SADINMAAN KIRJA: MITEN KIRKON PITÄISI TOIMIA

Vessin kommentti Hs 231119
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006318634.html

Kirkko ja seurakuntaelämä kaipaa syvää ja pikaista uudistamista ja siitä keskustelua, jota Sadinmaakin tässä nyt käy.

Täydentäisin Sadinmaan kommenttia mitä kirkko kaipaa verotulojen lisäksi ovat että vanhakantaiset perinteet, rakenteet, byrokratia ja hierarkia saisivat jatkua.

Suurin osa AJATTELEVISTA ja TIEDOSTAVISTA seurakuntalaisista haluaisi kirkon uudistuvan ja uudistavan.

Nyt kun kirkon laki, hallinto ja perineet ovat vuosisatoja vanhoja, miten voidaan kuvitella, että niillä olisi vetovoimaa tai uskottavuutta nuoriin tai työikäisiin. Ei olekaan. Siksi nämä keskeiset ryhmät puuttuvat kirkon toiminnasta.

Jeesuksen sanomalle ja näkökannalle olisi kyllä tilausta.

Suurin este Jeesuksen asian leviämiselle on itse kirkko. Suuri osa etsijöistä on hylännyt sanoman sen takia, että sanoman markkinoija, kirkko, on niin epäuskottavan ja luotaantyöntävän kylmänkalsen byrokraattinen perinnelinnake, joka henkii keskiaikaista sääty-yhteiskuntaa, demokratian puutetta ja eriarvoisuutta.

Jos ajattelemme Jeesuksen radikaalia tasa-arvo- ja rakkauskeskeisiä opetuksia johtajuudesta (johtajan pitäisi olla muiden palvelija ilman ”arvomerkkejä”) ja yhteisöstä (J:n seuraajat tunnetaan siitä että ”heillä on yhteys keskenään” eli yhteisöllisyydestään), niin huomaamme, että kirkko ja seurakunnat ovat pääasiassa kaikkea muuta.

Luulen, että Jeesus seuraa Suomalaisenkin EL kirkon toimintaa ei niin hyvillä mielin.

Tämä Jeesuksen käskyjen täyttämättä jättäminen perinteiden, itsekkyyden ja ylpeyden takia on äärimmäisen valitettavaa, paheksuttavaa, häpeä ja synti, jota vielä puolustellaan kuorossa, jossa sokeat ja sokeain taluttajat ovat kilvan äänessä.

Kirkko todella tarvitsee kirkonpuhdistusta, jota Sadinmaakin tässä voimallisesti ajaa.