TYÖIKÄISEN TEHOKAS ENNALTAEHKÄISEVÄ TERVEYSOHJE

Koonnut ennaltaehkäisevän terveyden asiantuntija Veli-Jussi Jalkanen, www.vessi.eu

Sovellan itseeni ja yrityksieni henkilökuntiin oppimaani ja ymmärtämääni terveystietoa sekä seuraan aktiivisesti maailman parhaita ennaltaehkäisevän terveystieteen lähteitä, julkaisuja ja tutkijoita sekä myös tuen alan toimijoita.
Olen ollut hyvin aktiivinen ja monipuolinen liikkuja ja kilpaurheilija pienestä pitäen monessa lajissa. Terveydestä kiinnostuin 15-vuotiaana. Teen harrastuksekseni terveyden kehittämisartikkeleita ja kansanterveysaloitteita yrityksieni, tuttavieni, kirjoitusteni seuraajien, kuntani, läänini ja maani hyväksi ”talkooperiaatteella”.
Olen ennaltaehkäisyssä eniten paneutunut vanhenemisen, immuniteetin, aivo-, suolisto-, ravinto- ja liikuntaterveyteen sekä syöpäehkäisyn asioihin.

Aktiivitoimijoiden työterveyttä uhkaa rasittavissa, stressaavissa, epäsäännöllisissä ja kuluttavissa julkisissa töissä helposti salakavala uupuminen/loppuun palaminen, alakulo ja masennus. Terveys ja työteho riippuu usean osatekijän summasta, jota tämä ohjelmaa hyvin sovellettuna ja noudatettuna parantaa. Hyvin sisäistetty ja määrätietoisesti omiin elintapoihin sovellettu hyvä terveystieto (eikä aina tavanomainen) tukee jaksamista ja työntekemisen laatua merkittävästi, hidastaa vanhenemista ja lisää energisyyttä työpäiviin. Toisin sanoen oikein hyvillä terveystavoilla olet paljon tuottavampi, aikaansaavampi ja henkisestikin paremmin voiva eli optimistisempi kuin tavallisesti toimien.

Terveyden laiminlyönti eli tavanomaiset elintavat johtavat nopeampaan aivojen taantumiseen stressin kasvuun, työkunnon ja terveyden heikkenemiseen, ylipainoon, immuniteetin ja tuottavuuden laskuun, jopa työuran lyhenemiseen ja sairaisiin eläkevuosiin.

Tämä ohjeisto on tarkoituksella tehokkaampi ja syvällisempi kuin yleiset pinnalliset, melko tehottomat ja vain karkeimpia virheitä korjaavat työterveysohjeet ja siis merkitsee huomattavaa työterveyden ja energisyyden parantumista.

Ohessa oleva kehittämisvinkkiohjelma perustuu johtavaan kansainväliseen ennaltaehkäisevään terveystutkimukseen sekä vankasti dokumentoituun, tutkimusten ja terveystieteiden mukaiseen laajaan kokemusperäiseen tietoon.

Eniten hyödyt, kun luet tiiviiksi kirjoitetun ohjelman keskittyneesti ja harkiten, sisäistä näitä asioita yhä lisääntyvästi. Lue tämä ohje myös aika ajoin uudestaan. Innostut lisää, kun vaikutuksia alkaa tuntua.

 1. ATERIAKOOSTUMUS ja RUOKA
 • Syö ravinnetiheitä ruokia ja vältä tyhjiä kaloreita (sokeri, vehnä-pasta-, riisi-, peruna, snack patukat, makeat juomat, alkoholi), koska ne ”varastavat” tilan ravintorikkailta elintarvikkeilta. Käytän karkeahkoa sanaa haittaruoka (roskaruoka !), jota ovat siis pikaruoka, makeiset, sokeroidut tai alkoholijuomat, konditoriatuotteet sekä pitkälle prosessoidut einekset.
  Välttämättömiä ravinteita on vain 24 kpl mutta niiden olisi määrä muodostaa n. 3500 erilaista biokemiallista yhdistettä kehossa joka päivä.
  Kaikille kotieläimille syötetään lisää ravinteita rehun lisäksi, vaikka ne syövät prosessoimatonta ja kuumentamatonta ruokaa. Esim. sioille voi antaa niiden rehusta vain alle 10 % ravintolaruokajätettä, että terveys ja kasvu ei huonone. Jos kotieläimille syötetään tyhjiä kaloreita, eikä ollenkaan lisäravinteita (kuten ihmisiä kehotetaan), tuotantotoiminta epäonnistuu varmasti.
 • Syö kasviksia (vihannekset, hedelmät, vihannekset, marjat, sienet, pähkinät, siemenet, levät, yrtit, merilevä) vähintään 500 g ja mielellään 1 kg, joka ei ole kovin hankala koostaa, jos käytät useita kasvikunnan tuotteita pitkin päivää ja monipuolisesti. Kasvikset vähentävät mutta vilja- valkuaisruuat lisäävät sairastuttavaa happamuutta kehossa. Marja-, + siemen- + hedelmä – smoothiet, sekä vihersmoothiet (vihannekset-, merilevä, avokado-, oliiviöljy), sokerittomat kasvismehut ja hedelmäsalaatit ovat helppo tapa syödä reilusti lisää kasviksia.

Valitse aina aterian painosta yli puolet raakoja kasviksia suoraan pääruokalautaselle ensimmäiseksi, vaikka lämpimän ruuan alle ”lämpiämään”. Terveellisimpiä ovat parsa- ja kukkakaali, ym. kaalit, tomaatti, yrtit, raaka porkkana.

