TOIMIIKO HUOLETON SYÖMINEN?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 231220

Linkki artikkeliin

Esitetyssä syömismallissa on monia suuria heikkouksia.

Roskaruuan tekijät ja mainostajat ottavat nopeasti ei-tietoisen mielihyväsyöjän ruokaohjauksen hallintaansa koukuttamalla tämän omien tuotteittensa harkittuihin makuihin. Seuraukset näkyvät jo kaukaa kadulla. Ekaluokalle menevää lasta on aivopesty jo kymmenillä tuhansilla hänen näkemillään taitavilla ruoskaruokamainoksilla.

Malli ei ota huomioon ravinteiden tarvetta.
      Kaupunkilainen kuluttaa kovin vähän energiaa ja siksi tarvittavan ruuan oikea määrä on niin pieni, että sen tulisi olla hyvin ravinne- ja kuitutiheää, jotta ravinteita saataisiin edes lähelle optimitarvetta. Jos ruuasta vielä suuri osa on prosessoitua vaajakuituista ja – ravinteista, ongelmia tulee ja lisäravinteiden ja -kuidun tarve kasvaa entisestään, joita liian harvat käyttävät.

Malli ei ota huomioon myöskään suoliston mikrobikantaa.
”Huolettomalla” syömisellä ja sen mukana tulevilla nopeilla hiilihydraateilla kasvatetaan vuoren varmasti suolistoon huono mikrobikanta (jota antibioottikuurit vielä heikentävät), joka alkaa sitten ohjata ´syömistä mieleisekseen henkilön mielihaluilla ja sitten tuottaa monenlaisia suolisto-, hormoni-, ravinnon imeytymis-, mieliala-, tulehduksellisuus-, ym. vaivoja. Tulehdusta lisäävät teollisuusruuan prosessoidut ja tulehdusta aiheuttavat linolihappopitoiset halvat rasvat.

Hyvässä ravitsemuksessa tieto ja tietoisuus ja harjoitellut hyvät ostos- ruoka- ja ruokailutavat ja ovat valttia, jotka ohjaavat piilotajuisesti ja lempeän kurinalaisesti syömistä, niin että se säilyy laadukkaana ja silti rentona ja iloisena.