MIKSI VANHUKSILLE ANNETAAN KÖYHÄÄ RUOKAA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 20723

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009684807.html

 

Ikääntyneiden ravitsemus hoitolaitoksissa ei riitä läheskään terveeseen vanhenemiseen.

Sen tiedän minä ja kaikki muutkin sitoumuksettomat ravitsemusasiantuntijat.

Eikö ole mielenkiintoista, että samaan aikaan ylilääkintään (lääketokkuraan asti) on kuitenkin aina varaa…, kun valtio sen maksaa.

Vanhusten ravinnon pitäisi olla vielä työikäistenkin ruokaa parempaa eli kuitu- ja ravinnepitoista. Ravitsemuksessa on säännöllisesti seuraavat puutteet:

– vanhusten elimistö imeyttää ravinteita heikommin, jonka vuoksi sen tulisi olla erityisen ”rikasta”.

– kun vanhuksilla on liian vähän liikuntaa, ruokahalu jää heikoksi

– yleinen ylilääkintä heikentää usein ruokahalua

– ruoka on järjestään prosessoitua ja vanhaa teollisuusvalmisteista ruokaa (tehdään muualla), jossa suorajaravinteista on jäljellä enää rippeet verrattuna alkuperäisiin raaka-aineisiin.

– ruokahalua, nautittavuutta ja ravitsemuksellisuutta parantavaa maustamista terveysvaikutteisilla mausteilla ei osata

– vanhuksille syötetään paljon halpoja ja ravinneköyhiä kaloripitoisia hiilihydraatteja kuten sokeria, perunaa, valkoista vehnää ja riisiä ts. ”mehukeitto”-tasoista ruokaa.

– ravinne- ja kuitutiheät sienet, siemenet, tuoreet marjat, hedelmät, yrtit, merilevä ja terveysvaikutteiset mausteet puuttuvat ruuista järjestään. Tuoreita vihanneksiakin on usein liian vähän.

– vanhusten ravitsemuksessa ei tarkastella oikeasti suolistoon asti saatujen suojaravinteiden määrää. Kalorit ja valkuainen vain lasketaan.

– edes halpoja ja tärkeitä suojaravinteita ei anneta, kuten aivoille tärkeitä ja usein puutoksessa olevia B12, B9, B6 tai D-vitamiinia tai aivoille välttämättömiä omega3 rasvoja.

Lähimpien karjatilojen eläimet saavat reilusti lisäravinteita terveinä pysyäkseen täysiarvoisesta rehusta huolimatta, mutta vanhuksille niitä ei anneta huolimatta heikosta ravinnosta.

Huono ravitsemus nopeuttaa vanhenemista, aivokatoa ja heikentää elinvoimaa mutta se lisää sairauksia ja siten mahdollisuuksia lisälääkityksiin.