ONKO HORMONIHÄIRINTÄ VAKAVAA

Vessintäydentävä kommentti Hs 300819
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006221104.html

Ruukki jättää kirjoituksessaan vakavimmat hormonihäiriöiden seuraukset mainitsematta.

Ne ovat testosteronin ja sperman laadun heikkeneminen miehillä.

Väestötutkimuksissa on havaittu kiistatta, että testosteronit ovat laskeneet ja sperman laatu on suorastaan romahtanut. 1950 luvulla syntyneillä terveillä miehillä ns. ”sperm count”, oli vielä luokaa 200 miljoonaa, kun nyt nuorilla miehillä se on jo alle 50 miljoonaa. Jo n. 20 %:lla tiheys on alle 15 milj. ja siitoskyky on mennyt.

Ruukki jättää myös mainitsematta havainnot, että jopa laboratorioputkista irronneiden molekyylien on todettu saavan aikaan hormonihäirinnän kaltaisia vaikutuksia.

Tanskassa kolmen aineen altistus emorotille äärimmäisen pieninä pitoisuuksina aikaansai moninkertaisen vaikutuksen yksittäisiin altistuksiin verraten.

Kun ajattelemme lihavuusbuumia, jossa kilpirauhasen yleinen lievä toimintahäiriö on tärkeä selittäjä ja lisääntymiseen ja sukupuoliterveyteen liittyvät voimakkaat muutokset viime vuosikymmeninä, ei ole mitään epäselvyyttä siitä, etteikö hormonihäirinnällä olisi järisyttävää vaikutusta kansanterveyteen.

Erityisesti raskaaksi tulevien äitien tulisi koettaa puhdistaa elinympäristönsä, kulutustapansa ja ravintonsa mahdollisimman tarkkaan kemikaaleista jo kuukausia ennen, koska 2-3 viikon alkujakso sikiön elämässä on ratkaisevaa hormoniterveyden kannalta.