 • Ähkyn, raskaan olon ja vatsaoireiden välttämiseksi syö ruoka aina aterioilla sulamisnopeusjärjestyksessä: ensin ”jälkiruoka” = hedelmät +marjat, sitten hiilihydraatit + vihanneksia ja viimeisenä valkuainen + vihanneksia. Pure huolellisesti (30 – 50 krt,). Älä juo aterioilla, sillä neste laimentaa ruuansulatusentsyymejä.
 • Juo vettä tai mieluiten vihreää- tai yrttiteetä aterioiden välissä päivän mittaan. Hyvä (mieluiten luomu) kahvi on kohtuudella ok. Paras janojuoma työikäiselle on vesi, jossa on tilkka granaattiomena- sekä punajuurimehua ja yrttiteetä näiden kymmenien terveysvaikutusten takia.
 • Toteuta nämä ohjeet erityisen huolellisesti, jos vatsa on jo alkanut oireilla (kipu, turvotus, röyhtäily, närästys, refluksi) aterioiden jälkeen.
 • Syö kalaa parina päivänä viikossa. Valmistaessasi itse, kypsennä alle 120 asteen lämpötilassa (kypsennys 2 – 2.5 t). Älä syö usein Itämeren kalaa tai vanhoja petokaloja kuten haukia ja kuhia, sillä niissä on runsaasti haitta-aineita. Valitettavasti kaikessa kalassa on nykyään jo mikromuovia ja siis siitä irtoavia molekyylejä, joiden terveysvaikutuksista ei vielä tiedetä kovin paljon.
 • 2 munaa päivässä on hyvä perusta hyvän valkuaisen ja rasvan sekä monien ravintoaineiden saannille. Älä ruskista munaa.
 • Tehokkainta kuitua saat siemenistä, marjoista, vihanneksista, luumuista, pähkinöistä, linsseistä, purjosta ja kaurasta. Keskity monipuoliseen kuidun (10 eri kuitulajia kasvattavat erilaisia hyviä suolistobakteerilaatuja) saantiin, sillä hyvät suolistobakteerit elävät sillä, pitävät suolen terveenä ja tuottavat serotoniinia (= suoliston hermosolun kommunikaation väliaine sekä aivoissa hyvän mielen homoni) sekä immuunijärjestelmän suojasoluja (tappavat taudinaiheuttajia) ym. Kuidun keskimääräinen saanti on onneton n. 13 g, mutta optimi on 50 g / 1000 kcal. Kuiturikas ruokavalio tai kuitulisien käyttö kannattaa opetella, sillä kuidut ovat suolistobakteerien ainut ruoka, josta ne valmistavat tärkeitä hormoneja, immuunisuojasoluja, vitamiineja ja kuluttavat noin kolmanneksen syömästämme energiasta.
 • Hyvät rasvat ovat terveellisimpiä energian lähteitä, joita voit syödä jopa 70 % (40 -70 %) energian tarpeesta.
 • Terveellisiä ruokarasvoja ovat: kylmäpuristetut extra Virgin oliivi-, kamelina-, pellavansiemen-, hamppu-, avokado-, kookosöljyt ja homogenoimaton maitorasva.

Rasvaisia terveellisimpiä eläinvalkuaisruokia ovat: rasvainen kala, kananmuna, siemenet, pähkinät, avokado, siipikarja, ruohosyötetty nauta, riistan liha tai luomulaatuiset täysrasvaiset maitotuotteet.

