TYÖIKÄISEN TEHOKAS ENNALTAEHKÄISEVÄ TERVEYSOHJE

Koonnut Veli-Jussi Jalkanen, www.vessi.eu

Sovellan itseeni ja yrityksieni henkilökuntiin oppimaani ja ymmärtämääni terveystietoa sekä seuraan aktiivisesti maailman parhaita ennaltaehkäisevän terveystieteen lähteitä, julkaisuja ja tutkijoita sekä myös tuen alan toimijoita. Olen ollut hyvin aktiivinen ja monipuolinen liikkuja ja kilpaurheilija pienestä pitäen monessa lajissa. Terveydestä kiinnostuin 15-vuotiaana. Teen harrastuksekseni terveyden kehittämisartikkeleita ja kansanterveysaloitteita yrityksieni, tuttavieni, kirjoitusteni seuraajien, kuntani, läänini ja maani hyväksi ”talkooperiaatteella”. Olen ennaltaehkäisyssä eniten paneutunut vanhenemisen, immuniteetin, aivo-, suolisto-, ravinto- ja liikuntaterveyteen sekä syövän biologiaan.

Aktiivitoimijoiden työterveyttä uhkaa rasittavissa, stressaavissa, epäsäännöllisissä ja kuluttavissa julkisissa töissä helposti salakavala uupuminen/loppuun palaminen, alakulo ja masennus. Terveys ja työteho riippuu usean osatekijän summasta, jota tämä ohjelmaa hyvin sovellettuna ja noudatettuna parantaa. Hyvin sisäistetty ja määrätietoisesti omiin elintapoihin sovellettu hyvä terveystieto (ei siis aina tavanomainen) tukee jaksamista ja työntekemisen laatua merkittävästi, hidastaa vanhenemista ja lisää energisyyttä työpäiviin. Toisin sanoen oikein hyvillä terveystavoilla olet paljon tuottavampi, aikaansaavampi ja henkisestikin paremmin voiva eli optimistisempi kuin tavallisesti toimien. Terveyden laiminlyönti eli tavanomaiset elintavat johtavat nopeampaan aivojen taantumiseen stressin kasvuun, työkunnon ja terveyden heikkenemiseen, ylipainoon, immuniteetin ja tuottavuuden laskuun, jopa työuran lyhenemiseen ja sairaisiin eläkevuosiin. Tämä ohjeisto on tarkoituksella tehokkaampi ja syvällisempi kuin yleiset pinnalliset, melko tehottomat ja vain karkeimpia virheitä korjaavat työterveysohjeet ja siis merkitsee huomattavaa työterveyden ja energisyyden parantumista.

Ohessa oleva kehittämisvinkkiohjelma perustuu johtavaan kansainväliseen ennaltaehkäisevään terveystutkimukseen sekä vankasti dokumentoituun, tutkimusten ja terveystieteiden mukaiseen laajaan kokemusperäiseen tietoon.
Eniten hyödyt, kun luet tiiviiksi kirjoitetun ohjelman keskittyneesti ja harkiten, sisäistä näitä asioita yhä lisääntyvästi. Lue tämä ohje myös aika ajoin uudestaan. Innostut lisää, kun vaikutuksia alkaa tuntua.

