SAUNAN MONET MAINIOT HYÖTYVÄIKUTUKSET

Vessin asiantuntijakommentti Hs 10520

Linkki artikkeliin

Asiantuntijana täydennän mainiota juttua.

Saunan yhteyteen (viiluttelujen aikaan tai ennen saunaa) organisoitu voimaharjoittelu (vaikka kahvakuulalla) parantaa tuloksia, koska sauna lisää kasvuhormonin (HGH) määrää, mikä tehostaa lihasvaikutusta.

Sauna on muutenkin erinomainen paikka yrttien tehokäytölle, helpoimpina panna yrttiuutteita turvehoitoon, saunajuomaan ja löylyveteen. Vastojen liotusveden käyttäminen yrttilöylynä on suoper!

Avantouinti tai uinti yleensä tehostaa terveys- ja rentoutusvaikutuksia. Jos saunomista ei tehdä liian myöhään ja se tehdään ajan kanssa ainakin kolmella löyly – viiluttelukierroksella, uni paranee lähes varmasti.

Saunan on todettu vahvasti ja kiitettävästi myös vähentävän stressihormonien määrää.

HS:n jutun kyselyssä pari vuotta sitten suurin osa vastanneista tuki yhteissaunomista, mikä tuo luonnollisuutta kehosuhteeseen ja on hyvin yhteisöllistä, johon lapsetkin pitäisi ilman muuta ottaa mukaan.

Lisäksi yhteissaunominen vähentää turhankin yleiseksi mennyttä ujostelua, joka on hyvin vastakkaista sille yhteiselle maatila- ja kyläsaunomiselle, jota toteutettiin perinteisen saunatavan vallitessa Suomessa 1600 – 1800 luvun lopulle. Vasta kuningatar Victorian hypersiveellisyys (puritanismi) alkoi tuomita miehensä ja tämän läheisyyden menettäneenä yhteissaunomista moralistisesti ”synnillisenä”.

Tehosaunomisessa saunahatulla voi suojata päätä liialliselta kuumenemiselta ja saada näin keski- ja alavartalollekin tehokasta ja terveellistä lämpövaikutusta.

Soisi, että naapurit ja tuttavat pyytäisivät toisiaan useammin saunakylään, mikä nostaa saunojan käyttöasteita, parantaa terveyttä ja tutustuttaa ja lähentää naapureita. 

Suomessa saunominen on kovassa nosteessa.

Helsingin alueellekin tulee uusia yleisösaunomisia yhtenään. Suomen ”yleisimmässä” saunassa, Helsingin Sompasaunassa, kannattaa käydä ja kuulla parhaimmillaan hersyviä juttuja monella kiellä.

Koronakriisin ei pidä antaa lopettaa saunomista. Virukset kuolevat yli 56 asteessa ja nyt tarvitaan virkistystä.