ONKO PERURA JA KAURISTERRORI VÄLTTÄMÄTÖNTÄ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 280121

Linkki artikkeliin

Yksi uusavuttomuuden kasvun merkeistä on holtittomasti lisääntyvät hirvieläimet niin, että niistä tulee varsinaisia vitsauksia ihmisille ja tuho luonnolle, viljelyksille ja puutarhoille.

Ukkoutuvat ja väsyneet metsästysseurat ja ihmisten hempeily, aloitekyvyttömät asukkaat sekä huono riistapolitiikka (seurat, riista-alueet, MM ministeriö) yhdessä takaavat ongelman paisumisen.

Näillä valmiuksilla ja olosuhteissa vielä pahempien, joskus myös aggressiivisten villisikojen yleistymiselle ei ole mitään rajaa Ruotsin tapaan. Tiedän tukholmalaisen OK -taajaman, jossa ihmiset pelkäävät mennä pimeällä ulos arvaamattomien ja aggressiivisesti hätyyttelijöihin suhtautuvien ja kaiken tuhoavien sikalaumojen takia.

Kyllä hirvieläinvitsaukselle löytyy estokeino: tehokas metsästys. Siinä vain maan omistajalla pitää olla oikeus lopettaa eläin (aiheuttamatta sivullisille vaaraa).

Myös ruhon käsittelytaitoja ja -paikkoja tarvitaan lisää.

Metsästysseurojen tulisi valita riveihinsä nuorempia ja topakampia jäseniä, joilla olisi vielä kykyä ja energiaa.

Armeijassa tulisi opettaa myös metsästystä ja ruhon käsittelyä. Myös sotilas voi tarvittaessa turvautua maastossa hyvään hirvieläinruokaan.