TULE TIETOISEKSI MITEN FACEBOOK MANIPULOI meitä

Jenkkiläisten raskaan sarjan datatalouden ammattilaiset ja kehittäjät paljastavat hyytävän todellisuuden Netflixin dokkarissa VALVONTAKAPITALISMIN VAARAT (thesocialdilemma.com).

Siinä selvästi kerrotaan se mekanismi, miten FB aiheuttaa epädemokratisoivaa ja vaarallista yhteiskunnallista poliittista polarisoitumista, kun jokaiselle ohjataan juuri hänen ajatuksellista ja ideologista kuplaansa vahventavaa materiaalia.

FB:a seuraavat eri ihmiset siis saavat samasta asiasta hyvin eri materiaalia ja täten heidän asennoitumisensa ja suuntautumisensa voi olla täysin vastakkainen. Tämä näkyy traagisimmillaan USA:n sisäpolitiikassa, jossa 1/3 republikaaneista ja myös demokraateista pitää toista puoluetta roistopuolueena, joka pitäisi suunnilleen eliminoida.

Yksi datatalouden ammattilaisista pitää jopa sisällissodan varaa siellä ilmeisenä, jos FB:a ei saada kuriin mielipiteitä kärjistävän toiminnan takia.

Myös Myanmarissa satoja tuhansia traumatisoinut kriisi johtuu FB:sta. Siellä uuden kännykän mukana tulee aina valmiiksi asennettu FB liitäntä ja tunnus. Monet luulevat siellä, että FB on sama kuin internet, uskovat syötteitä ja radikalisoituvat nopeasti.

Tämä on johtanut laajaan vihaan, murhiin, raiskauksiin ja karkotuksiin.

Myös Suomessa poliittinen polarisoituminen on selvästi havaittava ilmiö, jota myös FB tuottaa.