ELINAJAN ODOTE ROMAHTANUT YHDYSVALLOISSA

Yle news 10922

 

Yhdysvaltalaisten elinajanodote on laskenut viime vuosien aikana lähes kolmella vuodella. Kyseessä on jyrkin elinajanodotteen lasku vuosisataan. Asiasta kertoo muiden muassa uutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Kun vuonna 2019 syntyneen yhdysvaltalaisen eliniäksi arvioitiin keskimäärin 79 vuotta, oli luku viime vuonna enää 76,1 vuotta.

Yhdysvaltain kansanterveyslaitos, US CDC (Centers for Disease Control and Prevention) arvioi, että puolet pudotuksesta johtui koronapandemiasta. Yhdysvalloissa on kuollut yli miljoona ihmistä koronasairauden seurauksiin.

Samalla myös tapaturmien määrä on kasvanut, ja tähän kategoriaan luetaan myös huumeiden yliannostukset. Yhdysvalloissa tilastoitiin maaliskuussa päättyneen tilastovuoden aikana 109 000 yliannostuskuolemaa.

Lisäksi eräät elintasosairaudet, kuten sydän- ja maksavaivat, samoin kuin itsemurhat ovat lisääntyneet.

Eri kansanryhmistä elinajanodote on laskenut eniten Amerikan alkuperäiskansoilla, peräti 6,6 vuodella. Heille ennustettava elinikä on nyt 65,2 vuotta, mikä on samaa tasoa kuin yhdysvaltalaisilla keskimäärin oli toisen maailmansodan aikana vuonna 1944.

Maantieteelliset erot ovat Yhdysvalloissa suuria. Eliniänodote on korkein Hawaijilla, 80,7 vuotta, ja matalin eteläisessä Mississipin osavaltiossa, 71,9 vuotta.

 

Vessin kommentti:

Merkillisesti syiksi ei ollenkaan mainittu maailmalla ja USA:ssa nyt vaikuttavaa ylikuolleisuutta. Pääsyy laskuun on koronaeristysten ja rajoitustoimien stressin ohella rokotteista aiheutunut immuniteetin lasku, joka lisää kuolleisuutta useissa sairausryhmissä ja heikentyneissä iäkkäissäkin.

On odotettavissa, että elinajan odote lasku näkyy myös muissa koronaa vastaan voimakkaasti rokottaneissa maissa, myös Suomessa.

Kuolleisuuden lasku on ilmeisesti ollut rokotteita kehittävien tutkijoiden, mutta ei koronapäättäjien, jotka ovat menneet mukaan pelko ja rajoitusaaltoon ymmärtämättömyyttään ja hyväuskoisina. Terveet ja hyvillä elintavoilla eläneet aikuiset ja lapset (jotka ovat pitäneet mm. D:n tason hyvänä vuoden ympäri) ovat selvinneet koronasta vähäisillä tai olemattomilla infektioilla, eikä heidän joukossaan ole ilmeisesti myöskään mitään ylikuolleisuutta tai elinajan odotuksen laskua. Tämä tutkimukset ehkä todistavat ajan kuluessa, tai sitten tätä ei tulla koronapolitiikalle kiusallisena asiana edes selvittämään.