Vessin kommentti Hs 100920
Suomalaisten terveet elinvuodet loppuvat keskimäärin 57 – vuotiaana. Silloin saadaan diagnoosi ja pitkäaikaissairauteen lääkitys.
Työtehoon ja kognitiivisiin toimintoihin vaikuttava aivoterveys on Tri Daniel Amonin mukaan alkanut keskimäärin heiketä jo vuosikymmeniä aikaisemmin.
Tämän ilmiön takia Suomessakin (kuten myös USA:ssa), noin joka toinen 85 – vuotias on muistisairas. Muistisairaiden osuus yli 70 – vuotiaiden kustakin ikäluokasta on lähes seitsenkertaistunut 1960 – luvulta lähtien.
Syövän syyt ovat ylivoimaisesti eniten ympäristö- eli elintapatekijöissä, vaikka geeneistä puhutaankin, jotta asialle löydettäisiin helppo selitys, joka ottaisi vastuun pois potilaalta.
Monet syövät ovat moninkertaistuneet viimeisten 70 vuoden aikana, jolloin ihmiskunnan geeniperimä ei ole muuttunut mihinkään, lukuun ottamatta ympäristötekijöihin reagoivaa epigeneettisyyttä.
Okinavan saarella Japanissa perinteisellä elintavalla elävät ovat maailman pitkäikäisimpiä. Heissä tavataan syöpää erittäin vähän, mutta muutettuaan länteen ja vaihdettuaan elintapansa, hekin alkavat sairastua syöpään kuten muukin väestö.
Tämä ja paljon muuta pitkäikäisyydestä ja terveydestä ilmenee Okinavalla toimivan Centanneurion Centerin selvityksistä, joissa olisi terveydenhuollolla paljon oppimista.
Näistä ei kuitenkaan olla kovin kiinnostuneita, koska ennaltaehkäisyllä on vaikea tehdä rahaa, päinvastoin kuin lääketieteen hoidoilla.
Nykyisin n. 60.000:n hengen ikäluokasta kuolee syöpään n. 13.000 henkeä vuodessa ja siihen uusia sairastuneita on luokkaa 26.000 -28.000, eli noin joka toinen sairastunut edelleen kuolee siihen, vaikka muuta väitetään.
Virallisen tilaston mukaan uusia sairastuneita olisi 34.000, mikä ei pidä paikkaansa. Tilastoja vääristää niiden manipulointi siten, että kun olet selvinnyt syöpäsi kanssa 5 v sinut katsotaan tilastoissa parantuneeksi ja heti perään saaneesi uuden syövän.