1. ATERIAKOOSTUMUS ja RUOKA
– Syö ravinnetiheitä ruokia ja vältä tyhjiä kaloreita (sokeri, vehnä-pasta-, riisi-, peruna, snack patukat, makeat juomat, alkoholi), koska ne ”varastavat” tilan ravintorikkailta elintarvikkeilta. Välttämättömiä ravinteita on vain 25 kpl mutta niiden olisi määrä muodostaa n. 3500 erilaista biokemiallista yhdistettä kehossa joka päivä. Kaikille kotieläimille syötetään lisää ravinteita rehun lisäksi, vaikka ne syövät prosessoimatonta ja kuumentamatonta ruokaa. Esim. sioille voi antaa niiden rehusta vain alle 10 % ravintolaruokajätettä, että terveys ja kasvu ei huonone. Jos kotieläimille syötetään tyhjiä kaloreita eikä ollenkaan lisäravinteita (kuten ihmisiä kehotetaan), tuotantotoiminta epäonnistuu varmasti.
– Syö kasviksia (vihannekset, hedelmät, marjat, sienet, pähkinät, siemenet, levät) vähintään 500 g ja mielellään 1 kg, joka ei ole kovin hankala koostaa, jos käytät useita kasvikunnan tuotteita pitkin päivää ja monipuolisesti. Kasvikset vähentävät mutta vilja- valkuaisruuat lisäävät sairastuttavaa happamuutta kehossa. Marja-, + siemen- ja hedelmä – smoothiet sekä vihersmoothiet (vihannes-, merilevä, avokado-, oliiviöljy), sokerittomat kasvismehut ja hedelmäsalaatit ovat helppo tapa syödä lisää kasviksia.
Valitse aina aterian painosta yli puolet raakoja kasviksia suoraan pääruokalautaselle ensimmäiseksi, vaikka lämpimän ruuan alle ”lämpiämään”. Terveellisimpiä ovat parsa- ja kukkakaali, ym. kaalit, tomaatti, yrtit, raaka porkkana.
– Ähkyn, raskaan olon ja vatsaoireiden välttämiseksi syö ruoka aina aterioilla sulamisnopeusjärjestyksessä: ensin ”jälkiruoka” = hedelmät +marjat, sitten hiilihydraatit + vihanneksia ja viimeisenä valkuainen + vihanneksia. Pure huolellisesti (30 – 50 krt,). Älä juo aterioilla, sillä neste laimentaa ruuansulatusentsyymejä.
– Juo vettä tai mieluiten vihreää teetä aterioiden välissä päivän mittaan. Hyvä (mieluiten luomu) kahvi on kohtuudella ok.
– Toteuta nämä ohjeet erityisen huolellisesti, jos vatsa on jo alkanut oireilla (kipu, turvotus, röyhtäily, närästys, refluksi) aterioiden jälkeen.
– Syö kalaa useana päivänä viikossa. Valmistaessasi itse, kypsennä alle 120 asteen lämpötilassa (kypsennys 2 – 2.5 t). Älä syö usein Itämeren kalaa, vanhoja haukia ja kuhia, sillä niissä on haitta-aineita.
– 2 munaa päivässä on hyvä perusta hyvän valkuaisen ja rasvan sekä monien ravintoaineiden saannille. Älä ruskista munaa.
– Tehokkainta kuitua saat siemenistä, marjoista, vihanneksista, luumuista, pähkinöistä, linsseistä, purjosta ja kaurasta. Keskity monipuoliseen kuidun (10 eri kuitulajia kasvattavat erilaisa hyviä suolistobakteerilaatuja) saantiin, sillä hyvät
suolistobakteerit elävät sillä, pitävät suolen terveenä ja tuottavat serotoniinia (= suoliston hermosolun kommunikaation väliaine sekä aivoissa hyvän mielen homoni) sekä immuunijärjestelmän suojasoluja (tappavat taudinaiheuttajia) ym. Kuidun yleinen saanti on luokkaa surkea 13 g mutta optimi on 50 g / 1000 kcal. Kuiturikas ruokavalio tai kuitulisien käyttö kannattaa opetella, sillä kuidut ovat suolistobakteerien ainut ruoka, josta ne valmistavat tärkeitä hormooneja, immuunisuojasoluja, vitamiineja ja noin kolmanneksen käyttämästämme energiasta.
– Hyvät rasvat ovat terveellisimpiä energian lähteitä, joita voit syödä jopa 70 % (40 -70 %) energian tarpeesta.
– Terveellisiä ruokarasvoja ovat: kylmäpuristetut extra virgin oliivi-, kamelina-, pellavansiemen-, hamppu-, avokado-, kookosöljyt ja voi.
Rasvaisia terveellisimpiä eläinvalkuaisruokia ovat: rasvainen kala, kananmuna, siemenet, pähkinät, avokado, siipikarja, ruohosyötetty nauta, riistan liha tai luomulaatuiset täysrasvaiset maitotuotteet.
– Osta luomua aina kun voit, se on yleensä paremman makuista ja siinä on vähemmän kemiallisia haitta-aineita.
– Pidä matkoilla mukana pähkinöitä, lentokentiltä ostettuja kalan paloja, marjoja tai marjajauheita, hedelmiä, täysrasvaista jogurttia tai juustoa jne. Luonnolliset rasvaiset ruuat pitävät nälän poissa pitkään, eivät aiheuta sokeripiikkejä eivätkä lihota, jos et syö niiden yhteydessä nopeita hiilihydraatteja.

2. AVANTOUINTI JA SAUNA
– Avanto tai muu ”kylmä shokki” ehkäisee vaivoja ja pidentää ikää. Siihen oppii nopeasti.
– Sauno mahdollisimman usein ja pitkään. Se poistaa stressihormoneja, estää sydän- ja muistivaivoja, lisää kasvuhormonia ja aiheuttaa yli 20 muuta terveysvaikutusta. Kutsu ystäviä kylpemään. ”The more, the merrier” pätee erityisesti saunomisessa.
– Käytä saunahattua, niin voit ottaa kovemmat löylyt ja saada vielä paremmat terveysvaikutukset kehoon.
– Nosta jalat istumapenkille, niin nekin saavat kunnolla lämpöä.
– Käytä saunassa yrttejä, yrtti öljyjä, vastoja, käytä vastojen liotusvesi löylyvetenä, venyttele. Saunakavereita voi vastoa tai pestä selkiä ym. Harrasta stressiä tehokkaasti poistavaa kiireetöntä saunomista muutaman kerran viikossa. Ks laaja saunaterveysartikkeli / vessin.eu.

