ONKO SÄILYKEPURKKIRUOKA TURVALLISTA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 21022

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000009095450.html

 

Säilykkeet voivat olla maistuvia, mutta sisältävät terveysriskejä ja varsinkin toistuvasti käytettyinä. Siksi itsekkin lopetin niiden käytön vuosia sitten.

Planktonia syövässä säilykesardiinissa on 50 x vähemmän niiden ravinnon kautta tulleita meren toksiineja kuin petokala – makrillissa. Molemmissa niitä kuitenkin on, koska meret ovat kemikaali- ja myrkkyjätteiden kaatoallas monille maille.

Purkkisäilykekaloissa  on valmuudella myös mikromuovia, josta osa siirtyy kalan syöjään. Osissa muovihiukkasista irtoavat molekyylit aiheuttavat hormonihäirintää (endocryne desruption).

Lähes kaikki säilykepurkit päällystetään sisäpuolelta BPA (Bis Phenyl -A) nimisellä kemikaalilla metallin maun estämiseksi.

BPA:n on tiedetty olevan paha hormonihäiritsijä jo n. 20 v. Se kielletty vauvan pulloissa, mutta käsittämättömästi sallittu peltisissä säilykepurkeissa.

On vastuutonta optimismia kuvitella, että ruokaan ei liukenisi kemikaalia esim. säilykkeen 118 asteen pastöroinnin ja pitkänkin varastoinnin aikana.

Kehitysiässä olevien lapsien ja nuorten naisten ennen vauvojen saantia tulisi tarkkaan välttää kaikkia hormonihäirintää aiheuttavien aineiden lähteitä. Valitettavasti typerän kansanterveyspolitikkamme ei anna kansalaisille tarvittavia tietoja ja taitoja tähän vaativaan tehtävään. Yksi alan johtavista tutkijoista, prof. Sanna Sawn on kirjoittanut asiasta tuoreen, vaikuttavan ja informatiivisen kirjan: ”Count Down.”