MITEN TULE – VAIVAT SAADAAN LASKUUN ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 90323

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009442265.html

 

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrä, n. 18.00, on karmiva luku verrattuna nykyään syntyvien n. 40.000 lapsen määrään.

Ei ihme, että tuottavuutemme laskee, työmarkkinoilta puuttuu tekijöitä ja sairaanhoitomenot karkaavat käsistä. Tämä kehitys on tietysti täysin kestämätön.

Olisi supertärkeää pystyä pitämään ihmiset työkykyisinä ja reippaina ainakin 65 vuoden ikään asti.

Tämä ei onnistu sairaanhoidon, vaan ennaltaehkäisyn keinoin.

TULE – vaivat ja sairaudet olisivat helpoimmasta päästä ehkäistä monien keinojen yhteisvaikutuksella. Istuva elintapa yhdistettynä huonoon ergonomiaan on suurin tekijä valtaosaan selän, lonkan ja polven vaivoissa. Puhumme istumaperäisistä vaivoista, joita kehittyy kaikkiaan yli 30 erilaista huonon eli tavallisen 90/90 asteen istumisen ja huonojen istumatapojen seurauksena eri puolilla kehoa.

Istuminen keinuvalla keskiraollisella ja anatomisesti oikein muotoillulla satulatuolilla, kyynärpäät tuettuna vartalon molemmin puolin pehmusteiden päällä ja katse vain hieman alaviistoon juuri oikealla etäisyydellä oleviin laatumonitoreihin karsisi pois jo suuren määrän riskitekijöitä.

Kuljettajilla tämä 90/90 istunta heiluvassa tai tärisevässä ohjaamossa on erittäin suuri altistaja vaivoille.  Myös kuljettajien istuimet pitäisi pikimmiten ryhdin ja kehon hallinnan takia muuttaa laadukkaiksi satulatuoleiksi ja sijoitella hallintalaitteet uudestaan järkevämmin.

Istumaperäisiin vaivoihin kuuluvat myös lantion pohjan ja sisälantion monet vaivat, jotka syntyvät pitkäkestoisen kudospaineen takia. Keskiraolla istuimessa ja väljällä vaatetuksella on myös näihin voimakkaasti ehkäisevää vaikutusta.