 • Osta luomua aina kun voit, se on yleensä paremman makuista ja siinä on vähemmän kemiallisia haitta-aineita.
 • Pidä matkoilla mukana pähkinöitä tai mm. lentokentiltä ostettuja kalan paloja, marjoja tai marjajauheita, hedelmiä, täysrasvaista jogurttia tai juustoa jne. Luonnolliset rasvaiset ruuat pitävät nälän poissa pitkään, eivät aiheuta sokeripiikkejä eivätkä lihota, jos et syö niiden yhteydessä nopeita hiilihydraatteja.
 • Kokonaisuutena kasvisvoittoisesti TAIDOLLA tehty ruokavalio on ilmastokestävintä ja terveellisintä ravitsemusta.  Ks Netflixissä mm. dokkari Game Changers.
 • Syö terveysvaikutteisia mausteita. (ks Sinikka Piippo, Terveyttä mausteista). Erittäin monipuolinen ja aivoterveellinen sovellutus on kurkuman, kanelin, inkiväärin (kutakin 1/3) sekoitus ja vielä mustaa pippuria 1/10 kurkuman määrästä. Tämä sekoitus maistaa hyvältä, virkistää ja estää aivojen vanhettumista (estää amyloidi- plakkien muodostumista ja jopa hajottaa niitä ) ja muistisairauksien kehittymistä ja on voimakas tulehduksellisuuden estäjä.
 1. AVANTOUINTI JA SAUNA
 • Avanto tai muu ”kylmä shokki” ehkäisee vaivoja ja pidentää ikää. Siihen oppii nopeasti.
 • Sauno mahdollisimman usein ja pitkään. Se poistaa stressihormoneja, estää sydän- ja muistivaivoja, lisää kasvuhormonia ja aiheuttaa yli 20 muuta terveysvaikutusta. Kutsu ystäviä kylpemään. ”The more, the merrier” pätee erityisesti saunomisessa.
 • Käytä saunahattua, niin voit ottaa kovemmat löylyt ja saada vielä paremmat terveysvaikutukset kehoon.
 • Nosta jalat istumapenkille, niin nekin saavat kunnolla lämpöä.
 • Käytä saunassa yrttejä, yrtti öljyjä, vastoja, käytä vastojen liotusvesi löylyvetenä, venyttele. Saunakavereita voi vastoa tai pestä selkiä ym. Harrasta stressiä tehokkaasti poistavaa kiireetöntä saunomista muutaman kerran viikossa. Ks laaja saunaterveysartikkeli / vessin.eu.
 • Opettele käymään aina kylmädipissä, jopa kymmeniksi sekunneiksi ja jopa pää pinnan alla. Hyödyt vain kasvavat.
 1. HAITALLISET RUUAT ja RUOKATAVAT
 • Yleisesti tarjolla olevat lihottavat ja tyhjäkaloriset ”välipalat” vältät, kun syöt hyvin ennen kokousta ja pidät hedelmiä, tummaa suklaata (70 % tai yli) tai pähkinöitä laukussa pahimman varalle.
 • Haitallisia ovat aina erilaiset kymmenet sokerilaadut, keinomakeutusaineet, vehnäleivonnaiset, einekset, makeat juomat, alkoholi, pika-/ lohtu- / roskaruoka, margariinit ja muut muunnetut rasvat, uppopaistorasva, runsas (yli 2 palaa/pv) leivän syönti, valmiit salaatin kastikkeet joissa halpoja rasvoja, valmisruokien sisältämä liika suola ja muut natrium pohjaiset lisäaineet (40  kpl). Jo yksi ylimääräinen desilitra lisää tuoremehua / limpparia/ pv nostaa syöpäriskiä toistakymmentä prosenttia.
 • Tavallinen punainen liha usein syötynä ja erityisesti lihavalmisteet ovat naisille vielä haitallisempia kuin miehille.
 • Maito, josta on poistettu rasvaa, homogenoitu ja pastöroitu ei ole hyvä elintarvike. Luomumaitoja ei homogenoida. Maito on parasta tinkimaitona (ns. tankki- eli raaka-, eli täysmaito) tai täysrasvaisena ja luomuna tai luomujogurttina tai luomukermana. Pohjoisilla maitorotulehmillä on maidossa myös hapettumista edistävä haitallinen ns. BCM7 – proteiini, joka yleensä puuttuu suomenkarjalta ja esim. ranskalaisilta lehmiltä. Ero maidon laadussa selittää osin suomalaisten heikomman terveyden määrätyissä kansansairauksissa ranskalaisiin verraten.
 • Tuontilihoissa on yleensä hormoneja, antibiootteja, GM rehujen haittoja (glyfosaattijäämät) ja raaoissa kanoissa on usein salmonellaa, joka voi saastuttaa keittiösi.
 • Keitetyt juurekset ovat nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat veren sokeria ja usein ja runsaasti syötynä siis lihottavat samoin peruna.
 • Älä juo aterioiden aikana juuri ollenkaan. Mahanesteet laimentuvat, mikä sotkee ruuan sulatusta ja ärsyttää vatsaa.
 • Usein ravintoloissa syövät ovat painavampia, koska ravintolaruuassa terveellisyys ei ole tavoite ja rasvat ovat säästösyistä huonoja linolihappoisia ja tulehdusta edistäviä.
 • Älä osta kiinalaisia tai eksoottisista maista tuotuja tuotteita, koska niissä on useimmiten paljon haitta-aineita. Kiinalaisessa ravintolaruuassa on lähes aina natriumglutamaattia (arominvahvenne, MSG), joka ainakin nostaa verenpainetta ja lisää syödyn ruuan määrää kymmeniä prosentteja.
 • Painota ravinnon saanti lounaaseen ja päivälliseen, jonka syöt klo 19 mennessä. Anna kehon herätä aamulla ilman ruuan tuputusta ja juo vettä tai em. terveysjuomaa. Syö vasta kun on kunnolla nälkä, esim. brunssi klo 9 -10. Iltasyönti klo 19 jälkeen ja varsinkin yö syönti nostaa varmasti veren sokeria, lihottaa, vanhettaa ja heikentää unta.
 • Rauhoita ateriat kurinalaisesti positiivishenkiseen ja rauhalliseen syömiseen, eli sovi pöytäkumppanien kanssa, että ei puhuta työasioista ollenkaan tai ainakaan stressaavista asioista ja että puhelimet on pantu hiljaisiksi.

 

 1. ISTUMINEN ja ISTUMATERVEYS
 • Istuminen tavanomaisen huonoryhtisesti aiheuttaa monia SD (Sitting Disorders = istumaperäiset vaivat). Näitä ovat mm. alaselkä-, polvi- ja lonkkanivelen rappeutumisvaivat. Istuminen luo myös genitaaleihin ja lantion sisäosiin (mm. eturauhanen) haitallisen ja aineenvaihduntaa haittaavan paineen, mikä tuottaa monia vaivoja ja sairauksia. Huono istumaryhti myös väsyttää monen asian summana ja hidastaa aivotoimintaa.
 • Käytä lentokoneissa ym. pitkän matkan liikennevälineissä keskiraollista istumalisäkettä (Sallin Driveria), joka tukee hyvää ryhtiä, parantaa alaraajojen nestevirtauksia ja poistaa painetta alareideltä, lantionpohjasta, sekä estää eturauhas- ja genitaalisairauksia. Se kulkee taitettuna näppärästi vetolaukun kahvassa. Sitä voi käyttää kasaan taitettuna myös lentokonepöydän korottamiseen paremman näppäilyergonomian saamiseksi tai samaten kaksin kerroin tyynynä, jos saat vallattua 3 istuin puolityhjässä koneessa nukkumiseen. Ks Lentomatkustajan hyvinvointiopas, vessi.eu.
 • Vähennä haitallista lantion istumapainetta tekemällä osa (max 30 %) ajasta töitä seisaallasi, makaamalla sohvalla levätessäsi, kävele kun puhut puhelimeen, katso TV:tä selälläsi matolla niskatyynyn kanssa ja palaveroi kulkiessasi. Pidä taukoja istumisessa eli nouse jaloittelemaan usein.
 • Tietokonetyö: Käytä huonoa ryhtiä tuottavaa läppäriä vain matkoilla. Mieluiten pidä mukana kevyttä läppäritelinettä ja erillistä näppistä. Näin saat ruudun 30 cm korkeammalle. Omaan työpisteeseen laita läppärille telakointiasema sekä kunnon monitorit (2-3 kpl). Istu laadukkaalla keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla + säätöpöytä + mahakolo + kyynärpehmikkeet, niin säästyt monelta vaivalta.
 • Naisille terveellisin satulatuolin kanssa istumiseen on väljiä hame, mekko tai täysin puristamattomat legginsit sekä sellaiset pikkuhousut, että ei niistä jää yhtään painojälkiä ihoon. Naisten tulisi olla mahdollisimman paljon ilman puristavia ja rintasyöpäriskejä lisääviä rintaliivejä
 • Miesten tulisi käyttää reilusti löysiä housuja eli boxereita tai mieluiten jättää pois alushousut ja ottaa alapesu käyttöön. Näin myös kives- ja genitaaliterveys (testosteronin määrä, sperman laatu) paranevat, kun kivesten lämpötila on edullisesti optimaalinen 33 C, mikä ei ole tavanomaisesti vaatetettuna ja tavallisella toimistotuolilla edes mahdollista.
 • Kaikki vaatteet, jotka jättävät ihoon painojälkiä, ovat pitkän päälle epäterveellisiä kuten kireät sukat, kengät, vyöt, alusvaatteet, istuttaessa pakaroista tai haaroista yhtään tiukat housut sekä sukkahousut. Kompressiovaatteet ovat terveelle ihmiselle varmasti haitallisia.
 • Älä myöskään seiso kovin pitkiä aikoja toimistotöissä. Se rappeuttaa nivelrustoja. Seiso 10-20 min pätkissä 10 – 30 % työajasta.
 • Keksi syitä liikkua vähintään kerran tunnissa. Kävele portaissa niin paljon kuin mahdollista. Nouse 2 askelta kerralla. Näin aktivoit alaraajojen isoja lihaksia, jotka tuottavat monenlaisia aivo- ym. terveysvaikutuksia (mm. BDNF hormoni).

