MIKSI LAPSET VOIVAT HUONOSTI ja YHÄ HUONOMMIN ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 110222

https://www.hs.fi/perhe/art-2000008440384.html

 

”VUOSIKYMMENTEN aikana lasten ja nuorten elintavat ovat parantuneet.

Vielä parikymmentä vuotta sitten kahdeksasluokkalaisista saattoi tupakoida kokonainen luokallinen oppilaita. ”Nyt enää harva samanikäinen tupakoi. Sama pätee myös alkoholinkäyttöön”

Valitettavasti kokonaisuutena elintavat eivät ole parantuneet, vaikka tupakointi ja alkoholin käyttö ovatkin vähentyneet. Huumaavien ja piristeiden käyttö on niiden sijaan lisääntynyt.

Mielenterveyden kannalta huonot elintavat ovat lisääntyneet paljon, kuten ruutuaddiktio, liikunnan väheneminen, roskaruuan syönti, jos seuraa mm. ylipainoa ja vähäravinteisuutta, huonot unitavat ja roskaviihteen seuraaminen.

Huonojen elintapojen seurauksena suurella osalla nuoria aivojen biokemia on epätasapainossa, mikä aiheuttaa väistämättä alakuloa, yksinäisyyttä, väsymystä, masennusta sekä oppimis-, keskittymis- ja käytöshäiriötä.

Huonot elintavat myös altistavat erilaisille autoimmuunisairauksille, ADHD:lle ja autismille. Ratkaisu ei ole lisätä terapeutteja vaan aloittaa talkoot terveystavoissa sekä kodeissa, että kouluissa.

Kymmenien korjaavien keinojen joukossa olisi kouluissa liikuntaa tunti joka päivä ja joka viikko laadukas ja motivoiva terveyskasvatus tunti.