MITEN UNIONGELMAT VOITETAAN

Vessin täydentävä kommentti Kauppalehteen 80919

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uniongelmiin-perehtynyt-laakari-unihairiot-rapauttavat-yhteiskuntaamme/b58fafa5-e71a-4c05-9772-50a785a4e1ca

Yleiset neuvot uniongelmien ratkaisuiksi ovat köykäisiä ja aivan riittämättömiä, kuten nyt tässäkin jutussa.

Iltaisin tapahtuva tunteita nostavan viihteen seuraaminen (tyhmintä on pitää telkkari sängyn päädyssä), kova ja myöhä saunominen, stressaavien työ- tai ihmissuhdeasioiden käsittely, raskas syöminen tai kirkaissa valoissa oleskelu ovat monelle valistuneelle jo tiedossa.

Sen sijaan HUONOMMIN TIEDOSTETAAN unihaittaa, joka tulee tunkkaisesta ja liian lämpimästä ilmasta, kuorsauksen kuuntelusta, sängyn kohdalla olevasta maasäteilystä, huonosta tyyny-patjaergonomiasta, nestekiertoa heikentävävistä pyjamasta/yöpaidasta, EMF säteilylle (säteily e-laitteista) altistumisesta, makuuhuoneeseen tulevasta pienestäkin valosta (esim. laitteista), lemmikeistä makuuuhuoneessa tai kesäaikaan huonojen verhojen ohi silmiin tulevasta sinivalosta, jonka voisi iltaisin estää blue-block laseilla.

Tehokas yhdistelmä unta parantamaan on ottaa 2-5 mg (enemmän vanhempana) melatoniinia iltaisin yhdessä n. 400 mg tryptofaanin (aminohappo, josta muodostuu melatoniinia aamuyöllä) kanssa.

Myös kamomillatee on tehokas raukaisija illalla.

Uniongelmainen joutuu korjaamaan kaikki, tai lähes kaikki em. listatut asiat ennenkuin hyvä uni saadaan.

Mielenkiintoista miten ns. ”asintuntijat” antavat niin onnettomat neuvot, että niillä uniongelmaa ei ratkaista, aivan kuin haluaisivat edesauttaa ongelmien jatkumisen.