 

 1. KUN OLET SAIRASTUMASSA FLUNSSAAN
 • Jos sinulla on kuumetta, pukeudu niin lämpimästi, että ei yhtään palele, voi olla jopa pieni hiki. Nuku ohut pipo päässä, jos tukkasi ei lämmitä.
 • Voit tehdä kevyesti töitä, mutta älä ylirasita itseäsi.
 • Nuku mahdollisimman hyvin ja pitkään. Ota myös päivätorkkuja, jos osaat ja on aikaa.
 • Ota ohjeen mukaan suomalaista patentoitua sinkki – flunssalääkettä.
 • Sen lisäksi ota 1-2 g C-vitamiinia, joka toinen tunti. Pidä 1 g:n C-vitamiinitabletteja aina varalla.
 • Syö hyvin kevyesti, mielellään vain pääosin marjoja ja hedelmiä ja niin, että suoliston läpivirtaus on nopeaa ja vaivatonta.
 • Näillä ohjeilla pääset kuntoon yleensä alle 1- 2 vrk:ssa, paitsi jos immuniteettisi on heikko ja sinulla on muuta tulehdusta.
 • Ennaltaehkäisynä voi käyttää napakkaa saunomista, jossa hengitysteiden limakalvoille kiinnittyneet virukset elävät siellä jopa 3 vrk ennen leviämistään elimistössä. Nämä virukset yleensä kuolevat kuumassa (flunssavirukset jo alle 60 asteessa), joten kuuman saunailman hengittely on jo hyvä ”desinfiointitoimi”.
 • Ennaltaehkäisyssä ja flunssan hoidossa on tärkeää liikkua 3-4 kertaa päivässä ainakin rauhallisesti kävellen, jolloin immuunijärjestelmä kuljettaa kuona-ainekset poistoon ja elävät virukset lymfasuonia pitkin imusolmukkeisiin, joissa suojasolut tappavat ne.
 1. LABORATORIOKOKEET
 • On kustannustehokasta, kauaskatseista ja järkevää tarkkailla ennaltaehkäisynä kehon laboratorioarvoja säännöllisin (1-3 v välein) laboratoriokokein.
 • Ota laajemmat testit (esim. Synlab, Puhti / Mehiläinen) ja ilman lähetettä.
 • Pyydä ennaltaehkäisevästi suuntautunutta lääkäriä selostamaan sinulle tulokset.
 • Testituloksia kannattaa oppia myös itse tulkitsemaan, koska olet itse joka tapauksessa vastuussa omasta terveydestäsi. Laboratoriokäsikirjat ovat tässä hyvä apu.
 • Koetulokset ja niiden ymmärtäminen motivoivat vahvasti parempaan ennaltaehkäisyyn ja terveystietoisuuteen.

 