3. HAITALLISET RUUAT ja RUOKATAVAT
– Yleisesti tarjolla olevat lihottavat ja tyhjäkaloriset ”välipalat” vältät, kun syöt hyvin ennen kokousta ja pidät hedelmiä, tummaa suklaata (70 % tai yli) tai pähkinöitä laukussa pahimman varalle.
– Haitallisia ovat aina erilaiset kymmenet sokerit, keinomakeutusaineet, vehnäleivonnaiset, einekset, makeat juomat, alkoholi, pika-/ lohtu- / roskaruoka, margariinit ja muut muunnetut rasvat, uppopaistorasva, runsas (yli 2 palaa/pv) leivän syönti, valmiit salaatin kastikkeet, valmisruokien sisältämä liika suola ja muut natrium pohjaiset lisäaineet (40 kpl), useimmat einesten ja valmisruokien lisäaineet. Jo yksi desilitra lisää tuoremehua / limpparia/ pv nostaa syöpäriskiä 18 %.
– Tavallinen punainen liha usein syötynä ja erityisesti lihavalmisteet ovat naisille vielä haitallisempia kuin miehille.
– Maito, josta on poistettu rasvaa, homogenoitu ja pastöroitu ei ole hyvä elintarvike. Luomumaitoja ei homogenoida. Maito on parasta tinkimaitona (ns. tankki-, raaka-, eli täysmaito) tai täysrasvaisena ja luomuna tai luomujogurttina tai luomukermana. Pohjoisilla maitorotulehmillä on maidossa myös hapettumista edistävä haitallinen ns. BCM7 – proteiini, joka yl. puuttuu suomenkarjalta ja esim. ranskalaisilta lehmiltä. Ero maidon laadussa selittänee osin suomalaisten heikomman terveyden ranskalaisiin verraten.
– Tuontilihoissa on yleensä hormoneja, antibiootteja, GM rehujen haittoja (glyfosaattijäämät) ja raaoissa kanoissa on usein salmonellaa, joka voi saastuttaa keittiösi.
– Keitetyt juurekset ovat nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat veren sokeria ja usein syötynä siis lihottavat samoin peruna.
– Älä juo aterioiden aikana juuri ollenkaan. Mahanesteet laimentuvat, mikä sotkee ruuan sulatusta ja ärsyttää vatsaa.
– Usein ravintoloissa syövät ovat painavampia, koska ravintolaruuassa terveellisyys ei ole tavoite ja rasvat ovat huonoja.
– Älä osta kiinalaisia tai eksoottisista maista tuotuja tuotteita, koska niissä on useimmiten paljon haitta-aineita. Kiinalaisessa ravintolaruuassa on lähes aina natriumglutamaattia (arominvahvenne, MSG), joka ainakin nostaa verenpainetta ja lisää syödyn ruuan määrää kymmeniä prosentteja.
– Ota lentokoneeseen niin hyvät terveyseväät, että voit jättää epäterveelliset lentoruuat syömättä.
– Painota ravinnon saanti lounaaseen ja päivälliseen, jonka syöt klo 19 mennessä. Anna kehon herätä aamulla ilman ruuan tuputusta ja juo vettä. Syö vasta kun on kunnolla nälkä, esim. brunssi. Iltasyönti klo 19 jälkeen ja varsinkin yösyönti nostaa varmasti veren sokeria, lihottaa, vanhettaa ja heikentää unta.
– Rauhoita ateriat kurinalaisesti positiivishenkiseen ja rauhalliseen syömiseen, eli sovi pöytäkumppanien kanssa, että ei puhuta työasioista ollenkaan tai ainakaan stressaavista asioista ja että puhelimet on pantu pois.

4. ISTUMINEN ja ISTUMATYÖ
– Istuminen tavanomaisen huonoryhtisesti aiheuttaa monia SD (Sitting Disorders = istumaperäiset vaivat). Näitä ovat mm. alaselkä-, polvi- ja lonkkanivelen rappeutumisvaivat. Istuminen luo myös genitaaleihin ja lantion sisäosiin (mm. eturauhanen)
haitallisen ja aineenvaihduntaa haittaavan paineen, mikä tuottaa monia vaivoja ja sairauksia. Huono istumaryhti myös väsyttää ja hidastaa aivotoimintaa.
– Käytä lentokoneissa ym. pitkän matkan liikennevälineissä keskiraollista istumalisäkettä (esim. Sallin Driveria), joka antaa tukee hyvää ryhtiä, parantaa alaraajojen nestevirtauksia ja poistaa painetta lantionpohjasta ja genitaalialueelta. Se kulkee taitettuna näppärästi vetolaukun kahvassa. Sitä voi käyttää kasaan taitettuna myös lentokonepöydän korottamiseen paremman näppäilyergonomian saamiseksi tai samaten kaksin kerroin tyynynä, jos saat vallattua 3 istuin puolityhjässä koneessa nukkumiseen. Ks Lentomatkustajan hyvinvointiopas, vessi.eu.
– Vähennä haitallista lantion istumapainetta tekemällä osa ajasta töitä seisaallasi, makaamalla sohvalla levätessäsi, kävele kun puhut puhelimeen, katso TV:tä selälläsi matolla niskatyynyn kanssa ja palaveroi kulkiessasi. Pidä taukoja istumisessa eli nouse jaloittelemaan usein.
– Tietokonetyö: Käytä huonoa ryhtiä tuottavaa läppäriä vain matkoilla. Omaan työpisteeseen laita läppärille telakointiasema sekä kunnon monitorit (2-3 kpl). Istu laadukkaalla keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla + säätöpöytä + mahakolo + kyynärpehmikkeet, niin säästyt monelta vaivalta (selkä, alaraajojen nivelet, suolisto, aivot, olkapäät, genitaalit, sisälantio). Sallin Driver ja keskiraollinen satulatuoli estävät myös yleisiä eturauhasvaivoja, koska pehmusteen paine ei välity lantion sisään raon takia.
– Naisille terveellisin satulatuolin kanssa istumiseen on väljiä hame, mekko tai puristamattomat legginssit sekä niin isot alushousut, että ei niistä jää yhtään painojälkiä ihoon. Naisten tulisi olla mahdollisimman paljon ilman puristavia ja rintasyöpäriskejä lisääviä liivejä
– Miesten tulisi käyttää reilusti löysiä housuja eli boxereita tai mieluiten jättää pois alushousut ja ottaa alapesu käyttöön. Näin myös kives- ja genitaaliterveys (testosteronin määrä, sperman laatu) paranevat, kun kivesten lämpötila on optimi 33 C.
– Kaikki vaatteet, jotka jättävät ihoon painojälkiä, ovat pitkän päälle epäterveellisiä kuten kireät sukat, kengät, vyöt, alusvaatteet, istuttaessa pakaroista tai haaroista yhtään tiukat housut sekä sukkahousut. Kompressiovaatteet ovat terveelle ihmiselle haitallisia.
– Älä myöskään seiso kovin pitkiä aikoja toimistotöissä. Se rappeuttaa rustoja. Seiso 10-20 min pätkissä 10 – 30 % työajasta.
– Keksi syitä liikkua vähintään kerran tunnissa. Kävele portaissa niin paljon kuin mahdollista. Nouse 2 askelta kerralla. Näin suurennat alaraajojen isoja lihaksia, jotka tuottavat monenlaisia aivo- ym. terveysvaikutuksia (BDNF hormoni).

