MITEN TUHOAVA KOULULEVOTTOMUUSONGELMA RATKAISTAAN ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 10922

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009038341.html

 

Perusongelma levottomassa koululuokassa on siis melu, ylivilkkaus ja levottomuus, ehkä osin kurin ja opettajan kunnioituksen puutekin.

On tutkitusti selvästi näytetty, että korkean glykemisen indeksin ruoka lisäaineineen (nopeat hiilarit ja ruuan lisäaineet), unen puute, huono viihde, kännykkäaddiktio, ja liikunnan vähäisyys aiheuttavat levottomuutta ja ylivilkkautta ja siten edellisen kaltaisen lähes pilalle menneitä tunteja ja oppimisen tason vakavaa laskua.

Sama korkea verensokeri, joka aiheuttaa lapsissa ylivilkkautta, myös tuottaa ylipainoa ja rasvamaksaa ja näin epäoikeudenmukaisesti murentaa asiaan syyttömän lapsen terveystulevaisuutta.

Tällaiseen ilmiöön, lasten tulevaisuuttaan ajatellen, ja suomalaisella yhteiskunnalla ei olisi ollenkaan varaa.

Ratkaisu ei ole se, että kaikkein levottomin osa luokasta diagnosoidaan ADHD lapsiksi, heidät pannaan lääkitykselle, palkataan lisää kouluavustajia ja varaillaan aikoja sairaanhoitoon.

Kestävä, taloudellinen ja paras ratkaisu on se, että koko yhteiskunnan, koulujen ja kotien yhteistyöllä lasten ravitsemus ja elintavat päätetään panna ja pannan kuntoon osana valtavaa huonovointisuutta aiheuttavaa ennaltaehkäisevyyden vajetta.

Valitettavasti suuret vaikuttajat, eli viihde-, roskaruoka-, eines-, juoma-, digipalvelu- ja osin sairaanhoitoteollisuuskin haluaisivat pitää tilanteen ennallaan ja huonosti voivat lapset ja perheet jatkamassa yhä enemmän kuluttavina asiakkainaan.