MITEN EHKÄISTÄ PAHENEVA AIVOTAANTUMA- JA MUISTISAIRAUSBUUMI

Vessin asiantuntijakommentti HS 250223

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000009415029.html

 

USA:ssa ja Suomessa joka toinen 85 on jo muistisairas.

Muistisairaudet ja niitä edeltävä työikäisten aivotaantuma on käsiin laukeava kansanterveys- ja tuottavuuden romuttamispommi.

Ennen muistisairauden puhkeamista, aivojen terveys eli suorituskyky on alentunut jo vuosikymmeniä. Ks tri Danien Amenin julkaisut.

Muistisairaudet ovat teknisesti melko helposti ehkäistävissä olevia elintapasairauksia.

Hyvä uni, liikuntaa tunti päivässä, kuitua yli 50 /pv ( = 2 krt/pv suolen tyhjennys) ja älyllisiä harrastuksia, on toimiva pohja. Tähän päälle vielä kalan syönti päivittäin tai lisäravinteena omega 3, reilu D-vitamiinitaso (120-150 nmol/l, min 100 mcg/pv annos) ja B9 (1 mg) ja B6 (20 mg) vitamiinit useimmille riittävät.

Aivoriskejä voi vähentää, kun kehossa (suu, suolisto, nivelet, verisuonet) pitää tulehdukset vähäisinä.

Ehkä suurin yksittäinen riski, on elintapa, jossa veren sokeri on jatkuvasti tai usein koholla ylipainon, huonojen ruokailutapojen tai hoitamattoman diabeteksen takia.

Sama korkea verensokeri, joka lihottaa, myös rappauttaa mikrosuonia, näin myös raajoissa ja aivoissa.

Lisää vältettäviä riskitekijöitä ovat kahvi, tupakka, alkoholi, monet lääkkeet, liikkumattomuus ja korkea verenpaine, joka kannattaa hoitaa normaaliksi joko elintavoilla tai lääkkeillä.

Kaikki mikä heikentää aivoverenkiertoa, on riski, ml tavallinen huonoryhtinen istunta, mikä kiristää kaulalihaksia ja painaa kaulasuonia. Hyväryhtinen istunta keinuvassa keskiraollisessa atulatuolissa on hyvä ehkäisy tähän.

Helposti kertyviä amyloidiplakkeja aivoissa sulattaa päivittäinen kurkuman, mustapippurin (10 % kurkuman määrästä) ja inkiväärin käyttö, esim. seoksena lähes joka aterialla.

Muita hyviä estokeinoja ovat käsityöt, musiikin harrastus, pallo- ja mailapelit, puutarhan hoito ja sosiaaliset harrastukset.

Aivotaantuman, joka voi johtaa muistisairauteen, voi tunnistaa jutun kuvausten lisäksi myös kyvyttömyydestä kuunnella toisia, jatkuva tarinointi, ärtyisyys, uuden oppimisen loppuminen ja jämähtäminen vain ennen opittuun.

Pig pharma, jonka mukaan sairaanhoitomme organisaatiot toimivat, ei tee tehokasta ennaltaehkäisyä ja opeta estokeinoja, koska paheneva aivoterveystilannekin on sille hyvä lypsylehmä nykyisine, ja ainakin toistaiseksi  hyvin tehottomine lääkkeineen.

Lue laaja ehkäisyohjelma vessi.eu sivustolta. https://vessi.eu/happy-brain-home-2/