MIKSI JOKAISEN TULISI TIETÄÄ MYÖS RAUTA-ARVONSA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 60423

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009439854.html

 

”Asiantuntijat ja lääkärit ovat kuitenkin olleet eri mieltä siitä, onko ferritiinin mittaaminen tarpeellista, vaikka oireet vaivaisivatkin.”

Kuten rautaan perehtynyt Soppi tietää, lääkärien rauta-osaaminen on yleensä surkealla tasolla.

Kun itselläni rauta-arvot romahtivat suolistokasvaimen vuodon takia, tapasin monta lääkäriä kummallisine oireineni, eikä kukaan tunnistanut raudan puutosta. Vasta ravinne- ja luontaislääkintään perehtynyt lääkäri antoi vinkin labraan menosta.

Oireita jälkikäteen selvittäessäni totesin, miten huonosti raudan puutteista kertovia artikkeleita on kirjoitettu.

Sitten kirjoitin itse sellaisen, johon kokosin eri koti- ja ulkomaisista jutuista löytämäni kymmenet eri mahdolliset oireet.

Olen Sopin kanssa samaa mieltä, että lääkärien, mutta myös tavallisten kansalaisten tietoisuus kuitenkin melko yksinkertaisista rauta-asioista tulisi olla aivan toisella tasolla kuin nykyään.

Suuri, ehkä jopa suurin osa työikäisten naisten väsymyksestä johtuu raudan puutteesta suoraan ja myös kilpirauhasen lievästä vajaatoiminnasta, jossa raudan puute on myös yhtenä syytekijänä.

Asiassa tulee myös tietää, että työikäisillä miehillä korkeat rauta-arvot (Hb yli 160, S-ferrit yli 100) ovat suuri sydänvaivojen riskitekijä, jota voi tehokkaasti vähentää toistuvilla verenluovutuksilla.

Kansanterveydelle olisi erittäin kustannustehokasta maksaa Kela korvauksena esim. 50 % yksityisen laboratorion joka toinen vuosi tekemä laaja testipaketti (hinta 120 – 170), jossa tulisi olla muiden lisäksi ferritiini, hemoglobiini ja D-vitamiini.

Näin sairaanhoidon yksiköt eivät kuormittuisi lainkaan, mutta moni riskitekijä tulisi ilmi ja hoitoon ennen sairastumista.

Kansanterveyden välttämättömässä tehostumisessa tällainen toimi monien joukossa veisi kansanterveyden nykyistä heikkoa hoitoa oikeaan suuntaan.

Lue Vessin perusteellinen raudanpuuteoirejuttu: https://vessi.eu/huonosti-tiedostettu-ja-tunnettu-raudan-puutos/