MITEN TULE-VAIVAT KURIIN MAATALOUDESSA ?

Vessin asiantuntijakommentti MT 160821

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/kolumni/artikkeli-1.1513687

Kirjoittajan huoli on tärkeä ja ansaitsee pohtimista.

Suomessa TULE vaivojen takia varhaiseläköityy n. 8000 ihmistä / v.

Tämä on siis jättimäinen kansanterveydellinen ja -taloudellinen ongelma sen lisäksi, että se on monen vaivoja potevan yrittäjän kohtalonkysymys.

Arvioni mukaan ainakin 6000 tapauksessa istumaperäiset vaivat ovat keskeisiä varhaiseläköitymisen syitä. Näitä ovat erityisesti huonoryhtisessä asennossa työkoneissa ja myös toimistoissa istumisesta aiheutuvat alaselän rappeutumiset.

Huono ryhti pakottaa myös olkanivelen toimimaan väärässä asennossa, jolloin ohjauspyörän kääntämisestä voikin tulla niveltä vaurioittavaa.

Ylipaino, nivelille tärkeiden ravinteiden puute, stressi, kiire, levosta ja lihashuollosta (venyttely, hieronta, palauttava liikunta) tinkiminen ja lihaskireydet pahentavat TULE ongelmia.

Tavallinen 90/90 asteen istuma-asento, jossa selkä on käytännössä aina enemmän tai vähemmän pyöreänä, on yleisin juurisyy selkärappeutumiin monimutkaisten biomekanismien kautta. Selkä säilyy pitkäaikaistyössä terveenä vain hyvässä, eli seisomaryhdissä.

Maanviljelijän ja koneurakoitsijankin tulisi asentaa laadukas satulatuoli työkoneeseensa samaten kuin toimistoonsa ja saada näin heiluvaan ja tärisevään työasentoonsa luonnolliset ”iskunvaimentajat” ja ”vakaajat” omista jaloista vartalon sivuilla.

Useimmat ohjaamot taipuvat tähän järjestelyyn ainakin auttavasti.