 1. LEPÄÄMINEN ja HENGITYS
 • Tiedosta levon tarve ja sen tärkeä rooli jaksamisessa, mielenterveydessä ja elämän motivaatiossa. Lue tästä kirjoja.
 • Viljele hiljaisuutta, se hoitaa myös aivoja ja jopa lisää aivosoluja.
 • Pidä taukoja, ota päivätorkkuja, mene aikaisin nukkumaan, pyhitä illat ja viikonloput lepäämiselle tai virkistykselle.
 • Tehokkaassa työnteossa, ”less is more”. Kun lepäämme, aivomme kuitenkin järjestelevät ajatuksia ja tietoa rauhassa.
 • Pidä ruokailuissa mahdollisimman pitkä tauko päivän viimeisen ja seuraavan päivän ensimmäisen aterian välillä. Näin vatsa saa levätä, kehon solut uudistuvat paremmin ja vanhenet hitaammin.
 • Käy erilaisilla hierojilla jopa kerran viikossa. Käsittelyt poistavat stressihormoneja, lisäävät rentoutta ja terveellisiä hormoneja ja kehon valtavaa nestekiertoa (veri ja imuneste), joka liikkuu parhaimmillaan 400.000 – 500.000 km
 • Keskity hengittämään nenän kautta. Se kannattaa siivota tehokkaasti niistämällä aamuin illoin, että sieraimet ovat mahdollisimman hyvin auki yötä ja päivää varten. Sauna siivoaa myös nenän. Nenähengityksestä koituu tutkitusti monenlaista hyötyä stressin vähenemisestä alkaen.
 1. LIIKUNTA ja HENGITYS
 • Liiku ainakin tunti päivässä. Tee ulkotyöt ja liikunta hengitysrytmin mukaan. Voimankäyttöosassa hengitetään ulos.
 • Aivoliikunnaksi nimetään liikuntaa, jossa aivot joutuvat myös ajattelutehoa ja ruumiinhallintaa tai rytmiä yllpitäviin vaativiin toimiin. Parhaita ovat pallo- ja mailapelit ja tanssi, myös ryhmäliikuntana, sekä uinti.
 • Istuva elintapamme blokkaa nestekierron alaselkä – lantio – reisi alueilta. Rytminen ja spurttaileva tai tanssillinen liikunta on näille alueille hyvä. Uutena myös tverkkaus (lantion nopea heilutus eri suuntiin) on erinomaista lantio – alaselkäliikuntaa. Ne liikevalmiudet ja -herkkyydet tulisi jokaisen opetella ja tverkata, vaikka muutamakin minuutti kerrallaan päivän mittaan. Tverkkaaminen on useimmille hauskinta, vapauttavinta ja virkistävintä sekaryhmissä.
 • HIIT (High Intencity Interval Training) on tehokkain tapa pitää sydämen pumppausteho kunnossa. HIIT:n 2 -3 kpl 20 – 25 sekunnin spurttia / vko on tarpeeksi riittävään työkuntoon. Spurtit (mikä laji vaan) tehdään yli 90 % teholla ja max. 30 sekunnin pituisena. Uuteen spurttiin lähdetään, kun pulssi on painunut alle 90 tai mieluiten alle 80. Yli 60 v. voivat tehokkaasti spurttailla myös useina (5-7 krt) 6 sekunnin spurtteina välissä muutaman kymmenen sekunnin lepo, minkä on todettu olevan terveysvaikutteista ja turvallista.
 • Tee voimaharjoittelua 2-3 krt/ vko, pitkien kevyen lämmittelysarjojen jälkeen. Tee huippusarjalla (60-80 % maksimista) lämmittelyjen jälkeen 4 eri sarjaa. Älä vähennä voimaharjoittelua vanhetessa, päinvastoin.
 • Mielenterveys-, stressin poisto- ja rentoutusliikunta: Ulkona ja erityisesti metsässä tai vesillä hiljaa ja rauhallisesti aistien, mietiskellen ja kuunellen jopa tuntikausia.
 • Jos teet fyysistä työtä, valitse niin kevyet ja liikeitä vastustamattomat työvaatteet kuin mahdollista, että palelet niissä, jos jäät pitemmäksi aikaa paikallesi. Fyysisessä työssä kerrosvaatetus lisää hikoilua, liikevastusta ja rasitusta. Erityisesti kenkien painolla on suuri vaikutus, miten rasittavilta päivän tuhannet askeleet työssä tuntuvat. Käytä raskaita turvakenkiä, vasta kun vaara on ilmeinen. Toppaliivi kylmänä vuodenaikana on hyvä pitämään keskivartalon lämpinänä, ja lämmön tunteen koko kehossa. Se myös vapauttaa kädet liikkumaan vapaammin ja näin lisää liikunnan energisyyttä, mukavuutta ja tuottavuutta. Konekuskien istumavaate tulisi olla hyvin väljä lantiolta, että se ei kiristä. Kenkiä ei kannata kiristää nauhoilla tiukalle ollenkaan.
 1. LISÄRAVINTEET PAIKKAAVAT VÄISTÄMÄTTÖMIÄ RUUAN PUUTTEITA, LISÄÄVÄT EHKÄ VUOSIA ja varmasti ELÄMÄÄ VUOSIIN
 • Ota AINA D-vitamiinia (D = itse asiassa steroidihormoni, vaikuttaa moneen sataan asiaan kehossa), kesällä 100 mcg, paitsi aurinkolomalla, talvella 100- 150. Mittauta kuitenkin oma tasosi ja pidä se yli 100 nmol/l optimissaan välillä 120 – 150 (= aurinkoloman taso).
 • Hyvä monivitamiini / mineraalivalikoima / aivoille on: Omega3 2-3 g, foolihappo 1 mg + B12 1 mg (imeskellen), moni B -vitamiini (mm. hermostoravinne), jossa 6-8 ainetta. Vanhemmiten myös kromia 200 mcg ja jodia 150 mcg. Syö usein terveys yrttejä. Mm riboflaviini (B2) puolittaa migreenit.
 • Kaikkien, ja erityisesti menstruoivien naisten tulisi tarkkailla rautatasoja ja olla tyytymättä väsymystä tuottaviin Hb:n alle 130 ja S-ferrit. alle 40 tasoihin, koska niitä voidaan nostaa helposti lisäravinteilla. Raudan puutteella on lukuisia pirullisiakin haittavaikutuksia. raudanpuutosartikkeli sivulla vessi.eu.
 • Hyvänä lisänä: Luteiini silmille, aivoille ja sydämelle, astaxanthiini (= voimakas antioksidantti) ja ubiquinon (Q10) 200 mg sydämelle. Hormoneille + hermoille: magnaani, sinkki 20 mg, kupari 2 mg seleeni 100 – 200 mg, e-vitamiini 50 mg. Aivoille ja mielenterveyteen B3 vitam, ja litium. Osan näistä saat, jos syöt hyvän monivitamiini / mineraalitabletin tuplana ja täysiarvoista ruokaa ilman tyhjiä kaloreita, mutta lisää tarvitaan optimaaliseen ravitsemustasoon, kuten hyvin tutkitussa kotieläintieteessäkin.
 • Aamunesteen kanssa suosittelen Paula Heinosen tavoin 250 mg:n alfalipoidi happo tablettia. Se estää aivojen hapettumista ja hidastaa niiden vanhenemista päivällä samoin kuin melatoniini yöllä, joka myös parantaa unta ja parantaa vastustuskykyä.
 1. LÄÄKKEET
 • Syö niitä vain, kun on ”pakko”. Kaikki lääkkeet ovat haitaksi maksalle ja 25 % lääkkeistä vahingoittaa suoliston bakteereja, suuri osa nostaa painoa ja ainakin 10 % aiheuttaa muistisairauksia. Moni lääke heikentää sukupuolihormoneja ja monet aiheuttavat masennusta. Koeta aina ensin hoitaa krooniset vaivat pois elintapamuutoksilla, liikunnalla, stressin vähentämisellä, yrtti- ja lääkekasveilla. Antibiootit ja tulehduskipulääkkeet tuhoavat tärkeitä suolistobakteereita, jotka tuottavat vastustuskykyä. Ennaltaehkäisevällä periaatteella hoitavat lääkärit ovat luotettavimpia.
 • Lue itse tarkkaan netistä kunkin lääkkeen sivuvaikutuksista. Ne eivät yleensä paranna alkusyytä vaan hoitavat oireita. Lääkkeitä yli-syötetään helposti. Ole tarkka ja kriittinen ja ota itse vastuu terveydestäsi ja sairaanhoidon toimenpiteistä, koska kukaan muukaan niistä ei oikeasti ota. Jos tulee vakava vaiva, kysy aina 2-3 lääkäriltä diagnoosi ja ohjeet. Huomaat että hajontaa on.
 • Lue silmiä avaava EU:n lääkeviraston eläköityneen johtajan, Tanskalaisen prof. Peter C. Kötzchen kirja 2014: ”Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus,” niin tiedät mitä ja miten paljon korruptiota on kulissien takana.

