MITEN ESTÄN KAAMOSAJAN SELKÄVAIVAT

Vessin asiantuntijakommentti HS251119
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006320177.html

Jutussa kierretään faktat selkäkipujen todellisista syistä.

Nyt on pimeää ja kylmää, joten sisällä olo ja istuminen vie kesää ja alkusyksyä suuremman osan ajasta, jolloin istumaperäiset vaivat, kuten selkävaivat, runsastuvat.

Perinteinen istuminen on ylivoimaisesti suurin syy selkävaivoihin.

Tavallinen tuoli aiheuttaa väistämättömän pyöreyden ja kireyden selkään, mikä taas aiheuttaa kudosten hapen ja ravinteiden saannin puutetta ja kuona-aineiden poistumisen (kuten jutun tekstissä mainittiin) hitautta.

Selän pyöreys myös kuormittaa välilevyjä paljon hyväryhtistä istumista enemmän ja lisäksi ”vääränlaisella” paineella, joka jatkuessaan johtaa välilevyjen surkastumiseen tai välilevytyrään tai molempiin.

Tehokkain estokeino on vaihtaa istuin KESKIRAOLLISEEN ja KEINUVAAN (lisää lihasaktiivisuutta) SATULATUOLIIN ja PIKASÄÄTÖPÖYTÄÄN kyynärpehmikkeillä. Tuoliksi pitää valita laadukas ja hyvin muotoiltu tuote. Heikosti muotoillut halpistuolit painavat haitallisesti sisäreisien imusolmukkeita sekä imu- ja verisuonia.

Keskirako estää terveydelle haitallisen puristuksen genitaaleihin, lantion pohjaan ja häpyluuhun, jonka kanssa seisomaryhti on helppo ja miellyttävä ylläpitää myös lantiossa.

Fiksu istuja seisoo 10 -20 minuutin pätkissä 10-30 % ajasta, kävelee 2 krt tunnissa, pitää ainakin lantiosta väljiä ja ilmavia vaatteita ja käyttää laadukkaita monitoreja silmien tasalla (optimi on 3, työn tuottavuus kasvaa 30 %) hyvän hartia- ja niskaryhdin takia.

Näin toimien selkävaivojen todennäköisyys on olematon.