MITEN KANSA SOLAKAMMAKSI ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 280222

https://www.hs.fi/tiede/art-2000008564772.html

 

Ylipainoisilla suolen mikrobiomin laatu ja kylläisyyttä säätelevän leptiini hormonin tuotanto on jo häiriintynyt. Heillä myös ruoka- ja usein juoma- sekä unitavat ovat erilaisia kuin muilla ja kokonaisterveys heikompi. Tämä trendi on myös nopeasti paheneva.

Yksilö ja varsinkin lapsi toiveineen solakasta ja terveestä vartalosta on heiveröinen vastus roskaruokateollisuuden (pikaruoka-, makeis-, juoma-, leivonnais-) manipuloinnin ja pommituksen alla. Lihottavaan roskaruokaan viettely alkaa jo varhain, jota ymmärtämättömät päiväkodit ja koulut makeine juomineen ja vaaleine välipaloineen vielä pahentavat.

Hammaslääkäritkin on saatu muuttamaan viestiään. Ennen he, aivan oikein, neuvoivat välttämään tutkitusti hammastuhoisia makeisia ja nopeita hiilihydraatteja, nyt painotus on virheellisesti vain hampaiden pesussa.

Ylipainoisen lääkärin tai kouluterveydenhoitajan neuvot painon alentamisesta eivät ole toimivia. He myös ovat uhreja lihottamisbuumissa, jonka tukijana on myös lääketeollisuus, koska ylipainoinen sairastaa ja syö lääkkeitä normaalipainoista enemmän.

Ratkaisu on vain kansanterveyden laajassa ennaltaehkäisypolitiikassa. Meillä olisi kymmeniä keinoja tervehdyttää elin- ja ravintoympäristöämme niin, että ylipainon kerryttämisolosuhteet muuttuisivat perustavalaatuisesti ja kansa solakoituisi.

Nykyinen huonovointisten elintapojen tukeminen ja hyväksyminen ja ennaltaehkäisyn puute on niin syvään juurtunut, että poliitikoilta ja sääntelijöiltä tarvittaisiin aivan erityistä näkemystä ja rohkeutta pystyä tervehdyttämään terveysympäristöämme ja elintapakulttuuriamme.