 

 1. LÄÄKINNÄLLISET ym. SIENET
 • Kaikki myrkyttömät sienet ovat terveellisiä paitsi, jos ne on poimittu päästöjä aiheuttavien tehtaitten tai voimalaitosten läheltä, jolloin niissä voi olla liikaa raskasmetalleja.
 • Pakurikääpä ja lakkakääpä tutkittuina lääkinnällisinä sieninä ovat erittäin suositeltavia yleisterveyden kohottajia.
 • Lääkinnälliset sienet ovat hyödyllisiä moneen tarpeeseen. Ks. Four sigma foods yhtiön kotisivuja.

 

 1. MAASÄTEILY
 • Päivittäinen pitkäkestoinen altistus maasäteilylle heikentää unta paljon ja aiheuttaa monenlaisia vaivoja.
 • Tarkistuta maasäteilyn mittaukseen perehtyneellä ”varpumiehellä”, että TV katselupaikka, kotitietokone, työpöytä ja erityisesti sänky EIVÄT OLE maasäteilykentässä. Tätä ilmiötä tunnetaan huonosti, vaikka se on todellinen ja varmasti terveydelle ja unelle haitallinen.
 • Jos maasäteilyä on, se voidaan maadoittaa pois 2 mm kuparilangalla, josta tehdään lenkki jalkalistan tai sängyn reunojen alle ja yhdistetään ns. keltaisella pistokkeella pistorasian maadoitusnapoihin tai metalliseen vesijohtoon.

 

 1. MAUSTEET JA YRTIT JA NIIDEN TERVEYSVAIKUTUKSET.
 • Yrttikasveissa on erittäin suuri potentiaali. Ks Hels. Yo:n kasvitieteen prof. Sinikka Piipon kirjat: ”Elinvoimaa mausteista”, Suomalaiset lääkekasvit, Mielen voimaa yrteistä ja Suomalaiset marjat ym. Innostut varmasti, omaksut ja hyödyt suuresti.
 • Parhaat mausteet yleisterveyden hoitoon: kuusenkerkkä, mesiangervo, maitohorsma, voikukka, nokkonen, kurkuma (+vähän mustapippuria), oregano, rosmariini, inkivääri, aitokaneli, valko- ym. sipulit.
 • Terveysyrteistä (adaptogeenit) ovat suositeltavia mm. ruusujuuri, gingseng, ashwagandha ja yrtti-/lääke CBD kannabis (ei päihdyttävää THC:tä) sekä kuisma, jota löytyy yleisesti teiden ja peltojen varsilta ja muilta aurinkoisilta paikoilta.
 1. NESTE JA VESI
 • Aamulla juo heti herättyäsi 1-2 lasillista ruumiin lämpöiseksi lämmitettyä vettä jossa on yrttiteetä seassa ja syö vasta kun on oikeasti reipas nälkä. Päivisin 1-3 l yrttiteetä (joka voi olla tehty em. yrteistä) on paras terveys – päiväjuoma, jota kannattaa lipittää monta kuppia päivän mittaan parhaan terveysvaikutuksen saamiseksi.
 1. OPISKELU
 • Opiskele ennaltaehkäisevää terveyttä. Paljon on väärää ja huuhaatietoa. Hyviä lähteitä ovat: foundmyfitness.com, jonka tiedot saa käyttöönsä jo 14 USD/kk hintaan.
 • Koululääketieteen tutkijat, tahot ja julkaisut ovat lääkehoitokeskeisiä, eivätkä ole edes kiinnostuneita tai osaa ennaltaehkäisyä ja suhtatuvat siihen useimmiten negatiivisesti, koska heitä ei ole siihen koulutettu ja yleistyessään se vähentää sairaanhoitopalveluiden myyntiä.
 • Ennaltaehkäisevät tahot ovat funktionaalisen lääketieteen, CAM:n (complementary and alternative medicine) tai luonnonlääketieteen harrastajia tai ammattilaisia. Useimmiten näin suuntautuneet suljetaan medisiinayhteisöstä ulos kilpailun vuoksi, vaikka myös tämän alan tietämys perustuu oikeaan tutkimukseen.
 1. PÄÄ ASENTO JA RYHTI
 • Pidä aina pää suorassa, älä lue alaviistoon tai sängyssä, älä roikota päätä monitorinkaan ääressä, sillä se haittaa aivoihin meneviä veren virtauksia kaulassa vaarallisesti.
 • Älä nuku niin että tyyny painaa kaulaa ja siten estää virtailuja aivoihin. Tätä ehkäiseviä terveystyynyjä on tulossa markkinoille.
 • Pidä yllä aina hyvää lantioryhtiä sillä sen avulla saat koko rangan hyväryhtiseksi. Se lisää hengitysilmaa, nestekiertoa (veri ja imuneste), tehostaa verenkiertoa aivoihin ja silmiin ja jopa lisää tutkitusti itsetuntoa.
 1. RIIPPUVUUDET
 • Vähennä kaikkia riippuvuuksia kuten SOME-, sokeri-, roskaruoka, peli-, TV-, uutistenluku-, alkoholi-, tupakka-, nuuska-, kipu-, uni- ja masennuslääkkeet, päihteet.
 • Riippuvuudet vievät paljon aikaa järkeviltä asioilta, nakertavat jaksamista, terveyttä ja itsetuntoa sekä aiheuttavat itsesääliä. Apuna riippuvuuksien parantamisessa on elintapojen ja aivoterveyden parantaminen sekä alakulon / masennuksen poistaminen. Ks Vessin ”Happy brain home” sekä ”Happy mind home” – terveyden kehitysohjelmat sivustolla www.vessi.eu.

