MITEN ESTÄÄ HAMPAIDEN KULUMINEN

Vessin täydentävä kommentti HS 100919
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006233079.html

Muuten ansiokkaan kirjoitukseen tärkeään asiaan pitää lisätä muutama olennainen juttu:

Ruokailut 7 krt päivässä on aivan liikaa vatsan terveellisen toiminnan kannalta. 3 ateriaa ja 2 välipalaa on lapsellekin terveellinen maksimi.

Aikuisille 2-3 ateriaa ja yksi välipala on järkevintä. Tällöin vatsa ennättää tyhjentyä edellisestä ateriasta. Jos ”vanhaa” ruokaa on vielä vatsassa, kun sinne tulee uutta, vatsa häiriintyy, mikä johtaa jatkuessaan ärtymiseen ja hyvin tavallisesti ajan mittaan myös tulehtuneisuuteen.

Järkevin aikuisen ruokailurytmi vatsan ja kehon solujen uusiutumisen kannalta on ns. jaksottainen syöminen eli aamulla vain vettä tai teetä, brunssi klo 10 aikoihin, lounas klo 13-14 kieppeillä, ehkä hedelmä-, smoothie- välipala iltapäivällä ja päivällinen klo 19 mennessä. Näin suulla ja elimistöllä on aikaa rauhoittua ja solujen uusiutuminen kehossa aktivoituu yöaikaan.

Brunssin ja päivällisen jälkeen puhdistetaan hammasvälit ja harjataan hampaat ja otetaan ksylitolia. Myös muiden aterioiden jälkeen ainakin suun huuhtominen ja ksylitoli parantavat suun terveyttä.

Tämäkään hml ei selväsanaisesti tuominnut sokeria ”nykymuodin” mukaisesti. Moniin tutkimuksiin perustuen aikaisempina vuosikymmeninä tuomittiin sokerin käyttö itsestään selvänä hampaille vaarallisimpana tapana, mutta työnsaantiaan turvatakseen nykyisin hammaslääkärit mieluiten vaikenevat tästä.

Muotiin tullut sitruunavesi päivän mittaan usein lipitettynä on myös hampaita kuluttava hapan juoma.

Hammashuolto on noussut huipputärkeänä asiana esille, kun nyt tiedetään, että tavanomaisen löperöt suunhoitotavat, jotka kuluttavat ja reittävät hampaat, myös tuottavat ientulehdusta, jossa elävät bakteerit altistavat monille monille vaivoille, mm. sydän- ja muistisairauksille.