MITEN HEVOSELLE TERVEET KAVIOT ja pitkää ikää

Keinot hevosten hyvään kavio- ja jalkaterveyteen ovat ”helpot” toteuttaa:

 

Hevoset kasvatetaan ja pidetään kengättöminä.

Kymmenvuosimiljoonainen evoluutio on tehnyt kaviot toimimaan loistavasti ilman kenkiä, jos niistä vain muuten pidetään huolta vuolemalla ja hyvällä ravinnolla.

Talvella kavioon vuollaan ulkoreunoille n. 2-3 mm korkea ja n 5 mm leveä ”pitoreuna”, joka pitää erittäin hyvin lumessa ja yllättäen myös jäällä, peili-iljanta lukuun ottamatta.

Kengätön kavio painuu askeltaessa vähän kasaan ja pumppaa verta pitkin kaviota ja jalkaa pitäen ne lämpimämpänä ja uudistaen kudoksia nopeammin. Ainoa rajoite harvinaisten peili-iljamien lisäksi ovat karkeat sepelitiet, jotka on helppo väistää.

 

Lisää ympärivuorokautista liikuntaa.

Tämä pitää verenkierron liikkeessä sekä jalassa, että kaviossa.

Hevosen pitää mahdollisimman hyvän terveytensä takia päästä liikkumaan tarhassa tai pihatossa ympäri vuorokauden. Karsinakasvatus on luonnotonta ja erittäin epäterveellistä monin tavoin.

Luonnon oloissa hevonen liikkuu luokkaa 16 t vuorokaudessa, mikä ylläpitää terveydelle välttämätöntä nestekiertoa jalassa ja kaviossa.

Kengättömiä ja siten myös hokittomia hevosia voi tarhata yhdessä, jolloin ne myös leikkivät ja telmivät enemmän ja saavat siitä lihasharjoitusta ja paremman nestekierron.

Heinä pitää levittää tarhassa, vaikka paalia auki kerimällä pitkäksi ja kapeaksi matoksi, josta hevoset syövät ”laiduntamalla”, eli toistuvasti paikkaa vaihtamalla liiketarpeen mukaan, eli kun niiden nivelet tarvitsevat liikuntaa.

Nykyinen luonnottomat ja epäterveelliset hevosten kasvatustavat kengittää kaviot, pitää liikettä haittaava ja tarpeeton loimi päällä, tarhata hevonen yksikseen sekä pitää hevonen 20 – 12 tuntia lähes liikkumatta kopissaan, on jalka- ja kaviovaivojen juurisyy.

 

Eläinlääkärit ja kengittäjät vastustavat järkevää, luonnollista ja hyvää kavionhoitoa, koska ne saavat jalkavaivoista suuren osan tuloistaan.

 

Veli-Jussi Jalkanen
Ennaltaehkäisevän terveyden asiantuntija

Hevoskasvattaja

Harrastava kilparatsastaja