5. KUN EHKÄISET TAI SAIRASTUT FLUNSSAAN
– Jos sinulla on kuumetta, pukeudu niin lämpimästi, että ei yhtään palele, voi olla jopa pieni hiki. Nuku ohut pipo päässä, jos tukkasi ei lämmitä.
– Voit tehdä kevyesti töitä, mutta älä yhtään rasita itseäsi.
– Nuku mahdollisimman hyvin ja pitkään. Ota myös päivätorkkuja, jos osaat ja on aikaa.
– Ota ohjeen mukaan suomalaista patentoitua sinkki – flunssalääkettä.
– Sen lisäksi ota 2-4 g C-vitamiinia, joka toinen tunti. Pidä 1 g:n C-vitamiinitabletteja aina varastossa.
– Syö hyvin kevyesti, mielellään vain pääosin marjoja ja hedelmiä ja niin, että suoliston läpivirtaus on nopeaa ja vaivatonta.
– Näillä ohjeilla pääset kuntoon yleensä alle 2 vrk:ssa, paitsi jos immuniteettisi on heikko ja sinulla on muuta tulehdusta.
– Ennaltaehkäisynä voi käyttää rapakkaa saunomista, jossa hengitysteiden limakalvoille kiinnittyneet virukset (mm. korona) elävät siellä jopa 3 vrk ennen leviämistään elimistössä, Nämä virukset yleensä kuolevat kuumassa (korona jo 56 asteessa), joten kuuman saunailman hengittely on jo hyvä ”desinfiointi”.
– Ennaltaehkäisyssä ja flunssan hoidossa on tärkeää myös liikkua 3-4 kertaa päivässä ainakin rauhallisesti kävellen, jolloin imujärjestelmä mm. kuljettaa kuona-ainekset poistoon ja elävät virukset lymfasuonia pitkin imusolmukkeisiin, joissa sen suojasolut tappavat virukset.

6. LABORATORIOKOKEET
– On kustannustehokasta, kauaskatseista ja järkevää tarkkailla ennaltaehkäisynä kehon arvoja säännöllisin (1-3 v) laboratoriokokein.
– Ota laajemmat testit halvemmalla (esim. Synlab, Viron labroissa puolta halvemmalla) ja ilman lähetettä kuin tavallisen koulutuksen saanut lääkärisi suosittelee.
– Pyydä ennaltaehkäisevää tai parhaimmillaan biohakkerilääkäriä selostamaan sinulle tulokset tai laittamaan koelistan.
– Testituloksia kannattaa oppia myös itse tulkitsemaan, koska olet itse joka tapauksessa vastuussa omasta terveydestäsi.
– Koetulokset ja niiden ymmärtäminen motivoivat vahvasti parempaan ennaltaehkäisyyn ja terveystietoisuuteen.

7. LEPÄÄMINEN ja HENGITYS
– Tiedosta levon tarve ja sen tärkeä rooli jaksamisessa, mielenterveydessä ja elämän motivaatiossa. Lue tästä kirjoja.
– Viljele hiljaisuutta, se hoitaa myös aivoja ja jopa lisää aivosoluja.
– Pidä taukoja, ota päivätorkkuja, mene aikaisin nukkumaan, pyhitä illat ja viikonloput lepäämiselle tai virkistykselle.
– Tehokkaassa työnteossa, ”less is more”. Kun lepäämme, aivomme kuitenkin järjestelevät ajatuksia ja tietoa rauhassa.
– Pidä ruokailuissa mahdollisimman pitkä tauko päivän viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen aterian välillä. Näin vatsa saa levätä, kehon solut uudistuvat paremmin ja vanhenet hitaammin.
– Käy erilaisilla hierojilla jopa kerran viikossa. Käsittelyt poistavat stressihormoneja, lisäävät rentoutta ja terveellisiä hormoneja ja kehon valtavaa nestekiertoa, joka liikkuu parhaimmillaan lähes 500.000 km herkässä verkostossa.
– Keskity hengittämään nenän kautta. Se kannattaa siivota tehokkaasti niistämällä aamuin illoin, että sieraimet ovat mahdollisimman hyvin auki yötä ja päivää varten. Sauna siivoaa myös nenän. Nenähengityksestä koituu tutkitusti monenlaista hyötyä stressin vähenemisestä alkaen.

