MITEN SUOLISTOVAIVAT KUNTOON ?

Vessin asiantuntijan kommentti HS 30523

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009501705.html

 

Mystiset suolistovaivat, joihin ei löydy selvää selitystä, ovat hyvin yleisiä.

Niistä on aika selvänä merkkinä kaasuttelu, vatsan turpoaminen, kipuilu ja suolentoiminnan häiriöt. Muita haittoja ovat ravinteiden huono imeytyminen, väsymys ja huono vastustuskyky, mikä on vaarallista ja johtaa usein sairastumisiin vakaviin tauteihin.

Elintapatekijöitäkin voi olla juurisyinä vaikka kuinka monta.

Luonnottomia tekijöitä ovat nykyään ainakin huonot unitavat, kuidun vähäisyys ja syötyjen nopeiden hiilareiden, erityisesti sokerin suuri määrä. Alkoholi ja kahvi heikentävät suoliston terveyttä, samoin useimmat lääkkeet.

Myös yleinen kilpirauhasen lievä vajaatoiminto häiritsee suolistoa sekä huonot unitavat ja stressi. Sallittuja ja keinotekoisia lisäaineita on teollisuusravinnossamme n. 40. Lähes jokainen on syönyt lääkkeitä, jotka tuhoavat mikrobiomia kuten antibiootteja, tulehduskipulääkkeitä jne.

Syödyn gluteiinin tavanomainen määrä on ihmissuolistolle aivan liian suuri.  Prosessoitu maito (pastörointi, homogenointi) on myös altistava tekijä, samaten kuin maidossa oleva BCM-7 oksidatiivinen proteiini, jota ei ollut suomenkarjan maidossa, mutta jota on nykykarjojen maidossa. Maitotuotteiden syönnissä olemme lisäksi maailmanennätyskansaa, mikä lisää häiriöitä.

Aika harva syö riittävästi kuitua kivikauden ihmisten tapaan (50 g/1000 kcal) mutta altistuu valtavalle määrälle häiriötekijöitä.

Suolistovaivoista voi periaatteessa parantua nopeasti, koska suoliston solut uusiutuvat jo viikossa. Nykyhoidot ja suolisto-osaaminen vain eivät ole korkealla tasolla ja siksi sairastetaan paljon.

Merkki terveestä suolistosta on mm. suolen toiminta 2 krt/pv, jätteen määrä 0,7- 1 kg välillä/pv, suolistossa syntyvä reilu määrä lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka suojaavat suolta ja edistävät suolen sisällön nopeaa liikkumista.

Suolistoterveyteen kannattaa ongelmaisen perehtyä ennen kaikkea itse. Hyviä kirjojakin on saatavilla useita.

Hyvä lähtökohta on ajatella suolistoa valtavana puutarhana, jonka jopa 600 m2:n aktiivipinta-alasta ja 100 miljardin mikrobin hyvinvoinnista on itse ”puutarhurina” vastuussa.