaa, kun ruuan kaliumpitoisuus nousee (hedelmät, vihannekset, marjat) ja natriumpitoisuus (viljat, lihat, sokeri, einekset) laskee. Jos kehon kaliumpitoisuus on liian alhainen, tehokorjaaja ja muutenkin verisuonten kuntouttaja on vihersmoothie, johon puristetaan vihannespuristimella useita vihreitä vihanneksia ja avokadoa.
 • Ota säännöllisesti päivittäin punajuurimehua. Sitä saa valmiiksi puristettuna ja myös jauheena. Se puhdistaa verisuonia.
 • Syö kalaa 2-3 krt/vk, mutta älä paista sitä pannulla (syntyy haitallisia yhdisteitä), vaan kypsytä uunissa max 120 asteessa, niin omegarasvat pysyvät ehjinä.
 • Käytä ravinnossa päivittäin (mieluiten joka aterialla) hyviä luonnollisia ja prosessoimattomia rasvoja, eniten luomulaatuista kylmäpuristettua extra – virgin oliiviöljyä. Myös kookosrasva ja voi ovat ok. Vältä ehdottomasti omega 6 ja siten linolihappopitoisia ja tulehdusta aiheuttavia rasvoja kuten palmuöljyä ja kuumaprosessoituja siemenöljyjä (kuten rypsi, auringonkukka, maapähkinä) ja tuotteita, joissa näitä on.
 • Sauno usein ja ota viileä suihku tai uinti väliin.
 • Opettele juomaan vihreää yrttiteetä päivän mittaan, vaikka aamulla termospulloon tehdystä annoksesta.

Lisämotivaatiota elintapamuunnokselle tulee siitä, että sydänterveys edistää myös aivoterveyttä ja em. hyvät sydänterveystavat myös estävät tehokkaasti syöpien kehittymistä.