8. LIIKUNTA ja HENGITYS
– Liiku ainakin tunti päivässä. Tee ulkotyöt ja liikunta hengitysrytmin mukaan.
– Kuntolajeista parhaita tanssi, pallopelit, mailapelit, uinti, voimalajit ja ryhmäliikunta.
– HIIT (High Intencity Interval Training) on tehokkain tapa pitää sydämen pumppausteho kunnossa. HIIT:n 2 -3 kpl 2:n 25 sekunnin spurttia / vko on tarpeeksi. Spurtit (mikä laji vaan) tehdään yli 90 % teholla ja max. 30 sekunnin pituisena. Uuteen spurttiin lähdetään, kun pulssi on painunut alle 90 tai mieluiten alle 80. Yli 60 v. voivat tehokkaasti spurttailla myös useina (5-7 krt) n. 6 sekunnin spurtteina välissä muutaman kymmenen sekunnin lepo, minkä on todettu olevan hyvin terveysvaikutteista ja turvallista.
– Tee voimaharjoittelua 2-3 krt/ vko, pitkän kevyen lämmittelysarjan jälkeen isoilla (vastus 70 – 90 % maksimista = toistoja alle 10, maksimi määrä toistoja). Älä vähennä voimaharjoittelua vanhetessa lihasten/ hormonien takia, päinvastoin.
– Mielenterveys-, stressin poisto- ja rentoutusliikunta: Ulkona ja erityisesti metsässä tai vesillä hiljaa ja rauhallisesti aistien.
– Jos teet fyysistä työtä, valitse niin kevyet ja liikeitä vastustamattomat työvaatteet kuin mahdollista, että palelet niissä, jos jäät pitemmäksi aikaa paikallesi. Fyysisessä työssä kerrosvaatetus lisää hikoilua, liikevastusta ja rasitusta. Erityisesti kenkien painolla on suuri vaikutus, miten rasittavilta päivän tuhannet askeleet työssä tuntuvat. Käytä raskaita turvakenkiä, vasta kun vaara on ilmeinen. Toppaliivi kylmänä vuodenaikana on hyvä pitämään keskivartalon lämpinänä, ja lämmön tunteen koko kehossa. Se myös vapauttaa kädet liikkumaan vapaammin ja näin lisää liikunnan energisyyttä, mukavuutta ja tuottavuutta. Konekuskien istumavaate tulisi olla hyvin väljä lantiolta, että se ei kiristä. Kenkiä ei kannata kiristää nauhoilla tiukalle ollenkaan.

9. LISÄRAVINTEET PAIKKAAVAT VÄISTÄMÄTTÖMIÄ RUUAN PUUTTEITA, LISÄÄVÄT EHKÄ VUOSIA ja varmasti ELÄMÄÄ VUOSIIN
– Ota AINA D-vitamiinia (= itse asiassa steroidihormoni, vaikuttaa moneen sataan asiaan kehossa), kesällä 100 mcg, paitsi aurinkolomalla, talvella 100- 150. Mittauta oma tasosi ja pidä se välillä 120 – 150 nmol/l (= aurinkoloman taso).
– Hyvä monivitamiini / mineraalivalikoima / aivoille on: Omega3 2-3 g, foolihappo 1 mg + B12 1 mg (imeskellen), moni B -vitamiini (hermostoravinne), jossa 6-8 ainetta. Vanhemmiten myös kromia 300 mcg ja jodia 150 mcg. Syö usein tehokkaita yrttejä. Mm riboflaviini (B2) puolittaa migreenit.
– Kaikkien, ja erityisesti menstruoivien naisten tulisi tarkkailla rautatasoja ja olla tyytymättä Hb:n alle 130 ja S-ferrit. alle 40 tasoihin, koska niitä voidaan nostaa helposti lisäravinteilla. Raudan puutteella on lukuisia pirullisiakin haittavaikutuksia. Ks laaja raudanpuutosartikkeli vessi.eu.
– Hyvänä lisänä: Luteiini silmille ja sydämelle, astaxanthiini (= voimakas antioksidantti) ja ubiquinon (Q10) 200 mg sydämelle. Hormoneille + hermoille: magnaani, sinkki 20 mg, kupari 2 mg seleeni 100 – 200 mg, e-vitamiini 50 mg. Aivoille ja mielenterveyteen B3 vitam. Ja litium. Osan näistä saat, jos syöt hyvän monivitamiini / mineraalitabletin tuplana ja täysiarvoista ruokaa ilman tyhjiä kaloreita, mutta lisää tarvitaan optimaaliseen ravitsemustasoon, kuten hyvin tutkitussa kotieläintieteessäkin.
– Aamunesteen kanssa suosittelen Paula Heinosen tavoin 250 mg:n alfalipoidi happo tablettia. Se estää aivojen hapettumista ja hidastaa niiden vanhenemista päivällä samoin kuin melatoniini yöllä, joka myös parantaa unta ja parantaa vastustuskykyä.

