ONKO KANSANTERVEYTEMME OIKEASTI PARANEMASSA ?

Vessin asiantuntijakommentti YLE 260422

https://yle.fi/uutiset/3-12417886

 

Vastakkaisista puheista huolimatta, sairastaminen on lisääntynyt, ei vähentynyt.

Tilastoista puuttuvat nopeasti yleistyneet muistisairaudet ja monet mielen sairaudet, mm masennus eri muodoissaan. Yleistä ja patologista nettiriippuvuutta tulee myös pitää mielen sairautena.

Myös diabetes on voimakkaassa kasvussa sekä ylipainosta aiheutuvat maksasairaudet, sekä muutkin jatkuvasti pahenevasta lihavuudesta johtuvat sairaudet ja vaivat. Lihavuuteen liittyvää korkeaa hiljaisen tulehduksen tilaa voidaan jo pitää sairautena, eli ylilihavaa voi millään pitää oikeasti terveenä kaikkine kehittyvine vaivoineen ja immuunipuutoksineen.

Suun sairaudet ovat myös voimakkaassa laskussa sekä suolisto-, lisääntymis- ja hormoniterveyden tilastot.

Kansan raihnastuminen näkyy mm. terveiden elinvuosien laskuna, kun ihmisille määrätään pysyvä lääkitys tai annetaan diagnoosi pitkäaikaissairaudesta. Nyt suomalaiset elävät keskimäärin terveenä enää vain n. 56 – vuotiaiksi.

Pahenevat vaivat ja sairastaminen on suistanut myös kansantalouden raiteiltaan.

Valtion 21 mrd:n ja muiden tahojen yhteensä maksamat yli 10 mrd:n sairaanhoitokulut ovat vain paisumaan päin. Lääkekulutkin kasvavat n. 150 milj./v.

Suomessa kansanterveyden sairaustason tarkkailuun ja tarkoituksella valittu vain muutamia sairaustilastoja, joilla vähenemispuheita voidaan todistella.

Katteeton puhe kansanterveyden paranemisesta on harkittua ja vastuutonta hämäyksen yritystä, kun kaikki näkevät henkilöstöpulan, täpötäydet klinikat, sairaalat ja hoivakodit, pitkät jonot, sekä sen, että sairaanhoidon viedessä valtaosan resursseista välttämättömiäkin turvallisuuden, tiehoidon, koulutuksen, kulttuurin ja tutkimuksen budjetteja joudutaan kiristämään yhä vajaammiksi ja silti elämme joka vuosi 7 miljardia velaksi.