MILLAINEN ON KESTÄVÄ TULEVAISUUDEN LIIKENNE ?

Vessin keksijänäkökulma HS kommentti 260223

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009407238.html

 

Tulevaisuuden liikennesuunnitelmat pitäisi paaluttaa kestävän ratkaisun tähtäimelle.

Sekä nykyinen polttoainetalous, että ruuhkat, ja öljysorateiden toksisuus (muovijäte renkaista, myrkyt bitumista) ovat täysin kestämättömiä.

Tässä olisi muutama ratkaisu:

– Rautatiet kiireesti yksityisille tiukoilla lupaehdoilla kehittämiseen ja laajentamiseen.

– Pitkän matkan tavaraliikenteestä siirretään raiteille suurin osa. Yöllä kulkevat automaattiset tavarajunat, jotka jättävät lähetykset automaattisesti pienillekin tavara-asemille pysähtymättä. Sieltä jakelu tai nouto lähialueelle tapahtuu seuraavana päivänä.

– Maatieliikenne muutetaan autonomiseen ajoon (myös rekat) pikavauhtia onnettomuuksien poistamiseksi ja nopeuden vakioimiseksi.

– Kun ei ole onnettomuuksia, ei tarvita kalliita ja raskaita törmäysturvavarusteita autoissa. Ne halpenevat ja tulevat kevyiksi. Vakionopeuksiin tarvitaan paljon nykyistä pienemmät moottorit. Kaahailun harrastajat käyvät moottoriradoilla.

– Teille laitetaan öljysoran sijasta kapeat, kestävät erikoismineraali ”raiteet”, joilla robottiautot pysyvät helposti ja joista ei leviä myrkkyjä luontoon. Renkaat tehdään materiaaleista, joista ei irtoa mikromuovia ja sen mukana hormonihäirintää aiheuttavia molekyylejä. Nastoja ei tietysti tarvita. Asfaltit kuoritaan teiltä pois ja säilötään kuin ongelmajäte. Raiteiden välit täytetään soralla tai sepelillä. Mökki- ja pihatiet ovat mursketta.

– Autot ovat nykyistä kapeampia ja niissä istutaan jonossa. Näin nykykaistoille sopii 2 kpl tulevaisuuden h-autoa rinnakkain, mikä ratkaisu ratkaisee kaupunkien ruuhkat. Raskaat tavara-autot (jotka kulkevat vihreällä vedyllä) ovat 2 x henkilöautoa leveämpiä ja käyttävät vain ulommaisia raiteita.

– H-autojen polttoaine on joko vihreä sähkö, biodiesel, biokaasu- tai vihreä ammoniakki – vety.