10. LÄÄKKEET
– Syö niitä vain, kun on ”pakko”. Kaikki lääkkeet ovat haitaksi maksalle ja 25 % lääkkeistä vahingoittaa suoliston bakteereja, suuri osa nostaa painoa ja ainakin 10 % aiheuttaa muistisairauksia. Moni lääke heikentää sukupuolihormoneja ja monet aiheuttavat masennusta. Koeta aina ensin hoitaa krooniset vaivat pois elintapamuutoksilla, liikunnalla, stressin vähentämisellä, yrtti- ja lääkekasveilla. Antibiootit ja tulehduskipulääkkeet tuhoavat tärkeitä suolistobakteereita, jotka tuottavat vastustuskykyä. Ennaltaehkäisevällä periaatteella hoitavat lääkärit ovat luotettavimpia.
– Lue itse tarkkaan netistä kunkin lääkkeen sivuvaikutuksista. Ne eivät yleensä paranna alkusyytä vaan hoitavat oireita. Lääkkeitä yli-syötetään helposti. Ole tarkka ja kriittinen ja ota itse vastuu terveydestäsi ja sairaanhoidon toimenpiteistä, koska kukaan muukaan niistä ei oikeasti ota. Jos tulee vakava vaiva, kysy aina 2-3 lääkäriltä diagnoosi ja ohjeet. Huomaat että hajontaa on.
– Lue silmiä avaava EU:n lääkeviraston eläköityneen johtajan, Tanskalaisen prof. Peter C. Kötzchen kirja 2014: ”Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus,” niin tiedät mitä ja miten paljon korruptiota on kulissien takana.

11. LÄÄKINNÄLLISET ym. SIENET
– Kaikki myrkyttömät sienet ovat terveellisiä paitsi, jos ne on poimittu päästöjä aiheuttavien tehtaitten tai voimalaitosten läheltä, jolloin niissä voi olla liikaa raskasmetalleja.
– Pakurikääpä ja lakkakääpä tutkittuina lääkinnällisinä sieninä ovat erittäin suositeltavia yleisterveyden kohottajia.
– Lääkinnälliset sienet ovat hyödyllisiä moneen tarpeeseen. Ks. Four sigma foods yhtiön kotisivuja.

12. MAASÄTEILY
– Päivittäinen pitkäkestoinen altistus maasäteilylle heikentää unta paljon ja aiheuttaa monenlaisia vaivoja.
– Tarkistuta, että TV katselupaikka, kotitietokone, työpöytä ja erityisesti sänky EIVÄT OLE maasäteilykentässä.
– Jos maasäteilyä on, se voidaan maadoittaa pois 2 mm kuparilangalla, josta tehdään lenkki jalkalistan tai sängyn reunojen alle ja yhdistetään ns. keltaisella pistokkeella pistorasian maadoitusnapoihin tai metalliseen vesijohtoon.

13. MAUSTEET JA YRTIT JA NIIDEN TERVEYSVAIKUTUKSET.
– Tässä on suuri potentiaali. Ks Hels. Yo:n kasvitieteen prof. Sinikka Piipon kirjat: ”Elinvoimaa mausteista”, Suomalaiset lääkekasvit, Mielen voimaa yrteistä ja Suomalaiset marjat. Innostut varmasti, omaksut ja hyödyt suuresti.
– Parhaat mausteet yleisterveyden hoitoon: kuusenkerkkä, mesiangervo, maitohorsma, voikukka, nokkonen, kurkuma (+vähän mustapippuria), oregano, rosmariini, inkivääri, aitokaneli, valko- ym. sipulit. Käytä Hyvää ja mikromuovista vapaata vuorisuolaa (merisuolassa on muovia) mutta vain 2-4 g/pv ml. valmisruokien suola.
– Terveysyrteistä (adaptogeenit) ovat suositeltavia mm. ruusujuuri, gingseng, ashwagandha ja yrtti-/lääke- / kevytkannabis (CBD) ja kuisma.

14. NESTE JA VESI
– Aamulla juo heti herättyäsi 1-2 lasillista vettä tai mieluummin yrttiteetä ja syö vasta kun on oikeasti reipas nälkä. Juo päivisin 1-3 l, vihreä tee (joka voi olla tehty em. yrteistä) paras terveys – päiväjuoma, jota kannattaa lipittää monta kuppia.

15. OPISKELU
– Opiskele ennaltaehkäisevää terveyttä. Paljon on väärää ja huuhaatietoa. Hyviä lähteitä ovat: foundmyfitness.com, mercola.com, tohtoritolonenfi.fi,
– Koululääketieteen tutkijat, tahot ja julkaisut ovat lääkehoitokeskeisiä, eivätkä ole edes kiinnostuneita tai osaa ennaltaehkäisyä ja suhtatuvat siihen useimmiten negatiivisesti, koska se vähentää sairaanhoitopalveluiden myyntiä.
– Ennaltaehkäisevät tahot ovat funktionaalisen lääketieteen, CAM:n (complementary and alternative medicine) tai luonnonlääketieteen harrastajia tai ammattilaisia. Useimmiten näin suuntautuneet suljetaan medisiinayhteisöstä ulos.

16. PÄÄ ASENTO JA RYHTI
– Pidä aina pää suorassa, älä lue alaviistoon, älä roikota päätä monitorinkaan ääressä, se haittaa aivoihin meneviä veren virtauksia kaulassa vaarallisesti.
– Älä nuku niin että tyyny painaa kaulaa ja siten estää virtailuja aivoihin.
– Pidä yllä aina hyvää ryhtiä. Se lisää hengitysilmaa, nestekiertoa (veri ja imuneste), tehostaa verenkiertoa aivoihin ja jopa itsetuntoa.

