MIKSI ÄLYKKYYS ON LASKUSSA ?

Vessin analyyttinen kommentti HS 280623

https://www.hs.fi/tiede/art-2000009469975.html

 

On kunnioitettavaa, että HS nosti esille yhden maailman väestön rappeutumista osoittavan mittarin. Valitettavasti rohkeus vain ei riittänyt tämän supervakavan ilmiön tarkempaan analysointiin.

Muistan tutkimuksen, jossa osoitettiin japanilaisten lasten älykkyyden kasvusta 1980- luvun lopulla, maan aikaan, kun amerikkalaisten lasten älykkyys oli jo lasku-uralla. Silloin USA:ssa oli siirrytty syömään enenevästi ravinto- ja kuituköyhää roskaruokaa ja Japanissa ei.

USA:n lapset ja nuoret olivat myös alkaneet lihoa heikon ruokavalion takia, mistä ilmiöstä on tullut maailman laajuinen ja nopeasti paheneva. Tiedämme, että lihomisen takana oleva korkea veren sokeri heikentää mikrosuonien kuntoa eli virtauksia aivoissa, mikä vaikuttaa aivojen kehittymiseen… ja myös lisää keski-iän aivotaantumaa ja siitä kehittyviä muistisairauksia.

Perinteisissä dieeteissä oli myös enemmän Omega-3 rasvoja ja vähemmän tulehduksellisuutta aiheuttavia omega-6 rasvoja kuten siemen- ja palmuöljyjä. Kaikki tulehduksellisuus heikentää aivoja.

Älykkyyden laskusta liikkumisen vähentyminen selittää suuren osan. Siinä mukana ovat itse kuljetut koulumatkat, urheiluharrastusten yleisyys, fyysiset työt ja kotona tehtävät kodinhoitotyöt, joiden kaikkien tekeminen on suorastaan romahtanut Suomessakin.

TV:n yleistyminen ja sen ääressä vietetyt älyllisesti passiiviset tunnit (3-4 t) päivittäin ottavat aikaa aivoaktiivisilta toimilta. Nykyään monet passivoivat nettipalvelut ovat vielä lisänneet ruutuaikaa, joista suurin osa on älyllisesti ala-arvoista. Neuroplastisiin aivoihin erityisesti pätee yksi biologian perussäännöistä: ”Use it, or loose it”.

Unitapojen ja unen heikentyminen selittää ilmiöstä osan. Haitallinen iltavalvominen heikentää aivoja ja jaksamista. Aivot kehittyvät ja palautuvat öisin hyvän unen aikana.

Aivoihin haitallisesti vaikuttavat myrkyt kuten tupakka, huumeet ja alkoholi vaikuttavat yhä useampien kohdalla. Joillakin lääkkeillä on sama vaikutus.

Lukemis- ja musiikkiharrastusten romahtaminen on mukana vaikuttavuuskimarassa.

Älykkyyden eli aivojen heikkeneminen aiheuttaa myös henkistä laiskuutta, mikä ilmiö on myös selvästi nähtävillä länsimaiden yhteisöissä.

Miten maailma ja yhteisöt voivat ratkaista kiperät poliittiset-, ympäristö- tai jopa tekniset ongelmansa kun väestö tyhmenee. Valitettavasti kyky ongelman ratkaisuun ja jopa luovaan, fiksuun ja jämäkkään päätöksen tekoon heikkenee nopeasti.

Kun syyt, taustat ja mekanismit tunnetaan, meidän pitäisi muuttaa elintapamme jopa perhetasolla, nopeasti aivoterveyttä ja älykkyyttä lisäävään suuntaan, muuten HUKKA perii !!