 

 1. SOSIAALISUUS
 • Älä jää itseksesi. Tee rentouttavia asioita toisten kanssa. Liikunta, tanssi, kulttuurielämykset, saunominen, hierominen ja seksi ovat mielenterveyden kannalta parhaita. Hae netistä ja yhdistyksistä seuraa. Tee itse aloitteita.

 

 1. SUOLISTO
 • Suoliston kunto on terveyden perusta ml aivoterveys. Syö kuitua (50 g/ 1000 kcal / pv) Lue Vessin suoliterveys ohje: ”Happy Gut Home.”
 • Piilevä suolistotulehdus on hyvin yleinen (suolisto 200- 500 milj. hermosolua, Ala- jopa 300 m:2) ja usein yhdessä kilpirauhasen vajaatoiminnan ja muiden hormoniterveyshäiriöiden kanssa. Kilpirauhasen vajaatoiminta on alidiagnosoitu ja usein hyvin puutteellisesti hoidettu. Ks kilpirauhaspotilaat ry.
 • Paksusuolen jopa 100 bilj. bakteeria, tuhansia lajeja, elävät vain kasvikuidusta.
 • Suoliston tulee tyhjentyä 2 krt / pv ja terveen hyvin toimivan suoliston uloste on suuri, kostea ja pehmeä.
 • Suoliston tehokkain kuntouttaja on dieetti, jossa ei ole lisättyjä sokereita, vain vähän tai ei ollenkaan lihaa tai viljoja ja päivittäin 2 tuoppia (a´3 dl) liotettu siemen – marja-hedelmä – smoothieta.
 1. SUUN TERVEYS – erittäin tärkeää ja usein laiminlyöty
 • Suun hoidossa pitää ehkäistä 4 asiaa: reikiintyminen (sokeri ym.), kuluminen (kasvihapot ja aterian jälkeinen liian kova harjaaminen), hammaskiven muodostuminen (huono ravinto) ja ientulehdus (huono ravinto, kova harjaaminen ja hammasvälien puhdistamisen laiminlyönti).
 • Ientulehdus on hiljan todettu voimakkaaksi riskitekijäksi muistisairauksille ja aivojen rappeutumiselle sekä diabetekseen, sydäntautiin, syöpään, suolistotulehduksiin ja nivelvaivoihin. Vanhemmiten suun hoito repsahtaa ja siitä johtuvat terveyshaitat kasvavat.
 • Päiväohje: harjaa 2 krt rauhassa sähkökoneella, puhdista hammasvälit joka aterian jälkeen tikulla tai hammasväliharjalla, huuhtele suu vedellä aterian jälkeen, käytä xylitol pastilleja / purkkaa. Minimoi sokeri ym. nopeat hiilihydraatit ja rajoita ateriat ja välipalat yhteensä max viiteen/pv. Tarkastuta huonot hampaat vuoden ja hyvät 2 v välein.
 • Mitä vanhempi olet, sitä tärkeämpää on suun hoito ja sitä helpommin vanhenevaan suuhun tulee vaarallisia ongelmia.

 

 1. SYDÄNTERVEYS
 • Pidä sydän kunnossa: stressin hallinta, hyvä uni, sauna, liikunta, hyvät rasvat, lisäravinteet (Mg, Zn, Cu, E, Se, Cr ja I)
 • Hyödyllisiä ovat myös luteiini (sydän, silmät), ubiquinoni (sydän, verisuonet, energia), berberiini (veren sokeri ym.)
 • Sydän ja verenkiertoelimistö sairastuu helposti, jos puute on kuidusta, D-vitamiinista, magnesiumista ja seleenistä sekä Omega3 rasvoista. Syö siis säännöllisesti kalaa, kourallinen pähkinöitä, (ml. 3 kpl/pv para- eli brasilian pähkinöitä seleenin takia), siemeniä, vihreitä kasviksia ja vähintää 70 prosenttista tummaa suklaata.
 • Punajuurimehu 4 dl päivässä (2 lasia) ja valkosipulia tuoreena tai puristeina siivoaa pois vaarallista plakkia verisuonten seinistä. Sen toteamiseksi on joillakin klinikoilla tarjolla MRI pohjainen varjoainekuvaus.
 • Runsas kuitu ravinnossa siivoaa pois suolesta monia haitta-aineita kuten esim. kuonaa ja haitallista kolesterolia.
 • Syö tässä jutussa toisaalla suositellut lisäravinteet.