17. RIIPPUVUUDET
– Vähennä kaikkia riippuvuuksia kuten SOME-, sokeri-, peli-, TV-, uutistenluku-, alkoholi-, tupakka-, nuuska-, kipu-, uni- ja masennuslääkkeet, päihteet.
– Riippuvuudet vievät paljon aikaa järkeviltä asioilta, nakertavat jaksamista, terveyttä ja itsetuntoa sekä aiheuttavat itsesääliä. Apuna riippuvuuksien parantamisessa on elintapojen ja aivoterveyden parantaminen sekä alakulon / masennuksen poistaminen. Ks Vessin ”Happy brain home” sekä ”Happy mind home” – terveyden kehitysohjelmat, www.vessi.eu.

18. SOSIAALISUUS
– Älä jää itseksesi. Tee rentouttavia asioita toisten kanssa. Hae netistä ja yhdistyksistä seuraa. Tee itse aloitteita.

19. SUOLISTO
– Suoliston kunto on terveyden perusta ml aivoterveys. Syö kuitua (50 g/ 1000 kcal / pv) Lue Vessin suoliterveys ohje: ”Happy Gut Home.”
– Piilevä suolistotulehdus on hyvin yleinen (suolisto 500 milj. hermosolua, Ala- jopa 300 m:2) ja usein yhdessä kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa. Kilpirauhasen vajaatoiminta on alidiagnosoitu ja usein hyvin puutteellisesti hoidettu. Ks kilpirauhaspotilaat ry.
– Paksusuolen jopa 100 bilj. bakteeria, tuhansia lajeja, elävät hyvin vain kasvikuidusta.
– Suoliston tulee tyhjentyä 2 krt / pv ja terveen hyvin toimivan suoliston uloste on suuri, kostea ja pehmeää.
– Suoliston tehokkain kuntouttaja on dieetti, jossa ei ole lisättyjä sokereita, vain vähän tai ei ollenkaan lihaa ja viljoja ja päivittäin 2 tuoppia (a´3 dl) siemen-marja-hedelmä – smoothieta.

20. SUUN TERVEYS – erittäin tärkeää ja usein laiminlyöty
– Suun hoidossa pitää ehkäistä 4 asiaa: reikiintyminen (sokeri ym.), kuluminen (kasvihapot ja aterian jälkeinen liian nopea harjaaminen), hammaskiven muodostuminen (huono ravinto) ja ientulehdus (ravinto, harjaaminen ja hammasvälien puhdistamisen laiminlyönti.
– Ientulehdus on hiljan todettu voimakkaaksi riskitekijäksi muistisairauksille ja aivojen rappeutumiselle, diabetekseen, sydäntautiin, syöpään, suolistotulehduksiin ja nivelvaivoihin. Vanhemmiten suun hoito repsahtaa ja siitä johtuvat terveyshaitat kasvavat.
– Päiväohje: harjaa 2 krt rauhassa sähkökoneella, puhdista hammasvälit 1-2 krt (ater. jälk.) tikulla tai hammasväliharjalla, huuhtele suu vedellä aterian jälkeen, käytä xylitol pastilleja / purkkaa. Minimoi sokeri ym. nopeat hiilihydraatit ja rajoita ateriat ja välipalat yhteensä neljään. Tarkastuta hampaat 2 v välein.
– Mitä vanhempi olet, sitä tärkeämpää on suun hoito ja sitä helpommin vanhenevaan suuhun tulee vaarallisia ongelmia.

21. SYDÄNTERVEYS
– Pidä sydän kunnossa: stressin hallinta, hyvä uni, sauna, liikunta, hyvät rasvat, lisäravinteet (Mg, Zn, Cu, E, Se, Cr ja I)
– Hyödyllisiä ovat myös luteiini (sydän, silmät), ubiquinoni (sydän, verisuonet, energia), berberiini (veren sokeri ym.)
– Sydän ja verenkiertoelimistö sairastuu helposti, jos puute on kuidusta, D-vitamiinista, magnesiumista ja seleenistä sekä Omega3 rasvoista. Syö siis säännöllisesti kalaa, kourallinen pähkinöitä, (ml. 3 kpl/pv para- eli brasilian pähkinöitä seleenin takia), siemeniä, vihreitä kasviksia ja min. 70 % tummaa suklaata.
– Punajuurimehu 4 dl päivässä (2 lasia) ja valkosipulia tuoreena tai puristeina siivoaa pois vaarallista plakkia verisuonten seinistä. Sen toteamiseksi on joillakin klinikoilla tarjolla MRI pohjainen varjoainekuvaus.
– Runsas kuitu ravinnossa siivoaa pois suolesta monia haitta-aineita kuten esim. kuonaa ja haitallista kolesterolia.
– Syö tässä jutussa toisaalla suositellut lisäravinteet.

22. AIVOTERVEYS – Aivot alkavat rappeutua huomaamatta. Ajatteluun tulee hitautta, muisti heikkenee, uudet ajatukset tuntuvat vierailta, toisia on vaikeampi kuunnella, kiireen ja stressin tuntu lisääntyy. Ks vessi.eu ARABDES.
– Huonosti hoidettuja aivoja ja varsinkin jos on samalla yhtään tulehduksellisuutta suolistossa, uhkaavat myös muistisairaudet. Tämä kaikki on tarpeetonta, sillä aivoja voidaan ylläpitää hyväkuntoisena korkeaan ikään asti ja näillä myös hyvää mielialaa ja työkykyä.
– Huono aivoterveys tuottaa myös masennusta ja päinvastoin.
– Aivoterveyttä ravinteiden ja liikunnan lisäksi hoitavat musiikki, huumori, sosiaalisuus, seksi, lepo ja nukkuminen, käsityöt, saunominen, hiljaisuus, metsässä oleskelu, auringon valo ja aiemmin suositellut lisäravinteet.
– Ks You Tubessa manio ja motivoiva 28 min esitys aivoterveyden tärkeydestä ja muistisairauksien ja aivojen hidastumisen ehkäisystä: https://www.youtube.com/watch?v=Jqmb_p8UVtM
– Monilla yrteillä ja lääkekasveilla on aivoterveyttä parantava vaikutus.

