MIKÄ VIISASTA ILMASTOPOLITIIKKAA ?

Vessin asintuntijakommentti HS 150523

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009570466.html

 

Maakäytön mollauksesta huolimatta fakta on, että Suomessa hakataan puuta n. 30 milj. m3 eli 27 milj. hiilitonnia vähemmän kuin se kasvaa.

Valitettavasti hoitamattomien metsien lahoamishukka ja puunkorjuun hukat ovat yhdessä n. 10 milj. m3, jota voisi pienentää paljon paremmalla metsänhoidolla ja tarkemmalla puun korjuulla.

Tosiasiassa Suomen päästöt tulevat kuitenkin hiilituhlaavasta elintavasta, eli korkeasta energian käytöstä, suuresta lihan syönnistä, ja hillittömästä turhake- ja ylikulutuksesta.

Julkisuudessa (valikoiva media, asenteelliset poliitikot) ei myöskään sanota, että hyvällä metsänhoidolla voisimme kasvattaa metsien kasvun kaksinkertaiseksi. Jo kaikkien hoitorästien poistaminen lisäisi kasvua luokkaa 50 milj. m3.

Kun muotiin kuuluu nyt suojella luonnontilaisia soita metsittämiseltä, laskelmista on näppärästi jätetty pois niiden merkittävät metaanipäästöt, vaikka metaani on n. 30 krt hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu.

Kaupunkilaisasiantuntijat haluavat vierittää syyt hiilitaseesta maalaisille, ja jatkaa itse haittakulutustaan häiriöttä.

Jotain nurinkurista systeemissä on, kun metsänsä tuhonnut ja tuhlailevasti elävä Italiakin voisi muka myydä Suomelle jostakin päästöoikeuksia.

Suomessa asenne on kuin maapallon ilmakehän pelastaminen olisi meistä kiinni, vaikka päästömme ovat 0.14 % kaikkien maiden päästöistä.

Jo Intian tai Kiinan vuosittaiset päästölisäykset ovat paljon suurempia kuin Suomen kaikki päästöt yhteensä.

Jos maailman suuret saastuttajamaan maat eivät lähde päästötalkoisiin mukaan tosissaan, meidän ei kannata hirttää omaa kansantalouttamme päästökiristyksiin. Jo 15 milj. km2:n puuttomien alueiden metsitys maailmassa sitoisi ihmiskunnan 50 GT:n päästöt. Se maksaisi vain alle 1000 miljardia, joka on jo vähemmän kuin kaikki ilmastohaitat viime vuonna.  Myös olemassa olevien metsien paremmalla hoidolla olisi suuri merkitys.

Järkevää olisi Suomen ilmastovoittajiin kuuluvana ainakin valmistautua myymään maata tai asuntoja korkealla hinnalla rikkaille ilmastopakolaisille, kunhan lämpötilat nousevat sietämättömiksi etelämpänä ja suuret määrät maatalousmaata tulee käyttökelvottomaksi jo lähivuosina.