 

 1. AIVOTERVEYS
  – Aivot alkavat rappeutua huomaamatta. Ajatteluun tulee hitautta, muisti heikkenee, uudet ajatukset tuntuvat vierailta,
  toisia on vaikeampi kuunnella, kiireen ja stressin tuntu lisääntyy ym. Ks vessi.eu ARABDES ja Healthy Brain Home.
 • Huonosti hoidettuja aivoja ja varsinkin jos on samalla yhtään tulehduksellisuutta suolistossa, uhkaavat myös muistisairaudet. Tämä kaikki on tarpeetonta, sillä aivoja voidaan ylläpitää hyväkuntoisena korkeaan ikään asti ja näin myös hyvää mielialaa ja työkykyä.
 • Huono aivoterveys tuottaa myös masennusta ja päinvastoin.
 • Aivoterveyttä ravinteiden ja liikunnan lisäksi hoitavat musiikki, huumori, sosiaalisuus, seksi, lepo ja nukkuminen, käsityöt, saunominen, hiljaisuus, metsässä oleskelu, auringon valo ja aiemmin suositellut lisäravinteet.
 • Ks You Tubessa manio ja motivoiva 28 min esitys aivoterveyden tärkeydestä ja muistisairauksien ja aivojen hidastumisen
  ehkäisystä: https://www.youtube.com/watch?v=Jqmb_p8UVtM
 • Monilla yrteillä ja lääkekasveilla on aivoterveyttä parantava vaikutus.
 1. TV-, RUUTU- ja SOME – AIKA, KÄNNYKKÄ. Ruutuajasta on tulossa terveyskatastrofi.
 • Lyhennä ruutuaika niin vähiin kuin mahdollista. Älä ”ruutuile” illalla ennen nukkumaan menoa. Kännykkä aiheuttaa hermostolle häiriöitä sekä lisääntynyttä kasvainten riskiä ( Suomen paras säteilyasiantuntija tekn. tri Mikko Ahonen). Pidä kännykkä työhuoneessa aina ainakin 2 m päässä itsestäsi, autossa viereisellä istuimella ja yöllä toisessa huoneessa. Liikkuessa pidä se kassissa tai vetolaukussa. Kun kännykkä on vartalossa kiinni / taskussa, säteilyriskit kasvavat paljon. Lapset ovat suurimmassa vaarassa. Jo 2 cm etäisyys ihosta vähentää riskejä. Tee töitä vain kaapelein yhdistetyillä laitteilla.
 • Rintasyöpä ja suolistosyöpä ovat jo lisääntyneet kännykän takia. Paksunsuolen syövän varalta tarkkaile rautatasoja. Jos niissä on yhtään selittämättömiä alenemia, jatko – tutkituta heti. Ota Hb (Hb. ja S-ferrit.- varastorauta) 1-2 krt/v.
 • Radio- ja sähkömagneettinen säteily (kännykkä, langattomat verkot, sähkölaitteiden läheisyys) ovat terveyshaitta.
 • Harkitsematon 5G.n käyttöönotto huonontaa tilannetta paljon. Kerättävä kansalaisadressi vaatii perustellusti lisätutkimuksia jo todettujen haittojen takia.
 • Minäkin sain paksunsuolen syövän kännykän vyökotelon kohdalle 25 v käytön jälkeen, selvisin nopeasti ja vain ”säikähdyksellä” hyvien elintapojen ja vastustuskyvyn takia. Ks selviytymistarina vessi.eu.

 

 1. UNI JA NUKKUMINEN
 • Optimoi uni: Nuku alasti, kokoaikainen ilmanvaihto päällä, sängyssä luonnonkuidut, täysin pimeä huone myös kesällä, nukkumaan 22.00 mennessä, sängyssä ei saa olla maasäteilyä, kännykkä lentotilassa tai toisessa huoneessa.
 • Jos on ongelmia, käy hieman kävelemässä illalla ja juo kamomilla teetä viimeiseksi.
 • Älä salli TV:tä makuuhuoneessa, se huonontaa varmasti uniterveyttä.
 • Illalla alkoholi, pienikin määrä, huonontaa unta ratkaisevasti.
 • Keski-iästä alkaen uni vielä paranee, jos otat melatoniinia (jota keho tuottaa, mutta iän mukana vähenevästi, suojaa myös aivoja hapettumiselta) 2-4 mg ja tryptofaania (serotoniiniksi ja melatoniiniksi muuttuva aminohappo) 300 – 500 mg illalla tunti ennen unta.
 • Käytä siniblokkilaseja (netistä 70 €) tunti ennen haluttua uniaikaa aivojen rauhoittamiseksi ja juo kamomilla- ym. muita unettavia teelaatuja ”nukahtamislääkkeeksi”.
 • Tarvittaessa opiskele lisää tätä tärkeää asiaa: ”Happy Sleep Home” vessi.eu.
 1. VALO
 • Valo on tärkeä aivojen stimuloija ja ”herättäjä”.
 • Nauti valosta, ota aurinkoa kesällä 20 – 60 min keskipäivällä, ilman vaatteita tai aurinkoöljyä, talvella ole ulkona, kun on valoisinta keskipäivällä.
 • Laita toimistoosi tehokas kirkasvalolamppu toimistotöihin pimeän kauden ajan terveys- ja unen kehittämisen valoksi.
 • Unta parantaa myös ulkoileminen. Tee se pimeänä vuoden aikana keskipäivällä tai rauhallisesti ennen nukkumaan menoa.

 

 1. VILJAT
 • Vältä gluteiinipitoisia viljoja erityisesti vehnää. pari palaa kauraleipää on ok, luomukaurapuuro samoin, viljan olisi oltava aina kokojyvää (ilman vehnä, gluteiini, sokeri tai siirappilisiä) ja sitäkin vain vähän. Jos vatsasi turpoaa/kaasuttaa leivän tai leivonnaisten syönnin jälkeen, olet ilmeisesti altistunut gluteiinille. Jätä se silloin kokonaan pois.

Tämän ohjeen noudattamien vähentää syövän, lihavuus- ja sydän- ja muistisairauksien sekä mielenterveyden vaaroja paljon, lisää työtehoa, stressinsietokykyä, virkeyttä ja hidastaa vanhenemista.

LUE TÄMÄ OHJELMA MUUTAMAAN KERTAAN KUUKAUDEN AIKANA JA ALA SOVELTAA SITÄ ENENEVÄSTI.
HUOMAAT VARMASTI POSITIIVISIA VAIKUTUKSIA JO VIIKOISSA JA TYYTYVÄISYYS NIISTÄ INNOSTAA JATKAMAAN