23. TV-, RUUTU- ja SOME – AIKA, KÄNNYKKÄ
– Lyhennä ruutuaika niin vähiin kuin mahdollista. Älä ”ruutuile” illalla ennen nukkumaan menoa. Kännykkä aiheuttaa hermostolle häiriöitä sekä lisääntynyttä kasvainten riskiä (ks. Suomen paras säteilyasiantuntija tekn.Tri Mikko Ahonen). Pidä kännykkä työhuoneessa aina ainakin 2 m päässä itsestäsi, autossa viereisellä istuimella ja yöllä toisessa huoneessa. Liikkuessa pidä se kassissa tai vetolaukussa. Kun kännykkä on vartalossa kiinni / taskussa, säteilyriskit kasvavat paljon. Lapset ovat suurimmassa vaarassa. Jo 2 cm etäisyys ihosta vähentää riskejä.
– Rintasyöpä ja suolistosyöpä ovat jo lisääntyneet kännykän takia. Paksunsuolen syövän varalta tarkkaile rautatasoja. Jos niissä on yhtään selittämättömiä alenemia, jatko – tutkituta heti. Ota Hb (hemoglob. ja S-ferrit.(varastorauta) 1-2 krt/v.
– Radio- ja sähkömagneettinen säteily (kännykkä, langattomat verkot, sähkölaitteiden läheisyys) ovat terveyshaitta.
– Harkitsematon 5G.n käyttöönotto huonontaa tilannetta paljon. Kerättävä kansalaisadressi vaatii perustellusti lisätutkimuksia jo todettujen haittojen takia.
– Minäkin sain paksunsuolen syövän kännykän vyökotelon kohdalle 25 v käytön jälkeen, selvisin nopeasti ja vain ”säikähdyksellä” hyvien elintapojen ja vastustuskyvyn takia. Ks selviytymistarina vessi.eu.

24. UNI JA NUKKUMINEN
– Optimoi uni: Nuku alasti, kokoaikainen ilmanvaihto päällä, sängyssä luonnonkuidut, täysin pimeä huone myös kesällä, nukkumaan 22.00 mennessä, sängyssä ei saa olla maasäteilyä, kännykkä lentotilassa tai toisessa huoneessa.
– Jos on ongelmia, käy hieman kävelemässä illalla ja juo kamomilla teetä viimeiseksi.
– Älä salli TV:tä makuuhuoneessa, se huonontaa varmasti uniterveyttä.
– Illalla alkoholi, pienikin määrä, huonontaa unta ratkaisevasti.
– Keski-iästä alkaen uni vielä paranee, jos otat melatoniinia (jota keho tuottaa, mutta iän mukana vähenevästi, suojaa myös aivoja hapettumiselta) 2-4 mg ja tryptofaania (serotoniiniksi ja melatoniiniksi muuttuva aminohappo) 300 – 500 mg illalla tunti ennen unta.
– Käytä siniblokkilaseja (netistä 40 €) tunti ennen haluttua uniaikaa aivojen rauhoittamiseksi ja juo kamomilla- ym muita unettavia teelaatuja ”nukahtamislääkkeeksi”.
– Tarvittaessa opiskele lisää tätä tärkeää asiaa: ”Happy Sleep Home” vessi.eu.

25. VALO
– Valo on tärkeä aivojen stimuloija ja ”herättäjä”.
– Nauti valosta, ota aurinkoa kesällä 20 – 60 min keskipäivällä, ilman vaatteita tai aurinkoöljyä, talvella ole ulkona, kun on valoisinta keskipäivällä.
– Laita toimistoosi tehokas kirkasvalolamppu toimistotöihin pimeän kauden ajan terveys- ja unen kehittämisen valoksi.
– Unta parantaa myös ulkoileminen. Tee se keskipäivällä tai rauhallisesti ennen nukkumaan menoa.

26. VILJAT
– Vältä gluteiinipitoisia viljoja erityisesti vehnää. pari palaa kauraleipää on ok, luomukaurapuuro samoin, viljan olisi oltava aina kokojyvää (ilman vehnä, gluteiini, sokeri tai siirappilisiä) ja sitäkin vain vähän.
Tämän ohjeen noudattamien vähentää syövän, lihavuus- ja sydän- ja muistisairauksien sekä mielenterveyden vaaroja paljon, lisää työtehoa, stressinsietokykyä, virkeyttä ja hidastaa vanhenemista.

LUE TÄMÄ OHJELMA MUUTAMAAN KERTAAN JA ALA SOVELTAA TÄTÄ ENENEVÄSTI. HUOMAAT VARMASTI POSITIIVISIA VAIKUTUKSIA JO VIIKOISSA JA TYYTYVÄISYYS NIISTÄ INNOSTAA JATKAMAAN

Yksityiskohtaisia näihin asioihin liittyviä kehittämisohjelmia löydät vessi.eu sivulta. Laita tämä teho – ohjelma jakoon tutuillesi.