Miten vältän palelua?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 221121

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008396080.html

Kiusallisesta palelemisesta voi päästä eroon, jos toteuttaa seuraavat toisiaan vahvistavat keinot:

  1. Huolehdi, että kilpirauhasesi toimii hyvin. Sen tietoista tai tiedostettua vajaatoimintaa on hyvin useilla. LL Päivi Mäkeläinen on kirjoittanut itsehoidosta hyvän kirjan. Käy ensin otattamassa labrakokeet. Jos T3 arvosi ei ole keskivertoarvojen (referenssiarvot) yläkolmanneksessa, kuulut ilmeisesti heihin. Monilla kilpirauhanen käy vajaalla, koska sen tarvitsemia ravinteita (jodi I, D, Fe, Mg, Se, Zn) puuttuu tai hormonitalous on muutenkin epätasapainossa.
  2. Älä haudo ihoasi, vaan karaise sitä kasvattamaan enemmän suonia ja paksumpi ihon alainen rasvakerron altistamalla se eri lämpötiloille, myös kylmälle. Pian totut tunteeseen, eikä se tunnu enää epämiellyttävältä. Piipahtamiset ulkona talvella avojaloin, säännöllinen avantouinti ilman saunaakin ja ilmakylvyt auttavat ja lisäävät kehossasi nopeasti lämmöksi muuttuvaa ruskeaa rasvaa. Pukeudu aina niin kevyesti, kun voit ja hengittävästi. Käytä aina yksikerrosvaatetusta sisällä ja lauhalla ilmalla. Mene lenkille /ulos niin vähissä vaatteissa, että alussa on vähän kylmä, ennekuin lämpenet liikunnasta.
  3. Kasvisten lisäämisellä ruokaan ja mm. punajuurimehulla voit tehdä verisuonistasi joustavammat ja tehokkaammat.
  4. Lisää lihasmassaa säännöllisellä ja itsellesi vaativia sarjoja sisältävällä voimailuharrastuksella. Tämä lisää energisyyttäsi muutenkin, varsinkin ikääntyessä.
  5. Pidä aina sisällä ja kelin yhtään salliessa ulkonakin hihattomia paitoja ja sandaaleita ilman sukkia. Ainaiset sukat ja kengät sisällä hautovat verenkiertosi varmasti pilalle jaloissa. Keskivartalon hihaton liivi ylläpitää mukavan lämmön keskivartalossa ilman hauduttamista.