JÄISIKÖ UKRAINAN SODAN VAIKUTUS VÄHÄISEKSI ?

Vessin HS kommentti 260122

https://www.hs.fi/talous/art-2000008564467.html

Oikeasta Ukrainan sodasta todennäköisesti seuraisi paha pörssi-, talous ja pelkoromahdus.

Uudessa sodassa ukrainalaiset panisivat hanttiin ja naapurimaat auttaisivat materiaalein ja pakotteilla.

Tämä lisäisi kierroksia ja koventaisi häikäilemättömän ja sotakiihkoisen Putinin otteita entisestään.

Suuri yleisö vaatisi kaasun ja öljyn tuonnin katkaisemista ja kaikki ydinvoimalat otettaisiin taas käyttöön. Putinilla on varmasti suunnitelmat valmiina, miten Euroopan tietoverkot ja sähkön jakelu halvaannutetaan, kaasun jakelun lisäksi. Elettäisiin vahvasti pelon ja kriisin tunnelmissa, jossa sijoittamista ei paljon ajatella.

Sotia on tunnetusti helppo aloittaa mutta niistä on vaikea päästä eroon.

Krimistä ei paljon välitetty ja Itä-Ukrainaan Venäjä työntyi kuin varkain muka alueen kapinallisuuden varjolla.

Seuraava sota olisi aivan toisen henkinen ja sillä olisi vaara paisua suursodaksi atomiaseineen ja muine kauheuksineen, joita on vaikea edes kuvitella. Sodan hinta olisi valtava, eikä Euroopan pullamössö väestö kestäisi paineita psykologisesti.

On typerää ja vastuutonta romantisoida tai vähätellä sodan vaaraa ”parin prosentin” kurssilaskulla. Sota tulisi olemaan Eurooppa vastaan Venäjä hyvin pian.
Nyt arviota tekevät ovat hyvinvoinnin lapsina jo vieraantuneet sotapsykologian rautaisista lainalaisuuksista, kun Euroopassa on eletty ennätyspitkää rauhan jaksoa.

Nyt olisi viisasta rauhantyötä viedä Ukrainaan kaikki liikenevät tykit ja muut aseet ja auttaa Ukrainaan muodostamaan mahdollisimman vahva armeija sekä julistamaan jo ennakkoon Venäjää halvaannuttavat talouspakotteet. Näistä toteutuessaan oli Euroopalle haittaa vain pikkuruisen verrattuna sodan seurauksiin nykyisessä verkottuneessa ja vuorovaikutteisessa maailmassa.