MISTÄ ALASELKÄVAIVAT JOHTUVAT JA MITEN EHKÄISTÄÄN

Vessin asiantuntija kommentti Hs 21219
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006322780.html

Valitettavasti jutussa EI kerrottu PÄÄSYITÄ ja tärkeimpiä hoito- ja ehkäisykeinoja yleistyvään selkärappeutumaan lähes kaiken ikäisillä.

Rakenteellinen pääsyy on tavanomainen huonoryhtinen istunta, yhä passiivisempi istuva elintapa 10- 16 tunnin (keskim. 13.3 t), jo lapsesta alkaen. Tämä siksi, koska istuminen alkaa jo 2 vuotiaana ja jo pikkulapset leikkivät ulkona liian vähän ja sisäleikeissäkin liikkumattomuus ruutujen ääressä on pitkäkestoista.
Ehkä kollageenin ja D-vitamiinin ym. puutoksillakin on vaikutusta.

YLIVOIMAISESTI tehokkain hoito ja ehkäisy alkavaan alaselän rappeutumiseen on muuttaminen istuminen hyväryhtiseksi. Näin fasettinivelet alkavat taas tukea (kantavat n. 30 % painosta), välilevypaine laskee ja paine on tasainen eikä altista prolabseille.

Toinen LÄHES YHTÄ TÄRKEÄ asia on sitten saada hyväryhtiselle selälle liikettä esim. istuimen keinumekanismin SEKÄ pari kertaa tunnissa tapahtuvan kävelyn yms. muodossa.

On mahdollista istua perinteiselläkin tuolilla hyväryhtisesti eli aivan tuolin etureunalla, reidet harallaan ja lantio eteen kallistettuna. Tämä vaatii hyvää keskittymistä, tietoisuutta ja opettelua.

Ihmisen selässä L5 nikaman kohdalla verisuonitus on muita heikompaa, jolloin liikkumattomana L5-L4 välilevy rappeutuu hapen ja ravinteiden puutteessa (jota liikkuminen torjuu) muita nopeammin.
Alaselän liike on hyödyllistä hyväryhtisenä, mutta huonossa ryhdissä se vain aiheuttaa lisäharmia.

Emme pysty muuttamaan istuvaa elintapaamme, mutta voimme helposti muuttaa ergonomiaamme.

Keskiraolliset keinuvat mutta laadukas satulatuoli, pikasäätöinen pöytä ja kyynärpehmikkeet vartalon sivuilla (kyynärpäät kantavat painoa) muuttavat alaselänkin terveystilannetta ratkaisevasti.

Kun tällaiset setit maksavat vain muutamia satasia (koulukalusteena n. 150 €), koulujen, yhteiskunnan ja yritysten pitäisi ehdottomasti laitaa tuollaiset, sillä luokkaa 2 kpl selästä johtuvaa sairaspäivää ja kaikki se tuottavuutta alentava kipuilu ja kallis ja tehoton hoito vielä päälle on sekä tarpeetonta että kansantalouden kannalta sietämätöntä.