Suomen teissä, viemäreissä ja vesijohdoissa on kymmenien miljardien korjausvaje. Rakennuskorjausvaje arvioitiin hiljan 77 miljardin suuruiseksi.
Poliisi, koulutus, kulttuuri ja liikunta saa selvästi vähemmän rahaa kuin tarvitsisivat ja siksi nämäkin palvelut ovat rapautumassa.
Missä liikkuu eniten rahaa: sairaan- ja hoivahoidossa. Valtion tämän vuoden menot ovat ainakin 23 mrd, jonka lisäksi tulevat yksityisten ihmisten, kuntien, yritysten, järjestöjen ja vakuutusyhtiöiden maksamat sairaanhoito- ja hoivamenot. Yhteensä nämä jättimäiset kulut ovat 35:n ja 40 mrd:n haarukassa.
Olemmeko siis hyvin terveitä ja hyvinvoipia, kun rahaa palaa näin paljon. No emme.
Klinikat pursuavat sairaita, kiireellistenkin potilaiden jonot pitenevät yli lakirajojen, kolmannes lapsista on ylipainoisia ja yli 90 % kuusikymppisistä lihavuustauteineen. Neljännes lapsista ei pärjää enää koulussa ilman erityisavustusta. Yli miljoonalla on aivoperäisiä vaivoja tai tauteja. Joka toinen on 85 v. on muistisairas. Aivotaantuma vaivaa useita jo työiässä ja. Kaikki huonovointisuus ja sairastaminen laskee merkittävästi tuottavuutta, mikä ei nouse meillä yhtään huolimatta teknisestä edistymisestä. Kansanterveyden trendit ovat jyrkästi alaspäin.
Pekka Puska ilkeää sanoa, että suomalaiset ovat terveempiä kuin koskaan. Höpö höpö.
Ainoa keino sada rahat riittämään tärkeisiin asioihin ja tuottavuus nousuun ja elämän laatu taas kuntoon olisi panostaa massiivisesti, rohkeasti ja innovatiivisesti vaivojen ja sairauksien ennaltaehkäisevyyteen. Meillä olisi kansallisesti ja paikallisesti useita kymmeniä yhdessä tehokkaita keinoja.
Tällainen kansanterveyspolitiikka (jota jo Paasikivi ehdotti 1950-luvulla) saa varmasti sairaan- ja lääkehoidon vaikutusvaltaiset julkiset ja piilovaikuttavat piirit tiukkaan vastarintaan. Kuka nyt hyvästä asiakaspohjastaan haluaisi luopua.
VELI-JUSSI JALKANEN