MIKSI RUUAN MYRKKYKUORMA KASVAA?

Vessin asiantuntijakommentti HS 60521

Linkki artikkeliin

Yleisölle tuntemattoman peltomyrkkykuorman kasvaminen on tuntematon ja äärimmäisen huolestuttava asia.

Ensinnäkin pitää käyttää oikeita sanoja. ”Torjunta aine” peltomyrkyistä on yhtä vesitetty sana kuin ”terveydenhoito” sairaanhoidosta. Teollisuudet käyttävät mieluummin parempia (mutta epätosia) mielleyhtymiä synnyttäviä sanoja markkinointi- ja imagosyistä.

Teollisuuden ja maatalouden väitteistä huolimatta peltomyrkyt eivät kaikki hajaannu pois vaan eli eliöt, ihminen mukaan lukien kerryttävät niitä elimistöönsä, kun jutussa mainitut mehiläisetkin.

Meidän ei tarvitse ihmetellä syöpien, mielenterveys ja monien muiden sairauksien yleistymistä, kun altistumisemme myrkyille kasvaa.

Tämän haittapyramidin huipulla lienee peltomyrkkyjen häirintävaikutus (ns. hormoonihäirintä) sukupuoli- ja lisääntymisterveyden muutokselle, mikä näkyy erittäin huonona kehityksenä. Peltomyrkyillä on ilmeisesti yhteys myös ylipainobuumiin ainakin hormoniterveyden heikentymisen kautta.

Itse ostan kaiken mahdollisen ruuan luomuna välttääkseni em. haitat. Valitettavasti tarjonta on luomutuotteissa vielä suppeaa ja usein vähävaraisten ulottumattomissa. EU:n ulkopuolelta tulevissa tuotteissa tilanne on tietenkin vielä huonompi, USA ja sen lihatuotteet mukaan luettuna.

Tiedämme, että kemikaaliteollisuus ja ehkä maatalousjärjestötkin kohdistavat jättilobbausta (ja epäilemättä lahjontaakin) EU virkamiehiin, jotta rajoituksia peltomyrkyille ei tehtäisi lisää. Siis teollisuuden rahanteko vastaan yleinen ja luonnon terveys.

Mielenkiintoista nähdä, saadaanko tehonsa menettänyt glyfosaattikaan Monsanton / Bayerin superhaitallisena rahantekotuotteena kielletyksi.

Siirtyminen luomuravinnon käyttäjiksi kiihtyy… ja hyvästä syystä, samalla kun EU ja Suomen virkamiehet katselevat passiivisena sivusta.