MIKSI THL:N D-VITAMIINITIETO ON VÄÄRIN?

Vessin asiantuntijakommentti Uusi Suomi 130221

Linkki artikkeliin

Joko Virtanen on D-vitamiiniasioissa oppimaton tai sitten hän puhuu tieten tahtoen vastoin parempaa tietoaan.

Tahallisuus hänen kommenteissaan ilmenee siinä, että hän ei mainitse mitään tasoja numeerisesti eikä vertaa niitä ihmisissä oleviin aurinkoloma-aikaisiin luonnollisiin ja terveisiin tasoihin (100 – 200 nmol)/l, jotka luonto on asettanut ja joita terveyspuheissa piilotellaan.

Ihosyövällä pelottelu, peittävä vaatetus, aurinkorasvat ja sisäoloihin keskittynyt elämä on hämärtänyt ymmärryksen paljonko luonnollisesti elävä ihminen saa auringon valoa ja siitä D-vitamiinia luonnon tarkoittamalla tavalla.

Suomessa varmasti yli puolet väestöstä kärsii talvella D-vitamiinin puutoksesta, vaikka rajaksi otetaan matala 75 nmol:n taso. Tässäkin mielessä Virtasen lausuma on perätön.

Maailmassa on yli 8000 D-vitamiinitutkimusta, joissa viimeaikaisissakin on todistettu kesäaikaisten D-vitamiinitason erittäin voimakas esto kaikkiin virusinfektioihin (korona ml) ja immuunivasteeseen ylipäätään. Tiede tietää tarkasti, miten D-vitamiini nostaa immuunivastetta ja myös ehkäisee koronan vakavaa tautimuotoa. 

Arkkiatri Arvo Ylpön suosittelema 100 mcg:n annos (jolla mm. Suomi nostettiin imeväis- ja äitiysterveydessä mallimaaksi) pudotettiin kaikessa hiljaisuudessa kymmenesosaan ja ilman lääketieteellisiä perusteita 1970 – luvulta 1990- luvun alkuun ja pelkäänpä, että lääketeollisuuden toivomuksesta. Mm diabetes 1:n seitsenkertaistuminen 1950-luvulta lähtien noudattelee oireellisesti D-vitamiinin laskua.

Monet uusista syövän ja infektioiden torjunnan uusista lääkkeistä pohjautuvat immuunivasteen nostamiseen, mikä voitaisiin tehdä lähes ilmaiseksi ravintoa, lisäravinteita, mikrobiomia ja elintapoja korjaamalla. Koska tämä ei ole business eikä lääketeollisuuden mieleen, sitä ei tehdä eikä siitä edes ”saa” puhuakaan.  

Kesäaikaisen korkeamman D-vitamiinitason vaikutukset näimme viime kesänä, kun korona lähes hävisi 3 kuukaudeksi. Sama tulee toistumaan ensi kesänäkin kuten se toistuu myös joka kesä, kun influenssa ym. virukset lähes häviävät, ja sairaalat ovat muutenkin puolityhjiä D:n voimakkaan yleistervehdyttävän vaikutuksen takia.

Saimme romahdutettua yritysryppäämme henkilökunnan sairaslomat tasolle 2 % työajasta antamalla kaikille joululahjaksi vuoden ympäri 100 mcg:n D:n lisäravinteena ja muutkin perustasoiset ravinnelisät kuten Omega 3, monivitamiini, B12 ja jodi merilevässä. Lisäravinnekulu tulee firmalle takaisin sairaslomasäästöinä ja työn tuottavuuden nousuna monisatakertaisesti.