MIEHEN GENITAALITERVEYDENHUOLTO

Vessin asiantuntijakommentti HS 230623

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009673691.html

 

On tärkeää, että miehilläkin kehokuva olisi genitaaleja myöten tuttu, luonnollinen ja hyväksyttävä.

Terve ja tietoinen miesasenne on positiivisen kiinnostunut genitaaleistaan ja niiden terveydenhoidosta, ei häpeile, tietää niistä ja uskaltaa olla alasti itsensä ja muiden kanssa. Peniksessä tulisi olla tarpeen tullen hyvä erektio ja että kivesten tuottama testosteroni olisi hyvällä tasolla.

Näihin voi vaikuttaa itse monin keinoin.

Sperman ja testosteronin (josta 75 % kiveksistä ja tarvitaan kymmeniin elintoimintoihin) tasot ovat viime vuosikymmeninä alentuneet hälyttävästi ja alenemistrendi jatkuu.

Genitaalien terveysvaatimuksista tärkein on hyvä nestekierto ns. pudental tiehyissä (laskimo, valtimo, hermo), jotka kulkevat takaa eteen lantionpohjan kautta.

Niiden virtauksille eli genitaalien hapen ja ravinteiden saannille tavanomainen ja pitkäkestoinen istuminen on huono asia.

Istumapaine litistää ns. peniksen juuren (kivesten takana oleva osa) häpyluuta vasten, häiritsee verenkiertoa, jolloin paisuvaiskudos ja erektiovalmius heikkenee. Pitkäkestoinen tai toistuva polkupyöräileminen on sekä penis-, että kivesterveydelle riskitoimintaa.

Keinoina on istumisen pätkiminen liikkumiseen, tavanomaista väljempien ja ilmavampien housujen sekä keskiraollisen satulatuolin käyttäminen.

Kivesten optimilämpötila on vain 33 astetta. Sitä ylläpitääkseen niillä on 4 mekanismia käytössään, jotka kaikki tavanomainen huonosti tietoinen mies voi eliminoida lantiosta liian lämpimillä ja kireillä vaatteilla, liikkumattomuudella ja istumalla.

Genitaaliterveydelle alushousuttomuus (ja alapesu) olisi erittäin hyvä asia, sekä kotona ym. sopivissa paikoissa (mm. sauna ja vilvoittelu-uinti) alasti liikkuminen.

Genitaaleihin luetaan myös eturauhanen. Useimmilla ikääntyvillä miehillä sen terveys on heikentynyt. Pääasiallinen riskitekijä on lantion sisäänkin ulottuva istumapaine. Liikkuminen, työseisominen, väljä vaatetus ja keskiraollinen satulatuoli auttavat.

Myös miehen genitaaleihin pätee tärkeä biologian periaate: ”Use it or loose it”. Jopa kivesten säännöllinen fysiologinen kevyt hieronta edistää niiden terveyttä ja toimintatehtävää.