MIKSI LAPSISTA TULEE YLIPAINOISIA?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 24.4.21

Linkki artikkeliin

THL:n johtopäätökset henkisen huonovointisuuden ja ylipainon yhteydestä ovat surullisen totta.

Valtaosalla ylipainoisista lapsista heidän vanhempansa ovat olleet kevyempiä tai useimmiten normaalipainoisia heidän iässään.

Lasten terveysympäristö on siis romahtanut.

Tästä suurin syyllinen on THL, joka ei ole edes ehdottanut poliitikoille ennaltaehkäisevän kansanterveyspolitiikan rakentamista.

Päin vastoin, sillä THL:n lääkärien ”raamattu”, käypähoitosivustokin on erittäin lääkehoitopainotteinen sivuuttaen elintapa- ja ennaltaehkäisykeinot ja ohjeet lähes tyystin.

Samalla lääkärien koulutuskin on hyvin lääkekeskeinen ja ennaltaehkäisyn ja elintapatervehtymistä laiminlyövää. Siksi lasten monisyistä ja perheen elintapariippuvaista ylipainoa mieluummin aletaan hoitaa kuin järkevästi ennaltaehkäistä.

THL ja yhteiskunta ei pyri suojaamaan mitenkään kansalaisia, lapsista puhumattakaan, roskaruoka- ja -juomayhtiöiden manipulaatiopommitukselta, jolla lapsi saadaan roskaruoka-addiktoituneeksi jo varhain, koska näin solmitaan kannattava elinikäinen ”asiakassuhde” (lue maku-, visuaali- ja käytösaddiktio).

USA:ssa tämä toiminta on vielä Suomeakin härskimpää, mikä tulee selväksi monista aiheesta julkaistuissa dokumenteissa.

Lasta ja kansalaisia koetetaan suojata jossakin määrin huumeiden, lääkkeiden ja alkoholin väärinkäytöltä, mutta suurinta osaa kansaa koskevaa roskaruokaa ja siitä lähes yksinomaan johtuvaa ylipainoa tämä ei koske, vaikka pitäisi. 

Kun lapsi näkee kymmeniä tuhansia roskaruoka- ja juoma mainoksia ennen kouluikää, hänellä ei ole paljon mahdollisuuksia olla omaksumatta niiden arvomaailma sosiaalisesta taustasta riippumatta.
Jos tämän lisäksi elämässä on lisäksi jutussa kuvattuja riskitekijöitä ja hyvän esimerkin puute, ylipaino on todennäköinen kaikkine sivuvaivoineen.