MIKSI NORJAN LOHTA EI OLE JÄRKEVÄÄ SYÖDÄ ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 290123

https://www.hs.fi/visio/art-2000009347907.html

 

Kalankasvattajat markkinoivat virheellisesti miten tehokasta ruuan tuotantoa kalankasvatus on.

Sitä se ei ole, kun katsotaan lukuja tarkemmin.

Tarvitaan 1.2 kg kalan rehua tuottamaan 1 kg kasvatuslohta. Tämä kuulostaa vielä hyvältä.

Kalan rehussa kalajauhoa on n. 40 % eli 1.2 kg:ssa 500 g. Sen saamiseksi pitää valtameristä ryöstökalastaa (merien kalastus on 2 x niin suurta kuin merien kestävä kasvu) 5 kg kalaa, joka perkaamisen ja kuivaamisen jälkeen supistuu tuoksi 500 grammaksi.

Kaupasta ostetusta lohesta menee jätteisiin ainakin 50 % kalan perkauksen, ruuaksi valmistamisen ja ruokahävikin aikana.

Näin loppujen lopuksi tarvitaankin 10 kg kalaa, jotta saamme vatsaamme 1 kg kasvatuslohta, jossa on kaiken lisäksi vielä lääkejäämiä ja saaliskaloista rikastuneita ympäristömyrkkyjä.

Kestävämpää on siis syödä valtameren kalaa, kuin syödä se kalliin ja tuhlailevan prosessin jälkeen jalostettuna kalana ja vielä moraalittomasti maailman merien kalakannan romahdusta edistämässä.

Fiksuinta on syödä esim. kotimaista järvimuikkua, mikä on järviplanktonin syöjänä melko puhdas ja kestävä kalakanta ja josta saa hitaasti uunissa kypsyttämällä tai keitossa herkullista ja terveellistä ruokaa.

Omega3:a siinä ei ole niin paljon kuin Norjan lohessa (jossa on vain 1/3 luonnon lohesta), mutta kuitenkin yhdessä ateriassa on paljon enemmän kuin yhtenä päivänä ihminen tarvitsee.